Del gjerne:

Da Buskerud fylkeskommune inviterte sine kolleger i Nordland til en tre dagers nettverkssamling for Frisklivssentraler, falt valget på Kleivstua som samlingsplass. Et godt valg! Koordinator for samlingen, Åse Marit Hovden, folkehelserådgiver i Buskerud fylkeskommune, mener at beliggenheten på Krokskogen passer perfekt både geografisk og tilbudsmessig.

“På Kleivstua er alt godt tilrettelagt for å samle hele gruppen i ulike settinger. Vi har hele stedet for oss selv, og vi føler oss privilegerte med så flotte turmuligheter rett utenfor døren. Vakre omgivelser skaper som kjent trivsel. Når man i tillegg spiser og sover godt, ja, da kan man ikke bedre ha det”, mener Åse Marit som selv er vaskekte krylling og så godt som lokal å regne.

tur12

tur13

Et naturlig og utenomfaglig punkt på programmet var “Ut på tur”. Det var her jeg kom inn i bildet og var så heldig å bli spurt om å bistå som turleder. Turleder? Tja – hvorfor ikke? Ikke bare så jeg frem til å ha med denne herlige gjengen ut på tur, det faglige innholdet pirret også ved min nysgjerrighet. Jeg øynet sjansen til å lære mer om Frisklivssentralen.

Ut fra programmets tilmålte turtid, la jeg ruta til Sørsetra. På veien inn falt valget på grusveien. Der kunne følget gå samlet i grupper, mens de utfordret kreativiteten til den forestående gruppeoppgaven. Samtalene gikk i takt med skrittene, og Åse Marit kunne tilfreds registrere både samhold og samarbeide.

tur1

Når man skal vise frem en av sine lokale “skryteturer”, er det naturlig nok ekstra gledelig at værgudene viser seg fra sin aller beste side. Det gjorde de så absolutt denne gangen, og takk for det! Solskinn og 20 grader er ingen selvfølge i slutten av august. Det hvilte en atmosfære over setervollen på Sørsetra som jeg aldri har opplevd før denne ettermiddagen, idet 50 gode kolleger slo seg ned for å ta fatt på praktisk gruppearbeide. Bedre og mer inspirerende arbeidsomgivelser skal man nok lete lenge etter …

Så mens Dicte vandret lykkelig rundt mellom sine nye venner, kunne jeg trekke meg tilbake med niste og termos og nyte et flott, men noe uvanlig skue rundt Sørsetra.

tur2

tur4

tur3

tur5

Med stivalget tilbake, fikk mine turvenner kjenne litt på den ekte “skaufølelsen” – med myr, røtter og stein under føttene innunder de karakteristiske grantrærne. Men jeg måtte selvsagt briljere litt ved å avslutte på Kongens utsikt.

Jeg må skamfullt innrømme at det var øyeblikk underveis da jeg tvilte på hvorvidt en “guidet” tur på Krogskogen og utsikten fra Kongens utsikt kunne imponere våre venner fra nord. Det skulle heldigvis vise seg å være grunnløst. Vandring i dette eventyrlige skogsområdet ble en eksotisk opplevelse for de langveisfarende, som er godt vant med topper, tinder og havsutsikt – men ikke slike skogsområder fylt med bær og traktkantareller. Og Kongens utsikt – ja, den kan virkelig ta pusten fra enhver. Det fikk jeg nok en gang bekreftet.

Til sammen ble det ni appetittvekkende kilometere for den turglade frisklivsgjengen, før de kunne gjøre seg klare til en velfortjent festmiddag på Kleivstua. De skulle bare visst hva de hadde i vente. Jeg visste! Men trøsten min i det jeg vendte nesen hjemover, var at neste gang var det min tur til å nyte Kleivstuas utsøkte kjøkken. Og det blir ikke lenge til …

Takk for turen og takk for den fabelaktige jobben Frisklivssentralen gjør over det ganske land!

tur9

tur10

tur15

Frisklivssentralen

Den første frisklivssentralen ble etablert i Modum kommune allerede i 1996. De finnes i dag i mer enn 210 kommuner, deriblant i Ringerike, Hole og Jevnaker. Dette er et samfunnsnyttig og nødvendig tiltak hvor det gjennom individuelle samtaler, kurs og gruppetilbud, tilbys hjelp for å kunne endre levevaner og mestre livet med helseplager og sykdom. På frisklivssentralen får man en slags bevisstgjøring og et “vennlig dytt” på veien til å endre levevaner og forebygge livsstilssykdommer.

Alle frisklivssentraler har som minimum tilbud om hjelp til økt fysisk aktivitet, sunnere kosthold og snus- og røykeslutt. I tillegg har mange egne tilbud til barn og unge, søvnkurs, kurs i depresjonsmestring og mestring av belastning og samtaler om alkoholvaner. Man behøver på ingen måte å ha en diagnose for å kunne få hjelp av frisklivssentralen.

tur8

Del gjerne: