Del gjerne:

Det er en strålende grønn vinterdag jeg møter Frode på vei opp til Ringkollen. Han i godt driv på rulleski – jeg bak rattet… Etter en grundig vurdering om hvorvidt jeg skulle følge Frode på rulleski opp Ringkollbakken eller ned igjen, falt valget på følgende løsning – Frode gikk på ski, jeg bedrev stilstudie. Jeg fikk imidlertid en grundig teoretisk innføring i rulleskiteknikk, før vi begge konkluderte med at jeg nok burde starte rulleskitreningen min på flat mark. Smart tenkt!!!

IMG_2463

IMG_2421

IMG_2467

IMG_2445

 

IMG_2439

IMG_2550 (1)

Treningsturen jeg hadde fryktet noen dager, tok en noe annen, men positiv vending enn forventet. Før vi gikk i gang med bakkeløp og intervaller, hadde Frode noen filosofisk vinklinger rundt trening, som han ønsket å dele. Jeg forstod dermed hans ønske om å møtes midt i Ringkollbakken, hvor utsikten er på sitt beste. ”Enhver treningstur bør inneholde flere utsiktspunkt. Det å ta seg tid til å stoppe opp og se seg rundt, nyte naturen og gjøre noen filosofiske tankeeksperiment, gir et langt bedre utbytte av treningsøkten. Jeg hadde nok ikke like stor fokus på dette da jeg var aktiv og stirret mest ned i sporet og på klokka – men jeg har helt siden barndommen vært opptatt av omgivelsene rundt treningsturene. Det er jo en grunn til at jeg startet med en idrett som tok meg ut i naturen. Vi er så utrolig heldige å bo i et land med så uendelig mange gode treningsmuligheter, så sørg for å finne deg en treningsRUNDE og ikke frem og tilbake. Det blir omtrent som å tvangsfore en gås” mener Frode, som har flere idealistiske tilnærminger til trening. Han viser blant annet svært liten forståelse for at jeg kjører til Eggemoen for løpetrening. “Jeg har liten sans for at man skal sette seg i bilen med unødvendig CO2 utslipp for å gjennomføre en treningsøkt, når vi er så heldige på Ringerike, å være omgitt av perfekte treningsforhold på alle kanter” forklarer han, og ramser opp en rekke flotte alternativer tett knyttet opp til bygrensa. Selv nikker jeg samtykkende, så nå blir det neste Oppenåsen uten bilkjøring for min del…

Min motivasjon er på ingen måte å komme i konkurranseform (må vel innrømme at tiden har løpt litt fra meg der). Jeg har bare rett og slett lyst til å bli bedre på ski og legger gladelig ned mange treningstimer på veien, og Frode er helt klar der. “Det er ikke tvil om at man har større glede av en ski-, løpe- eller sykkeltur når man er godt trent. Men da må man tåle å presse seg selv det lille ekstra og kjenne på at det gjør litt vondt i kroppen. Det er nemlig først etter å ha kjent på smerte, at man kan føle ekte lykke og tilfredshet”, sier den tidligere VM-gullvinneren idet vi begir oss ut på stien for noen drag med bakkeintervall.

Til tross for klarvær og fortsatt grønne bakker, er lufta allikevel vinterkjølig. Da var jeg glad for å ha kledd meg godt, i foret og delvis vindtett treningstøy fra Craft. For mer informasjon, klikk HER

IMG_2517

IMG_2483

IMG_2485

IMG_2486

 

 

Så hva er egentlig oppskriften på å forberede kroppen til vintersesongen? Og hvem vet vel det bedre, enn vår lokale skiskytterkonge Frode Andresen. “En grunnleggende god kondisjon er avgjørende, og få ting bedrer kondisjonen mer enn jogging. Lag en plan, gjerne med kombinasjon av rolige løpeturer, bakkeløp og intervalltrening. Sykling er også kjempebra, som en variasjon fra løpingen. Det å stå og tråkke i motbakker er for eksempel en supereffektiv trening for kjernemuskulaturen. Men igjen, finn deg gode treningsrunder – og glem ikke å stoppe opp og nyt naturen. Lytt til din egen kropp og finn den treningsformen du føler er best for nettopp deg! Det fungerer best i lengden”, mener Frode bestemt.

Det mange (inkludert undertegnede) ikke tenker på, er at langrenn er en balansesport. Teknisk sett har man mye å hente her og Frode anbefaler blant annet balansetrening på slakk line. Ellers er styrketrening av de store muskelgruppene og kjernemuskelaturen viktig, for å få styrke og stabilitet i hofte- og bekkenparti. Spesielt om man skal skøyte – og det skal jeg jo. De store muskelgruppene involverer bryst, rygg, lår, mage, armer og skuldre. “Skaff deg en treningsmatte og plasser foran TV. Det finnes ufattelig mange gode øvelser du kan utføre mens TV surrer og går i bakgrunnen”, forsikrer Frode meg om. Jeg kan jo selvsagt ikke annet enn å være enig her heller…

Jeg kjenner at min motivasjonen har steget ytterligere noen hakk, etter en treningsøkt med Frode. Ikke minst på grunn av påfyll av filosofiske betraktninger og oppvåkninger, i tillegg til rent praktiske treningstips. Avslutningsvis tar vi oss tid til å nyte den flotte utsikten. Vi valgte en bra dag for å møtes, og selv Frode mente han så fjell i horisonten han aldri hadde lagt merke til før – og den mannen har vært her MANGE ganger…

Men – dagens treningsøkt var ikke helt over for Frode sin del…

IMG_2542

IMG_2496

IMG_2495
På Vang Skole venter nemlig Haugsbygd G04´s fotballgutter på treneren sin. Frode hadde selv stor glede av fotball i oppveksten, og føler seg priveligert som kan prioritere å bruke tid på trene egne sønner, såvel som andre barn i bygda. Og dagens økt inneholder, ikke uventet – nettopp intervalltrening. Variert trening kombinert med det rent fotballtekniske er viktig for både styrke og utholdenhet, mener Frode. Og etter gleden å spore i ansiktet på gutta i det de spurter avgårde, er løpetreningen et populært innslag. Så folkens – se opp for Haugsbygd G04…

IMG_6931

IMG_6937

IMG_6943

IMG_6950

 

Del gjerne: