Del gjerne:

Etter å ha nytt late, gode dager i Toscana, var det deilig å kunne knyte på seg joggeskoene og innta norsk natur igjen. Mindre var heller ikke lykken ved å kunne legge ut på tur igjen med min kjære turvenn, Dicte, som riktignok har hatt det svært så godt på “feriekoloni” hos snille venner i ferien. Gleden var tydligvis uforbeholdent gjensidig.

Skog er bra, men fjell er topp! Jeg savnet opplevelsen av vidstrakt fjellutsikt og bråbestemte meg derfor for å legge dagens tur til Vikerfjell, nærmere bestemt Høgfjell. Vel – skal jeg være helt korrekt, tilhører riktignok Høgfjell Ådalsfjella og ikke Vikerfjell. Det som derimot er helt korrekt, er at Høgfjell er Oslos nærmeste fjelltopp over 1.000 moh, og at Vikerfjell er et stort fjellmassiv med vakker utsikt i alle himmelretninger. Den kom virkelig til sin rett i solskinn og 20 grader.

Tidligere har dette vært et yndet utfartssted både sommer som vinter, det husker jeg også godt fra min egen oppvekst. Nå later det dessverre til at mange ikke kjenner til alle mulighetene som Vikerfjell har å by på. I løpet av turen møtte jeg to mennesker og en hund. Helt greit for meg som trives godt alene i fjellet, men jeg synes jo at det er noe underlig at ikke flere i lokalsamfunnet benytter seg av denne  nærliggende fjellperlen.

fjell5

fjell8

fjell4

Det finnes flere alternative turruter med variert lengde på Vikerfjell. DNT har også to hytter i området, Tjuenborgkoia og Vikerkoia, begge med overnattingsmuligheter. Denne gangen ble det altså kun en impulsiv liten topptur fra Ringerudsetra på Dicte og meg.

Utgangspunktet for mitt rutealternativ var Ringerudåsen. Det er bare å ta av mot Ringerudåsen, som forøvrig er en bomvei. Når du kommer til Ringerudsetra alpin, følger du veien til vensre til du kommer til skilt mot Veslefjell. Følg deretter denne veien ca. 200 meter til du ser en parkering med en grønn vannpumpe på høyre side. Herfra er det bare å følge gruset gangvei  ca. 400 meter før stien svinger av til høyre. Stien er dessverre ikke skiltet, så følg nøye med!!!

fjell18

fjell17

fjell16

Det må sies at dette ikke er turen for dem som er dårlige til beins. Stien er smal og ikke alltid like lett fremkommelig. Det er tidvis både bratt og ulendt terreng de snaue to kilometrene mot snaufjellet. Belønningen etter denne klatringen, er imidlertid et fantstisk fjellplatå som byr på mange muligheter.

Høgfjell (1.050 moh) er et av årets turmål i Bedriftsidrettens Ti på topp-turer. Så vel oppe ved varden på Høgfjell, var det bare å logge seg på Ti på topp-appen og fornøyd registrere nok en topptur. Deretter kunne jeg puste ut og nyte utsikten.

Et hett tips på denne turen er å orientere seg godt og notere seg hvor du kommer opp på fjellet. Stien er nemlig ikke merket ned igjen heller, og det kan by på uforutsette utfordringer å finne riktig vei ned igjen. Tro meg – jeg har her nemlig gått på en kjempesmell, med det resultat at jeg måtte kjempe meg gjennom stiløs og tilsynelatende ufremkommelig krattskog på hjemturer. Man lærer heldigvis ett og annet av slikt …

fjell6

fjell11

fjell15

Uten mat og drikke duger heltene ikke!!! Min barnelærdom tilsier at god niste og kaffe hører med på tur – ja, selv på de er små og impulsive. Etter å ha vært på reise en stund, var naturlig nok utvalget i kjøleskapet av den mindre inspirerende sorten. Løsningen ble derfor sikringskost fra Baker Hansen og en kurv med norske jordbær. Det funker særdeles bra det også.

Neste gang lar jeg imidlertid jordbærene få bli igjen hjemme og satser på fjellets gull – nemlig multer. Etter hva jeg kunne registrere av multekart, virker det veldig lovende for årets innhøsting.

Alle må få, også den firbente. Dicte koste seg stort i lyngen med leverposteimaten sin, mens hun nysgjerrig iakttok fuglelivet rundt seg. Alene som vi var i fjellheimen, må jeg innrømme at jeg for en sjelden gang trosset båndtvangen slik at Dicte kunne nyte frihetsfølelsen på lik linje med meg. Derfor er det kanskje ikke så dumt allikevel at ikke så mange finner veien til vakre Vikerfjell …

fjell13

fjell14

fjell1

 

 

 

Del gjerne: