Del gjerne:

Mens jeg ut fra bilkøene rundt sentrum kunne konstatere at folk flest brukte lørdagen i bil gjennom vår vidrakte by, i områdene mellom Coop Mega og Plantasjen (noe som tok ca. 40 minutter denne dagen) på jakt etter grillmat, jordbær og hageplanter, kunne jeg selv i ro og mak rusle til byen og bare kose meg … Godt fornøyd med min egen planlegging, disponering av tid og helgens storhandel, kunne jeg rett og slett bare nyte å være turist i egen by, og kose meg med noe av det beste Hønefoss har å by på.

Torghandelens storhetstid er et savn for mange, meg selv inkludert. Det å kunne gjøre nødvendige innkjøp av frukt, grønt og blomster av blide torghandlere, høres mest ut som et romantisk tilbakeblikk og et “frem fra glemselen”-sukk. MEN takket være gjengen på Krone frukt og grønt, så lever torghandelen i Hønefoss i beste velgående. Torget er derfor nok en gang velsignet med endeløse bord og traller med fargeglade fristelser og blide ansikter. Her fikk jeg plukket med meg noen kurver med jordbær, mens jeg fikk slått av en prat med gamle kjente, delt noen plantetips og ønsket folk god pinse. Man kan jo bli hoppende glad av mindre. Og så må jeg jo også si at jeg var svært lettet da jeg kunne konstatere at torget var fritt for tilreisende boder med juggel og stæsj!

Med strålende sol fra (nesten) helt blå himmel, hadde flere av butikkene valgt å bidra til å skape et levende bysentrum gjennom å utfordre vindkastene og flytte deler av butikkene ut på gateplan. Jeg lot meg virkelig inspirere, og siden jeg allerede befant meg i en blomstrende maistemning, la jeg samtidig turen innom Stua Fjeld for å plukke opp den obligatoriske 17. mai-buketten i rødt, hvitt og blått. Så da skulle vel alt være klart til å møte både pinse og 17. mai.

by3

by4

by5

by8

Søndre torg har vært en “festplass” – et møtested og handelssted – for lokalbefolkningen i uendelig lang tid. Nå var riktignok ikke Søndre torg like fullpakket denne pinselørdagen som det var under folkeavstemning om oppløsning av unionen med Sverige i august 1905, men at det var et yrende liv rundt byens hjerte, er ingen overdrivelse. Cafébordene var så godt som fulle, det samme var torgets populære lekeapparater, og vannet var endelig tilbake i byfontenen.

Midt opp i dette, nærmere bestemt ridende på Skule Waksviks bjørneskulptur i St. Olavsgate, fant jeg vår lokale revystjerne Jonas Rønning i anledning en “fotoshoot” for å promotere årets Hønefossrevy. Det levnet ingen tvil om hvem Jonas var utkledd som, så det er nok bare atter en gang å begynne oppladningen til årets latterkuler som nok en gang vil sitte løst i revyteltet …

by10

hønefoss4

by7

by2

Tilbake på torget, etter å har inntatt en velsmakende lunsj i hagen på Brasserie Fengselet, fikk jeg et akutt behov for softis. En sånn må-ha-opplevelse. Men da oppdaget jeg en stor mangel på torget. Nemlig en skikkelig isbar. Nå får du riktignok kjøpt softis både hos Narvesen på Kuben og MIX Sentrum Stopp, men de av dere som har levd like lenge som meg, husker helt sikkert Isbaren i Ciro-gården og forstår hva jeg mener. Kanskje jeg skal starte aksjonsgruppen “Vi som ønsker Isbaren tilbake”. Der vet jeg i all fall at softis-kongen Jonas Rønning hadde meldt seg inn.

Med denne stemningsrapporten fra Hønefoss sentrum, vil jeg få ønske alle mine kjære lesere en fortsatt riktig god pinse. Måtte solen skinne og softisen flomme …

by11

by16

 

Del gjerne: