Del gjerne:

La nå TV-sending være TV-sending; Hønefoss fikk onsdag oppleve tidenes folkefest – laget av lokale, for de lokale. Javel, så bør vi vel være storsinnede nok til å takke NRK for storsatsingen “NRK Sommertoget”, en direkte årsak til at denne folkefesten ble en realitet. Takk også for at rikskringkastingen i aller beste sendetid deler Ringeriksregionens vakre natur, flotte mennesker, godhjertede hjelpere, smågale stunt-reportere og så mye, mye mer med resten av landet!

Det var nok ulike årsaker til at så mange fant veien til Hønefoss stasjon for å ta i mot “NRK Sommertoget”. De aller minste småtrippet og ventet spent på Fantorangen, andre ventet spent på å få et glimt av de populære programlederne Nadia Hasnaoui og Martin Giæver, mens det også helt sikkert var én og annen som ønsket seg “a minute of fame” som “linselus”i TV-ruta på onsdagskvelden. Men den største drivkraften var utvilsomt stolthet; Aldri før har jeg opplevd maken til bølge av lokalt engasjement som den som skyllet over Hønefoss by denne dagen …

Spenning og forventning

Men dagen handlet om så mye, mye mer –  opplevelser som TV-seerne aldri fikk oppleve; engasjement og glede som gikk uendelig langt utover våre 45 tildelte minutters sendetid.

Spenningen på perrongen ble riktignok større enn ønsket, da en cumulonimbus-sky bredte seg over byen og resulterte i et grensesprengende regnskyll, ispedd tordenskrall og lyn. Dette var kun få timer før “NRK Sommertoget” skulle rulle inn på stasjonsområdet. Nå skulle det hele heldigvis vise seg å kun være et lite “pek” fra værgudene, kanskje en slags test på arrangørenes og de fremmøttes nerver, før skydekket sprakk opp og solen igjen kastet sin glans over byen resten av dagen.

Sterke lokale krefter

“Skulle vi dele ut en fortjenestemedalje etter denne dagen, må nok den gå til Mette Stenersen og resten av gjengen i reiselivsorganisasjonen Gjøvikregionen Hadeland Ringerike Reiseliv. Den jobben som de har nedlagt med å få tilrettelagt dette arrangementet, er helt formidabel”, bekrefter en fornøyd daglig leder i Ringerike Utvikling, Jørgen Moe. Han kan imidlertid bekrefte at det heller ikke er få timer som de selv i Ringerike Utvikling brukt i forkant av denne dagen. “Vi startet dette prosjektet i fjor høst. Da er det selvsagt både morsomt og befriende å se at solen skinner og at stemningen er så bra”, forteller Jørgen mens han tar en pust i bakken på sceneriggen sammen med Mette Stenersen og koordinator for “NRK Sommertoget”, vår lokale Jan Helge Østlund.

En gylden mulighet

Jan Helge har lang erfaring innen TV- og filmproduksjon. I over to år har den idérike Hønefoss-mannen jobbet for å gjøre konseptet “Sommertoget” til en realitet. Tanken var å kombinere sakte tog-TV minutt-for-minutt med direktesendte underholdning fra stasjonsbyer rundt i Norges vidstrakte land – og da selvsagt også fra Hønefoss. Selv er han ombord i toget fem av de åtte ukene som koordinator mellom NSB og stasjoner med arrangementer underveis.

“Dette er virkelig en drømmereise. Steder som ellers ikke ville fått profilert seg på TV, får gjennom “Sommertoget” en gylden mulighet til å vise seg frem. Mangfold og kreativitet har krydret både i minutt-for-minutt-sendingene og selvsagt i selve høydepunktet, de direktesendte kveldsprogrammene. Men arrangementet er så stort og omfattende at det blir en “once-in-a-lifetime”- opplevelse. Husk at det er snakk om 253 meter tog på 480 tonn, med to lokomotiver, som inntar jernbanenettet i Norge i åtte uker med 60 NRK medarbeidere ombord”, forteller Jan Helge som naturlig nok smiler ekstra bredt denne dagen.

Lokal blomsterprakt

For de som var på Hønefoss stasjon denne dagen, eller så sendingen på NRK om kvelden, var det umulig å ikke legge merke til de fantstiske dekorasjonene som prydet perrongen, scener, boder og utendørs studio. Blomsterdekoratørene og jentene bak Vik blomster og gaver AS, Heidi Jeanette Øien og Torill Rolund, strålte av lykke, yrkesstolthet og lokalpatriotisme da de fikk tildelt det ærefulle oppdraget med å dekorere togstasjonen – en oppgave som de favnet med begge hender og mildt sagt “tok helt ut” … Resultatet ble et “overflødighetshorn” av lokale råvarer – en hyllest til den frodige landbruksbygda Røyse.

“Det har vært lange dager og hardt arbeide – men så utrolig morsomt. Vi kunne vel ikke ønsket oss en bedre anledning til å få vist frem hva vi kan og hva vi står for”, forteller Heidi, som plutselig fikk det travelt med å rette opp skadene som ble forårsaket av det uventede regnskyllet. Og responsen lot ikke vente på seg. Det vanket rosende og velfortjente lovord fra publikum, mens NRK roste jentene opp i skyene. Skal vi våge å tro at Hønefoss stod for landets flotteste “Sommertoget-stasjon” …?

Nok til å fylle en hel dag

Allerede kl. 13.00 begynte folk å strømme til Hønefoss stasjon, mens de siste ruslet hjem først etter at “Sommeråpent-sendingen” ble rundet av kl. 22.15. Enkelte ble værende på stasjonsområdet hele dagen, noen stakk innom en tur, mens andre var litt til og fra. Her var det nemlig program nok til å fylle hele dagen.

Underholdningsfaktoren var skyhøy, og en rekke lokale utstillere sørget for tilgang på både mat og drikke. Langs benker og bord gikk praten lett i sommersolen mens diverse lokale smaksopplevelser ble fortært.

Sykkelkara

Sykkelentusiast Ola Tørrisplass hadde for anledningen hentet ut sin 52-modell Diamant  med tre gir og utelukkende originale deler, fra eget sykkelmuseum. Med matchende antrekk vekket han utvilsomt oppmerksomhet på perrongen. Han måtte allikevel tåle å stå litt i skyggen av sin venn Jan Paulsen fra Mjøndalen og hans velosiped, også kjent som Veltepetter. Det er absolutt ikke hverdagskost å oppleve noen som faktisk kan å traktere et slikt fremkomstmiddel. Paulsen gjør det til gangs, også på landeveien. Han kan nemlig skilte med å ha tilbakelagt både strekningen Trondheim-Oslo og Nordkapp-Lindesnes på det som han omtaler som sin favorittsykkel. Sammen utgjorde de to utvilsomt et populært innslag som vekket både oppmersomhet og nysgjerrighet …

Fengende rytmer

Lokal servering ble det også på den musikalske fronten – fra storscenen foran den vakre stasjonsbygningen. Dette var nok en go’bit som kun var forbeholdt de fremmøtte. Innslagene var varierte, og jeg registrerte flere enn meg som fikk rykninger i rockefoten til innslag som schläger-medley fra “Jailhouse Rock”-gjengen samt funky jazztoner fra Ingvild Lindsjørn med band og for anledningen sin søster Liv Johanne som korist. Og for ikke å snakke om de fengende Bluegrass låtene på norsk, fra Drolsum stasjon. Hvilket musikkliv vi har i Hønefoss …

Kveldens vinner …

Det er nok mange med meg som vil utpeke Anders Dahlberg sammen med bandet sitt Rusty Gold, for anledningen med gjesteartister, som kveldens vinner. Det svingte nemlig ekstra friskt både på perrongen og hjemme i de tusen hjem, da de på direktesendt TV i kjent Bob Dylan stil imponerte med låta “Dancing with stars”. Det ville overraske meg stort om ikke Anders får noen telefoner etter dette!!!

En gjentakelse mottas med takk

En stor takk igjen til NRK, lokale arrangører og alle de frivillige som bidro til å gi Hønefoss og Ringeriksregionen denne drømmedagen – virkelig en velfortjent opptur for regionen og for alle vi som er så heldige å bo her!

Jeg innser kanskje ikke helt hvilket apparat som egentlig står bak denne suksessen, eller hvor mange arbeidstimer som er lagt ned i forkant. Det jeg derimot kan si noe om, er suksessfaktoren; For den er nemlig målbart i antall lykkelige barn, smil og latter og en og annen hoppende glad firbent venn.

Måtte vi få oppleve lignende igjen. For når det kommer til stykket, så tror jeg at det verken er TV-kjendiser eller ønsket om å komme på TV som var drivkraften til de 15 000 som fant veien til Hønefoss stasjon denne onsdagen. Nei, da velger jeg heller å tro at det var den folkelige lokalpatriotismen i god kombinasjon med et drivende godt sammensatt program. Lokalitetene rundt den staselige stasjonsbygningen var perfekte og velegnete til et slikt arrangement. Det var rene folkevandringen opp Stabells gate av sommerkledde tilskuere på jakt etter den store opplevelsen – og den fikk de. Så det må absolutt ikke et blomsterdekorert tog til for å gjenskape denne stemningen, det klarer folket selv.

Takk for oss – Trude og “linselusa” Dicte!

 

 

 

Del gjerne: