Del gjerne:

Glem klister på skia, på stavene, i bilen, på hanskene, i håret, på bikkja og på appelsinen … Smørefritt er løsningen! Jeg var så heldig å få teste Madshus’ smørefri ski fra Intersport Hønefoss. Kort oppsummert – ikke dra på påskefjellet uten!!!

Sist jeg gikk på smørefri ski, gikk jeg med “fiskeskjell” under skia. Det var en opplevelse som resulterte i en bunnløs skepsis og motvilje til smørefrie ski. Men det er fryyyktelig lenge siden – verden har utviklet seg også på denne fronten. Det fikk jeg bekreftet i går …

ski9

ski3

Etter en nærmest revolusjonerende utvikling innen smørefrie ski, har sportsbransjen opplevd et enormt oppsving i markedet. Selv proffene blir nå fristet til å ta de i bruk. Det finnes allikevel mange som vil mene at en godt smurt ski er det aller beste alernativet. De har nok rett i det! Det er bare så få av oss som innehar nok kompetanse på smøreområdet, og dermed opplever mange til stadighet å gå på en “smell” ved å smøre seg bort. Dårlig smurte ski kan være skjebnesvangert og bidra til at “dørstokkmila” blir utrolig lang.

I går inntok jeg forventningsfull skiløypene på Ringkollen med Madshus Suprasonic Intellgrip. Dette er en smørefri ski med integrert fell i smøresonen, beregnet på de fleste fører. Jeg forsøkte meg først på Øyangen, men med overvann og sørpe uten kjørte spor, fant jeg raskt ut at sesongen der var forbi. Det ble derfor treningsrunden på Ringkollen, hvor jeg fikk testet ut skiene på varierte snøforhold.

Det er ikke tvil om at festet var bra og at skiene satt godt. Noe “lugging” ble det der sporene var ujevne og ruglete, men dette var allikevel minimalt sammenlignet med “klisterheng”. Det var rett og slett lettere å oppnå jevnere gli, både i de isete og fuktige partiene. Til tross for å ha gått gjennom overvann, opplevde jeg ingen spor til ising i fellene. Når det kom til utforkjøringene, kunne nok glien med fordel vært noe bedre. En runde med gliding vil nok være å anbefale. Et stykke uti løypa møtte jeg en familie på tre med VR 75 soft klistervox under skiene. De var villige til å betale mye for å bytte ski med meg. Det samme gjaldt en lettere irritert fyr ved parkeringen. Han hadde gitt seg etter 1,5 kilometer og stod og skrapet granbar ut av klisteret. Selv er jeg derfor overbevist. Ikke minst da jeg lett kunne børste snøen av skiene og legge dem i skiboksen, klare til neste tur. Det er rett og slett noe ukomplisert ved det å gå på smørefrie ski.

Min konklusjon etter 15 kilometer i Nordmarka på Madshus Suprasonic Intellgrip, på et noe utfordrende påskeføre, er at smørefrie ski er noe alle burde unne seg. Selv er jeg såpass glad i både å smøre ski og det å gå på perfekt smurte ski, at for min del vil denne skien være et supplement til resten av skiparken. Jeg våger allikevel å påstå at det for mange vil være et fullt ut godt nok alternativ som en allround ski, som kan dekke alle vær- og føreforhold, men ikke minst et “must” ved vanskelige og vekslende forhold. Men pass på å få en godt tilpasset ski med riktig spenn som står til både kropp og ferdigheter …

ski8

ski7

Dicte satt, i motsetning til meg, stor pris på redusert snømengde og skareføre. Hun nøt følelsen av å kunne løpe fritt uten “potesokker” til det fulle…

ski6

ski2

Dag Morten Svendstad, butikksjef hos Intersport Hønefoss, har opplevd enormt stor etterspørsel etter smørefrie ski denne sesongen. “Det er helt klart mange som trives bedre i skisporet enn i smørebua. Spesielt nå mot slutten av sesongen, hvor snøkvaliteten kan variere mellom grovkornet, bløt og til helt tørr, er det nok mange som foretrekker å bli sittende i hytteveggen eller holde seg hjemme, fremfor å finne frem klistertuben. Med smørefrie ski er terskelen rett og slett lavere for å komme seg ut på ski”, forteller Dag Morten. Så da vil jeg få anbefale dem av dere som er på vei til påskefjellet med smørekoffert og smøreski i bagasjen , om å ta turen innom Intersport på veien. Der vil du kunne få hjelp til å finne perfekt tilpasset smørefrie ski.

God skitur og nyt livet!!!

Del gjerne: