Del gjerne:

I år kom snøen, og dermed også skisesongen, som “julekvelden på kjerringa”. Det gjorde visst siste års sesongavslutning også. Det fant jeg ut da jeg fant frem skiene fra garasjen. Jeg hadde syndet. For der stod gromskiene og lyste mot meg – med rester av forrige sesongers moro under sålene. Jeg har fått montert opp og klargjort “smørebua” mi, men mangler fortsatt kompetanse når det kommer til sesongklargjøring av ski. Da er det godt at hjelpen ikke er langt unna – hos “Glade Hjul”.

Er det noe jeg har erfart de senere årene, så er det at velpreparerte ski er alfa og omega for en vellykket skitur. Mine ski skrek etter “førstehjelp” fra garasjen, så da var det bare å slenge dem i bilen og ta turen til “Glade hjul”, butikken som er gått fra å være sykkeleksperten til å bli sykkel- og skieksperten. Der hadde jeg avtale med skiekspert Henning Strøm. Ikke uventet fikk jeg en aldri så liten (og velfortjent) påminnelse om at ski bør renses og klargjøres før de settes bort etter endt sesong. Det eneste positive for min del, var at jeg ikke hadde rester av klister …

ski12

ski9

Livet er for kort til å gå på dårlig smurte ski

Selv om det unektelig er komfortabelt å få andre til å gjøre jobben for seg, har lysten til å lære mer om skiprepping økt i takt med skiinteressen de senere årene. Derfor ble jeg med på Henning inn i “smørebua” på bakrommet, for å lære og få noen eksperttips. For hvor vanskelig kan dette egentlig være?

Først ut var grundig rens (som skulle vært gjort i april), utført parallelt med muntlig opplæring i å legge på oppbevaringsvoks etter endt sesong. Dette er en smart måte å hindre sålen i å tørke ut i sommerhalvåret, og derfor et bra tips som selvsagt herved er notert og skal etterfølges!

Så kunne den virkelige jobben starte. Først ut er metting av sålen med glider CH8. Fire runder, og deretter ett lag med CH6, som dekker de aller  vanligste vinterforhold. Med smørejernet på 120 grader, smeltes så voksen over skiene og deretter varmes inn i sålen. Her er det imidlertid et par elementære ting som er viktig å få med seg; Skiene må avkjøles helt mellom hver innvarming, og smørejernet må hele tiden være i beveglse. Siden skiene allikevel må avkjøles, kan det jo være en god idé å ta hele familiens skisamling i samme slengen. Dette er både en bra utnyttelse av tiden, og en fremdragende måte å oppnå intern “heltestatus” på.

Etter siste gang, er det tid for å finne frem siklingen for å dra av glideren. Først tas midtranda med en smørepinne, gjerne før voksen stivner helt. Deretter skrapes sidene, før man går i gang med selve sålen.  Skikkelig redskap har jeg forstått er viktig. Så sørg for å ha en skarp og rengjort sikler, og skrap bort topplaget til det ikke kommer mer av. Så er det børsting, for å fjerne resten av glideren som sitter nede i strukturen. Følg retningspilen som står på børsten, og start på tuppen av skia. Så lett som bare det – bare man kan det …

ski2

ski14

ski4

ski6

ski1

Jeg står tålmodig ved siden av Henning og kjenner at suget etter å teste skiene bare vokser for hver prosess de får gjennomgå. Her ligger det nok an til “pers” og nye topptider – hadde det ikke vært for at jeg aldri tar tiden på ski …

Men vi var på langt nær ferdige, og neste steg var festesonen. Og her folkens, er det greit å være litt nøye. Når man kjøper nye ski i dag, får man målt opp smørefeltene for tørr- og klistersmørning. Dersom disse er blitt visket ut eller det har vært en markert endring i skiferdigheter og/ eller kroppsvekt, bør man absolutt få målt opp disse på nytt.

Så kom det aller viktigste – bindeleddet mellom sålen og festevoksen, nemlig grunnvoks! Men først ble skiene rubbet med sandpapir av typen 100 eller 120. Dette gjør at grunnvoksen sitter bedre utover sesongen. Det passer meg veldig bra, for da behøver jeg ikke gjenta dette så altfor mange ganger. Det var ikke vanskelig å se på Henning at dette var viktig. Her var det konsentrasjon og presisjon på høyt nivå. Da var det bare selve festevoksen igjen. Og siden jeg ikke helt visste når og hvor årets første skitur vil gå, lot vi det bli med grunnvoks i dag.

ski3

ski13

Smørekurs – nyttig og gratis

Sammen med Erik Bergan, utgjør Henning skiekspertisen hos “Glade Hjul”. Han har årelang erfaring i skisporet og underviser i tillegg ved idrettslinja på Ringerike videregående skole. I vinterhalvåret er han på ski gjennomsnittlig fem ganger i uken, og han elsker å teste ut nyheter. Så her var jeg utvilsomt i de beste hender. Dagens lille smørekurs med Henning var både kjærkommen og høyst nødvendig. Men du skal ikke se bort fra at jeg allikevel slenger meg med på et smørekurs. Her er det mye å lære. Det anbefaler jeg også dere andre å gjøre, i all fall de av dere som vet å sette pris på en god skitur.

Neste smørekurs hos “Glade Hjul” er allerede torsdag 1. desember kl 19.00. Her vil Erik Bergan gi en grundig gjennomgang av alt det du trenger å vite for å få maksimalt utbytte av skituren. Dette er et kurs tilpasset alle og ikke noe eliteløperkurs. I tillegg blir det gode priser på smørning og diverse utstyr. Og best av alt – kurset er gratis. Så her er det bare å melde seg på!

Har man utstyr og kunnskap – ja, da er skiprepping både morsomt og interessant. Får man først smaken på velsmurte ski, så blir man etterhvert fryktelig kresen. Selv blir jeg som sagt bare mer og mer glad i å starte skituren i smørebua, noe som igjen har gitt resultater i skisporet.

ski8

ski15

Bjørn Tore Hansen hadde tatt turen innom “Glade Hjul” i dag, for å få en innføring i smørefrie ski med feller. Det tror jeg bestemt at det er flere enn ham som har på ønskelisten sin i år. For meg, som kom rett fra smørekurs, hørtes det imidlertid ikke særlig fristende ut. Men selv om man med feller ikke klarer å oppnå samme gli og feste som på et par smøreski, så vet jeg at det absolutt er et bra alternativ. Jeg hadde jo en testrunde på feller i fjor, og det ga mersmak dengang. Denne vinteren derimot, er det nok heller et par skøyteski som står på ønskelisten – tror jeg …

Det som er trist nå, er at føremeldingene viser at man må til fjells for å finne tilfredsstillende skiføre – i all fall om man skal bevege seg ut på nypreppa ski. Og i følge YR, er det ikke værmessige endringer på gang heller, som vil gjøre noe med det. Så da får jeg, mens jeg venter på skiføret, heller øve meg på smøring så lenge, og samtidig ta en overhaling av resten av skiene i familien.

ski16

 

Del gjerne: