Del gjerne:

Jeg oppdaget nettopp til min store forundring at jeg har et stort og så godt som uutforsket tur- og rekreasjonsområde som jeg nesten hadde glemt – nemlig Holleia. Takket være Bedriftsidrettens “Ti på topp-turer”, fikk jeg endelig gjort noe med det. Så i dag har jeg hatt gleden av å gjenoppdage Holleia.

Aklangen er én av tilsammen tyve varierte “Ti på topp-turer”. Ti minutters kjøring fra Hønefoss sentrum, ligger denne naturperlen og bare venter på at turfolk skal finne veien og vandre langs stiene på kryss og tvers gjennom skog, over myrer og langs vannliljekledde skogstjern. For meg ble det et fantastis opplevelse og jeg tror jeg opplevde det stilleste øyeblikket noensinne …

tur19

tur2

Når man beveger seg på ukjente stier, vet man å sette pris på at noen har gått opp veien før én. Nettopp den følelsen hadde jeg i dag og retter derfor en stor takk til Bedriftsidretten som har lagt til rette for at man kan bli bedre kjent med det rike turtilbudet i nærområdet. Det gir en kjærkommen trygghetsfølelse å finne de lett gjenkjennelige grønne merkene hengende langs stien, når man beveger seg stadig lengre og lengre fra allfarvei.

Er man i tillegg er så heldig som jeg var i dag, og møte på kjente langt inne i de dype skoger – ja, da føler man seg virkelig i trygge hender. Berit Engebretsen har bodd med Holleia som nærmeste nabo i 30 år, og hun kjenner hver en sti, som treningsfantast og naturelsker. Det endte med en utvidet innføring i lokale turtips – noe som jeg vet at vil komme godt med …

tur12

tur4

tur16

tur17

Fra Ask er det seks kilometer til parkeringen ved Aklangen. Der går stien inn til høyre, merket med Ti på topp-skilt. Posten finnes etter bropassering av elven inn mot Svarttjern. Og der finner man belønningen, i form av en perle av en rasteplass. Dette er det ultimate sted for å nyte medbrakt niste – noe jeg dessverre ikke hadde med meg i dag. Til gjengjeld nøt jeg roen, mens Dicte svinset rundt og fikk testet badevannet.

Herfra kan du velge gå tilbake samme sti som du kom, eller følge stien videre rundt Aklangen. Pågående tømmerdrift og stadig tilbakevendende regnskurer, ble avgjørende for mitt valg om å følge samme vei tilbake. Normalt sett er jeg ikke spesielt glad i å gå frem og tilbake samme vei, men dette var unntaket.

Det er ikke noe heldagstur å vandre rundt Aklangen, men akkurat passe for en ettermiddagstur. På dager med bedre vær enn hva jeg opplevde i dag, kan man jo imidlertid benytte seg av de mange idylliske bade- og fiskeplassene som finnes her. Jeg kan i allefall slå fast at Holleia og Aklangen er en perle og at “Ti på topp-turene” er en strålende påskudd for å komme seg ut på tur.

Finn ut mer om “Ti på topp-turer” HER

tur5

tur10

tur15

tur11

tur8

tur9

Del gjerne: