Del gjerne:

Denne uken er det de unge som har talt. – Husk at ungdommen ikke bare er fremtiden, vi er også nåtiden, sa Hanne Andersen Tronerud, leder av ungdomsrådet i Ringerike. Anledningen var protestmønstringen på Søndre torg mot Buskerud fylkeskommunes budsjettforslag, et forslag som varslet store kutt i det lokale skoletilbudet. Jeg var der, og det ble virkelig en mektig opplevelse. Det å få stå midt i horden på Søndre torg, og føle på energien fra engasjert ungdom som alle var villige til å kjempe for deres sak – nemlig å få opprettholde bredden på det lokale skoletilbudet. De kommer ikke til å sitte stille å se på at populære og viktige linjer blir lagt ned!!!

“det var som om vi hadde pussa opp huset, så ble halve familien borte …”

Initiativtaker bak “Med Ringerike tuller’u ikke”-mobiliseringen, Audun Bakkerud, var imponert over engasjementet som han så fra scenekanten.  Fullt så imponert var han ikke over fylkespolitikerne. – Først kom gla’meldingen om skoleutbygging, deretter den nedslående nyheten om nedleggelse av linjer. Det var som om vi hadde pussa opp huset, så ble halve familien borte, mente han. Han benyttet også anledningen til å berømme Erik Stokke i Hønefoss Lyd, Jørgen Moe og Ringerike Utvikling samt Tage Hybertsen på Ringerike kultursenter, som alle hev seg rundt og gjorde dette arrangementet mulig. Nok en gang viser Ringeriksregionen seg som en handlekraftig region, hvor “katastrofe-feeling ” ble omdannet til ellevill jubel!

by1

by2

Vi kan vel alle si oss enige i at det neppe kan kalles by- og regionsutvikling, det å legge ned tre populære studietilbud ved våre to videregående skoler. Tilbud som oppnår både stor søkermasse og høy gjennomføringsprosent. Dette oppfattes som tiltak som skaper fraflytting, snarere enn tilflytting. – Ringerike er det området på Østlandet – ja, kanskje i hele landet – som har størst vekstpotensial, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Dette svarer nå altså Buskerud fylkeskommune på, med forslag om  kutt i skoletilbudet.

Men nok en gang viser Ringeriksregionen at vi har det som skal til. Og jeg snakker ikke da om industriområder velegnet for teknologibedrifter, eller nye reguleringsområder for boligbygging. Nei, jeg tenker da på engasjement og handlekraft!

med Ringerike tuller’u ikke

Det strømmet en varm bølge av engasjement og fellesskap inn over et ellers surt og vinterkaldt Søndre torg denne ettermiddagen. Uken før presenterte Buskerud Fylkeskommune et katastrofebudsjett med forslag om nedleggelse av tre populære linjer ved våre to videregående skoler, i tillegg til å utradere vikarbudsjettet og øke antall elever i yrkesfaglige grupperinger. Slikt går ikke upåaktet hen.

Svaret fikk fylkeskommunen denne uken. Midt i “fleisen” – fra et bytorg fullsatt av elever, lærere, foreldre, ordførere, musikere, kulturpersonligheter, idrettsstjerner og lokalt næringsliv – med en klar appell; Med Ringerike tuller’u ikke!

by6

by10

by18

Toppidrett og barneskirenn

Det var lang kø bak scenen av lokale støttespillere, som ønsket å komme med en appell. Krister Sørgård var en av de. Han vet som hva som skal til for å skape toppidrettsutøvere, og han mener at Ringerike kan tilby alt dette. Talenter, idrettsanlegg, fantastiske treningsmuligheter i nærliggende naturområder, og selvsagt – Idrettslinja ved Ringerike videregående. – Her ligger alt til rette. Nå må fylkespolitikerne gå for oppbygging – ikke nedbygging! Foran scenen stod representanter for lærerstaben og nikket samtykkende.

Nå har vi kjempet oss til førsteklasses sportsarenaer – bør ikke da også forholdene legges til rette for å fylle opp disse med lokale utøvere? Men for all del, idrettslinja gjør mer enn å fostre toppidrettsutøvere. Linja tilbyr undervisningsopplegg for både topp- og breddeidrett, et tilbud vel verdt å verne om. Onsdag sørget også disse elevene for å spre varme i iskalde kropper, da de dro til med et skikkelig dansenummer. Joda, vi trenger idrettslinja ved Ringerike Videregående skole.

by16

by13

by11

MUA – en gullkalv i norsk kulturliv

Vi kan vel gå så langt som å si at MUA lenge har “sittet på Death Row” og lært seg å leve med en “dødsdom” hengende over seg. Men er dette et verdig liv – fortjener de ikke bedre? Neste år kan linjen feire sitt 20-års jubileum – håper vi! At den populære linjen har gitt tilfredsstillende avkastning, er vi alle enige om, Det ser vi stadig eksempler på, både i vårt eget blomstrende kulturliv, såvel som på konsertscenen med internasjonale artister, teater og showoppsetninger og selvsagt stadig på TV-skjermen.

En av dem som virkelig har fått erfare fordelen av å kunne rekruttere fra MUA, er Bror Andersen. Han lot ikke sjansen gå fra seg til å si hva han mener om saken. – Jeg har i en årrekke jobbet med, og nytt godt av, den kompetansen som finnes på MUA. Vi som jobber i kulturbasert næring, vet viktigheten av å kunne tilby utdannelsestilbud som stimulerer kreativitet. MUA er en gullkalv i norsk kulturliv. Jeg har stor respekt for både budsjetter og oppgaven med å ta upopulære beslutninger. Det som jeg imidlertid ikke har respekt for, er når man tar store beslutninger basert på et enkelt Excel-ark, uten å sette seg inn i saken, sa Bror, før lærere og elever ga en “swingende” smakebit på musikkglede på høyt nivå.

by14

by17

Medier og kommunikasjon er den yngste av de nedleggelsestruede linjene – men ikke desto mindre viktig. Fra og med høsten 2016 gikk linja  over fra å være et yrkesfaglig programområde til å bli studieforberedende. På torget i dag var den representert ved både studenter og lærere som var helt klare i sin tale; Hva er vitsen med å bygge ny skole for deretter å legge ned linjer. Medieselskaper søker kreative mennesker som våger å tenke utenfor boksen. Dette grunnlaget blir lagt på nettopp Medier og kommunikasjon.

Kommunepolitikere verner om lokalt skoletilbud

Elevrådsleder Amalie Uchenna Odu kom på sin side med klar advarsel til politikerne; fjernes spesialfagene, vil det gi mindre livsglede og større frafall blant elevene. Varaordfører i Hole, Elisabeth Klever, forsterket dette ved å undre seg over at man vedtar å bygge nye skoler, når man ikke har tenkt å fylle dem med mangfold. Hun stilte på scenen sammen med sine kolleger, ordfører i Ringerike, Kjell B. Hansen og ordfører i Jevnaker, Lars Magnussen. Og det er ikke tvil om at vi har lokalpolitikerne på vår side. Det skulle vel da også egentlig bare mangle. Men mens Magnussen kom med en mer forsiktig advarsel til fylkespolitikerne mot å røre linjene våre, skjøt Kjell B. med skarpt i kjent stil, med en ordbruk som nok ikke egner seg på trykk. Selv på en blogg!

by12

by7

by15

Rektor på Ringerike kulturskole, Dagny Krogness, var initiativtaker til den symbolske avslutningen på mønstringen. – La oss vise fylkespolitikerne i Drammen at på Ringerike står vi samlet og slår ring rundt våre videregående skoler. Med Hønefoss tuller’u ikke!

Dermed ble det felles marsj ned Storgata mot Ringerike Videregående skole, hvor man holdt hender og dannet ring rundt skolen. Jubelen ble stor da observatører kunne slå fast at ringen var sluttet. Selv er jeg optimist. Spesielt med tanke på at de samme fylkespolitikerne nå skal igangsette ytterligere utbygginger av Ringerike folkehøyskole.

by4

by5

 

 

 

Del gjerne: