Del gjerne:

Forfatter Stein Arne Nistad fra Hønefoss, nå bosatt i Oslo, lanserte onsdag sin andre roman, ”Den tapte våren”, på Nobels Fredssenter i Oslo. Selv om Stein Arne i en årrekke har vært bosatt i hovedstaden, er det ikke tvil om hvor han kommer fra. -Får jeg spørsmålet, sier jeg selvsagt stolt at jeg kommer fra Hønefoss, forteller han.

Både “Seks dager i april” og “Den tapte våren”, er bøker skrevet for å flytte kunnskapens grenser rundt krigens grusomme herjinger i Narvik noen skjebnesvangre dager i april 1940. Selv om handlingen er lagt til 2. verdenskrig, kan det lett trekkes paralleller til alle krigers galskap. Den er dermed høyst relevant også i dag. Således kunne det vel ikke ha blitt valgt en mer passende ramme for kvelden, enn nettopp Nobels Fredssenter på gamle Vestbanen.

Inntrykk gjorde det også å befinne seg på Fredssenteret denne litt spesielle onsdagen, på dødsdagen til Israels tidligere statsminister, president og fredsprisvinner, Shimon Peres. En minneprotokoll var høytidelig lagt ut for dem som ønsket å hedre Peres. Han ble tildelt Nobels Fredspris i 1994, sammen med sin egen statsminister Yitzak Rabin og palestinernes leder Yasser Arafat.

bok4

bok2

bok3

bok6

Stillheten senket seg raskt i Fredssenterets fullsatte foajé, da Beethovens sonate no 8 Op13, Pathétique strømmet ut fra høyttalerne, for så å brått bli overdøvet av lyden fra jagerfly og bombing. Sterkt! – Det var slik de opplevde det – de som levde der oppe. Den brå overgangen fra vakker stillhet til bombing og ødeleggelser. Slik forklarte forfatteren denne spesielle åpningen.

Stemningen ble videreført da Erik Wenberg Jacobsen fremførte sin vakre oversettelse og personlige tolkning av Bob Dylans “Shelter from the storm”. Han fikk også senere gleden av å runde av kvelden, med en vakker og følelsesladd oversetting av Dylans “Make you feel mye love”.

Musikkvalget var alt annet enn tilfeldig. Det er viden kjent at Stein Arne er lidenskapelig fan, og en av landets største kjennere, av nettopp Bob Dylan. Dylans tekster har inspirert ham gjennom livet, noe som naturlig nok også satte sitt preg på denne kvelden. Wenberg Jacobsens tolkninger av Dylan på norsk var fabelaktige og tåler absolutt å bli utgitt. Det er jo lov å håpe …

bok14

bok7

bok8

Det var med synlig og fortjent stolthet, at Stein Arnes kone, Marianne Moe, geleidet oss gjennom kveldens varierte og innholdsrike program. Selve høydepunktet var naturlig nok “Bokbadet”, hvor forfatter og reklameguru Nils Petter Nordskar ledet forfatterintervjuet. Den gode og lange samtalen hvor forfatteren med egne ord kunne fortelle om hvorfor det har vært så viktig for ham å formidle denne historien. Nordskar som allerede hadde lest boken, beskrev den som emosjonell, spennende og dramatisk.

Tanken før første bok ble påbegynt, var i følge forfatteren å sikre at hans mors egne historier og erfaringer fra krigens herjinger i Narvik ikke gikk i glemmeboken. En fortelling beregnet på familien.

Historien vokste imidlertid under veis, og boken begynte å finne sin form. Han innså at historien om Narviks store helter og to måneders krigsherjinger som skulle prege et folk gjennom hele livet, måtte fortelles bredt. En historie preget av vilje, håp, ødeleggelser, menneskelighet, medmenneskelighet, umenneskelighet og overlevelsesevne,  i en by hvor det rett og slett ikke var fred å få …

bok9

Min egen uvitenhet rundt disse hendelsene gikk gradvis og skammelig opp for meg i løpet av kvelden. Det var heller ikke vanskelig å la seg rive med da Stein Arne selv leste høyt fra boken. Historien er viktig og boken er velskrevet. Jeg kjente umiddelbart at dette vil jeg vite mer om …

“Den tapte våren” er en historisk spenningsroman hvor noe er sant og noe er oppdiktet. Forfatteren har tillatt seg å gjøre noen litterære grep ved å tilføre historien noen fiktive karakterer som bærer historien. Det han imidlertid med sikkerhet kan si, er at alt har rot i virkeligheten, og at alle historiske fakta er blitt nøye ivaretatt.

Historiens er bygget på en solid grunnmur av research, tusenvis av siders kildemateriell og tidsvitner. Så selv om man aldri så gjerne skulle ønske at dette var et rent skjønnlitterært verk, kommer man ikke utenom det faktum at historien som Stein Arne forteller, er like sann som den er grusom.

Forfatteren innrømmer å ha stoff nok til både én og to romaner til. -Det har på mange måter vært en smertefull prosess å skrive om alle disse grusomhetene. Spesielt i og med at familien min har hatt det så nært på seg. Akkurat nå er all min fokus rettet mot å ta avskjed med et prosjekt som har betydd veldig mye for meg. Nå er boken der ute og skal leve et liv for seg selv. Så får tiden vise hva som skjer – men jeg har nok en stor tro på at det vil komme én bok til, bekrefter han smilende.

bok10

bok11

At det kan trekkes paralleller mellom beleiringen av Narvik i 1940 og dagens krigsherjinger, kunne Stein Eriks gode venn Jan Espen Kruse bekrefte. -Den største forskjellen mellom 2. verdenskrig og det som skjer i dagens krigssoner, er presisjonen på våpnene. Du hører ikke lenger lyden av bombeflyene. De flyr for høyt for det. Det eneste forvarselet du nå får før bomber og granater faller, er noen sekunders plystrelyd før det smeller. Da er det bare å håpe at det er et stykke unna, fortalte Jan Espen Kruse. Han vet hva han snakker om!

Jan Espen Kruse har arbeidet i NRKs utenriksredaksjon siden 1990. Han har blant annet opplevd beleiringen av Gaza tett på kroppen og befant seg over grensen da Israel startet sin bakkeinvasjon.

-Det gjør noe med deg å ha opplevd krig på nært hold. Jeg tipper ingen av dere reagerer sterkt på smellet når byggemateriell treffer containere når dere går rundt i byen, eller kjenner at gulvet i 2. etasje på Gardermoen vibrerer. Det gjør vi som har opplevd bombeeksplosjon kun noen hundre meter unna. Jeg kan således forstå hvordan folket i Narvik ble merket for livet etter det de opplevde mellom 9. april og 8. juni 1940, avsluttet Kruse.

bok13

bok12

Det var en takknemlig Stein Arne Nistad som ydmykt takket alle sine medhjelpere. Ikke minst familien som hadde vært til god hjelp og støtte gjennom den intense skriveperioden. Og familien var også sterkt representert under boklanseringen. Ikke bare hans kone Marianne, men også hans døtre. En spesiell takk ga han til sin kreative datter, Sara Engstrøm Nistad, som står bak de vakre og illustrerende omslagene på begge bøkene.

Så er det min tur til å takke. Takk Stein Arne for at du flytter kunnskapsgrenser og forteller denne historien. Takk også for en fantastisk boklansering – inntrykkene vil sitte vel og lenge. Og boken, ja, den føyer seg inn i kategorien “pageturner” for min del. Jeg hadde et signert eksemplar av begge med meg hjem, og klarte ikke å vente med å starte lesningen …

bok21
bok22

 

Takk også til mitt gode selskap Jannicke, Anki og Torill, for en minneverdig kveld. En spesiell takk til deg Jannicke, som våkent følger med og sørget for at jeg fikk med meg denne opplevelsen.

But the thing that scared me most was when my enemy came close. And I saw that his face looked just like mine. Oh ! Lord! Just like mine!

Fra “John Brown”, Bob Dylan 1963. Sitat fra Seks dager i april.

bok1

bok18


.

 

 

 

 

Del gjerne: