Del gjerne:

En dag du bør krysse av i kalenderen, er lørdag 23. mars; da blir det vernissage og offisiell åpning av en nokså unik og spesiell kunstutstilling med lokal forankring hos ”Galleri Sundvolden” på Sundvolden Hotel.

Utstillingen er et samarbeid mellom to sterke kunstnerskap – Karianne Gruer Torp og Tove Hirth. Den er en vellykket og vakker symbiose mellom to ulike kunstformer. De to kunstnerne utfyller hverandre, noe som gir en spennende helhet. Initiativet til det spesielle kunstsamarbeidet kom fra Cecilie Laeskogen på Sundvolden Hotel.

Forsidefoto: Sam Sills

Vokst opp sammen

Skal vi finne opphavet til dette, om jeg tør si, litt uortodokse samarbeidet, så må vi langt tilbake i tid; Karianne og Tove vokste begge opp på Jevnaker. Kreativiteten hadde de nok begge i seg fra barnsben av, men det var utrolig nok fotballen som førte de to sammen. Kunst var neppe tema den gang – verken på, eller utenfor fotballbanen. Da fotballskoene ble lagt på hylla, tok livene deres ulik retning, inntil kunsten flere år senere igjen førte dem sammen.

Fra sidelinjen hadde de fulgt med på hverandres karrierer. Deres kunstneriske veier krysset også hverandre så vidt ved et par anledninger. Men det var først etter at de sammen deltok på en ”Artist-talk” på ”Kooperativen” i 2015, at samarbeidsfrøet ble sådd. Nå, nesten fire år senere, har altså deres gjensidige inspirasjon resultert i utstillingen på Sundvolden Hotel.

Produktivt år

Det første planleggingsmøtet mellom hotellet og de to kunstnerne fant sted allerede for ett år siden, nærmere bestemt 23. mars 2018. Det har siden da vært et inspirerende og produktivt år for dem begge. Tove stiller med til sammen 30 verk, fire av disse tegninger og fem veggskulpturer. 13 av skulpturene er nye – alle unike, noe som er svært uvanlig for bronse skulptører. Av hennes tidligere arbeider er noen unike, andre er siste eksemplar i opplaget. Karianne har med seg ca 30 nye malerier. Hun elsker å jobbe med store flater, noe vi vil se flere tilfeller av på utstillingen. Motivene varierer fra fjord, fjell, skog og sjø, og representerer alle fire årstider. I enkelte av maleriene kan man skimte konturene av en og annen jeger, fisker eller skiløper.

Våge å tørre …

Tove har denne gang hentet sin inspirasjon fra det å tørre – å ta det første steget. De fleste av skulpturene er heller beskjedne i størrelse. Men de griper tak i én og kan fylle en hel sal med sitt nærvær. De figurative menneskekroppene står som tause formidlere av lett gjenkjennelige sinnsstemninger. Alle de bronsestøpte personlighetene skaper en følelse av ro der de står, ”fjellstøtt” på sokler av drivved fra Randsfjorden, natursteiner fra Krokskogen og bjelker fra Blybergsaga på Jevnaker.

Dybde og uendelighet …

Karianne slutter aldri å la seg inspirere av storslått og uberørt natur; fjord, fjell, skog og svaberg – fargene, teksturen, nyansene og hennes helt spesielle egenskap til å stemningssette bildene med sitt spennende bruk av lys. Dybdevirkningen gir en følelse av uendelighet. Hun har sitt atelier en gammel ombygd låve, hjemme i Åsa. Omgitt av naturen som er hennes kilde til inspirasjon, gjenskaper hun stemninger som vi alle kan kjenne oss igjen i.

Kreativt samarbeid

Symbolsk nok møtte jeg Tove og Karianne sammen med Cecilie Laeskogen på Sundvolden Hotel på selveste Kvinnedagen, 8. mars. De tre dyktige, målbevisste, energiske og flotte kvinnene var da i full gang med å sette sammen og organisere arbeidene – for å kunne gi publikum en best mulig opplevelse og perspektiv på verkene.

Samspill

På veggen henger et maleri. Dette er en skildring av norsk natur, med en tekstur, farge, patina og lyssetting så vakker og troverdig at den trekker meg med inn i motivet. På en sokkel i front står en unik bronseskulptur – en modig menneskekropp i yogaens styrkende ”kriger 2”-posisjon, som utstråler en smittende kraft og energi. Steinen den er plassert på, kunne like gjerne vært hentet ut fra fjellet i bakgrunnen. Samspilleffekten tilfører utstillingen noe mer, utover den enkelte kunstner.

Galleri Sundvolden

I 2010 åpnet Sundvolden Hotel ”Galleri Sundvolden”, som en videreføring av hotellets tradisjon med kunstformidling. Galleriet har skiftende utstillinger i samarbeid med ”Galleri Semmingsen”. Hotellet har tidligere hatt én utstilling i egen regi, bestående av fotografier signert Asle Svarverud. Utstillingen med Karianne og Tove, er imidlertid deres første salgsutstilling.

– Denne utstillingen er noe som jeg virkelig ser frem til. Jeg har lenge latt meg begeistre av arbeidene til begge kunstnerne. Det at vi nå har klart å samle deres ulike kunstformer i en felles utstilling her på hotellet, er helt fantastisk, forteller Cecilie Laeskogen, som eier og driver Sundvolden Hotel sammen med sin mann Tord Moe Laeskogen. Nå gleder de seg til å presentere de to lokale kunstnerne for sine tilreisende gjester og ikke minst for lokalbefolkningen. – Det er flott å kunne bidra til å bygge lokal stolthet ved å fremme vår lokale kunstverden, avslutter Cecilie.

Om Karianne Gruer Torp

I Kariannes bilder er det lett å fornemme harmonien mellom naturen og kunstneren selv. Så er det da også gjennom sine daglige turer at hun innhenter inspirasjon. Karianne har en helt egen evne til å lagre synsinntrykkene, for så å gjenskape disse via sine særegne og rustikke penselstrøk. Ethvert bilde står som en oppriktig kjærlighetserklæring til norsk natur, og til den ro og sjelefred som hun selv finner der. Karianne er utdannet fra Wolff kommunikasjon og reklame (nå Westerdals) og kunstfag ved Midwesteren State University, i tillegg til en rekke kurs og lengre opphold hos etablerte kunstnere. Hun har hatt flere separatutstillinger, og deltatt ved en rekke kollektivutstillinger. Karianne nevner spesielt utstillingene ved Hole Artcenter, ved Elenor Martinsen, som et godt springbrett ut i det profesjonelle kunstnerliv. I 2018 hadde hun sin første separatutstilling utenfor Norge, nærmere bestemt ved Eglise Norvégienne á Paris (Sjømannskirken i Paris). Flere av hennes bilder er kjøpt inn av private og offentlige virksomheter. Hun har også hatt utsmykningsoppdrag for Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Campus Ringerike.

Om Tove Hirth

Det er helt enkelt umulig å gå forbi en av Toves bronseskulpturer uten å stanse opp. Ved første øyekast oppfattes de som et estetisk vakkert og behagelig syn for deretter å jobbe seg innover i det indre. Selv sier Tove at hun har en trang til å skape fordi hun ønsker å beskrive det hun ikke kan sette ord på – men hvem trenger vel ord …?! Tove har en tung, akademisk kunstfaglig bakgrunn. Hun har en Bachelor i skulptur fra Edinburgh College Of Art og en Mastergrad i skulptur og bronsestøping fra The Royal College Of Art i London. Hun har hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger både i Norge og i utlandet, og hun har hatt flere bestillings- og utsmykkingsoppdrag. Tove har mottatt Madame Tussauds Award for Fine Art og The Po-Shing-Wo-scholarship. Etter å ha livnært seg som kunstner i flere år, utdannet hun seg til kunstpedagog. I tillegg til å være utøvende kunstner, underviser hun på linjen Visual Arts på Ringerike Folkehøgskole, noe hun trives svært godt med. Det er i sitt atelier på Helgelandsmoen at Tove skaper sine vakre skulpturer i voks. Selve bronsestøpingen foregår i Edinburgh, på samme støperi som hun har brukt i 25 år. Det er også her hun avslutningsvis patinerer alle sine bronser; det vil si farger de ved hjelp av gass og kjemikalier.

Forberedelser med fotograf Sam Sills

Tove og Karianne uttrykker stor takknemlighet ovenfor Sundvolden Hotel, for å gi de muligheten til å stille ut i disse flotte lokalene. Den takken føyer jeg meg gladelig til; for å bidra til å gi oss denne opplevelsen. Maleri og skulptur kan lett beskyldes for slå hverandre i hjel. Her har de to kunstformene funnet hverandre. gjennom tematikken menneskenes plass i naturen, noe som skaper grunnlag for gode refleksjoner.

Dørene åpnes …

Vi er alle invitert til Vernissage lørdag 23. mars, kl 13.00. Gå ikke glipp av denne muligheten til å møte de to kunstnerne og deres verk i disse fantastiske omgivelsene. Alf Bretteville-Jensen, barndomsvenn av både Tove og Karianne, kommer og spiller på åpningen. Og hvorfor ikke la dette bli en festdag for alle dine sanser. Sundvolden Hotel serverer sin fremragende lunsjmeny mellom kl 12.00-17.00.

Utstillingen varer til søndag 7. april.

Toves vakre bronseskulptur ønsker velkommen til utstillingen, mens man i hotellets restaurant kan nyte et glass med forfriskende Kunstnerjuice produsert hos Røyse Frukt- og Bærpresseri, med etikett dekorert av Karianne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del gjerne: