Del gjerne:

Det må virkelig sies å være en spennende oppgave å være sjåfør og guide for produksjonsteamet bak TV-serien “En bit av Norge” i jakten på de perfekte stedene for TV-innspilling i Ringeriksregionen. Dette kaller man på fagspråket “location scouting”. I den grad jeg har begynt å ta de omgivelser som jeg jevnlig omgis av for gitt, fungerte det sannelig som en bevisstgjøring å kunne vise det frem på denne måten.

Som reisefølge hadde jeg produsent Jan-Erik Lustig, som også har vært med å utvikle konseptet, produksjonsleder Aud Haugen Fougner, matinspirator, matkulturformidler og Andreas Viestads’ høyre hånd Erik Røed, initiativtaker Jan Helge Østlund samt daglig leder i Ringerike Utvikling Jørgen Moe.

I den svært populære TV-serien “En bit av Norge”, møter vi en av Norges mest kjente TV-kokker, Andreas Viestad, som presenter en kulturell-kulinarisk rundreise gjennom vårt vidstrakte land. To av disse programmene er viet Ringeriksregionen. Opptakene til det første er allerede unnagjort med elgjakt i Strømsodbygda. I neste program er det kanskje dette vi får se …

film18

Gjennom “En bit av Norge” er det da altså den kulinariske siden av Ringeriksregionen som skal deles med verden, i tillegg til naturen. Og skal vi tolke de utvalgte områdene som stod på listen, tør jeg gjette at det andre programmet fra Ringerike blir i folkeeventyrenes ånd – med mystiske skoger, dype daler, fjell, bunnløse tjern og bratte juv som bakgrunn.

At Andreas Viestad og hans team har vendt blikket mot Ringerike, er ingen tilfeldighet. Initiativtaker er ringeriksmann, historiker, forfatter, filmmann og så mye, mye mer, Jan Helge Østlund. Han har jobbet med “New Scandinavian Cooking” i tidligere sesonger, og han følte nå at tiden var moden for å få Ringeriksregionen profilert gjennom “En bit av Norge”. Med seg på laget fikk han Ringerike Utvikling og Ringerike Næringsforening som sammen sørget for at avtaler ble gjort og at nødvendig finansiering til prosjektet kom på plass.

Som om ikke det var nok, tok Jan Helge like gjerne med seg hele “gjengen” til sitt “hytteparadis” ved Koltjern på Ringkollen. For en perle!  Tjernet og området viste seg nemlig å kunne passe inn som alternativ “location” til en av sekvensene. Men – det er mye som her skal klaffe. Så da gjenstår det bare å se ved hvilket tjern Viestad og gjengen ender opp med. Jeg fulgte nysgjerrig og ikke mindre imponert med i bakgrunnen, mens viktige faktorer som lys, lyd, utsikt, tilgjengelighet og solforhold nøye ble kartlagt og vurdert av fagfolket.

film9

film7

film8

At Ringeriksregionen nå skal ut til verden, er slettes ingen overdrivelse. I tillegg til at “En bit av Norge” sendes på TV2, er serien en del av det omfattende prosjektet “New Scandinavian Cooking” som er produsert av Tellus Works AS. Den populære matserien presenterer her den nordiske matkulturen med sine råvarer og tradisjoner, men med en ekstra “touch” og en god porsjon humor.

Suksessfaktoren til serien ble raskt et faktum, og i løpet av sine tolv sesonger har “New Scandinavian Cooking” blant annet gjort stor suksess i USA. Andreas Viestad har gjennom sin fengslende matformidling opparbeidet seg en stor tilhengerskare, hvorav stadig flere stadig reiser i hans fotspor. Og som om det ikke var nok, vises programmene i Kina, Tyskalnd, Italia, Frankrike, England og Australia. Det er med andre ord ikke en ubetydelig oppmerksomhet som turistdestinasjon regionen vår her står ovenfor.

Første stopp, Kongens utsikt, viste seg å by på utfordringer i største laget logistikkmessig. Fra Kronprinsens utsikt derimot, ved inngangen til Krokskogen, vil med stor sannsynlighet lokale råvarer bli tilberedt med Holebygda som bakgrunn. De likte i all fall det som de så!

Krokskogens historie og link til Asbjørnsen og Moe, ga dessuten en naturlig overgang til neste stopp på turen – Moe gård, Jørgen Moes barndomshjem. Det er vel ingen overdrivelse å påstå at vi ante tegn til både overraskelse og ærbødighet hos våre gjester, etter som vår vertinne Beate Moe Haugen Brørby viste rundt på gården mens hun fortalte historien om Jørgen Moe. Jeg vil anta at dette blir å se på TV :).

mat19

film6

film1

film2

film3

film4

Det kulinariske renomméet som Thorbjørnrud Hotel på Jevnaker har opparbeidet seg, med sin matfilosofi og egen gård som gjør hotellet selvforsynt med kjøtt, grønnsaker og meieriprodukter, hadde vekket nysgjerrigheten til Andreas Viestad og “En bit av Norge”. Vi tok selvsagt turen innom, og de ble ikke skuffet … I tillegg til alle de fantastiske råvarene fra Øvre Kjekshus gård, imponerte urte- og grønnsakshagen – og ikke minst ysteriet i den gamle svømmehallen.

I tillegg til å fungere som base for TV-teamet under opptaksdagene i Ringeriksregionen, vil det overraske meg mye om ikke Thorbjørnrud Hotel også vil dukke opp på TV-skjermen!

film11

film13

film12

Vi startet på Krokskogen og var innom Ringkollen – hva var vel da mer naturlig enn å vise nordenden av Nordmarka. Jakten på den perfekte og trolske eventyrskogen ga de aldri opp. Ei heller håpet om det perfekte skogstjern. Hvem vet – en tur rundt Tverrsjøen kan ha blitt løsningen. Vi får svaret når vi ser “En bit av Norge” fra Ringeriksregionen på vårparten 2017.

Jeg kjente at stolthetsfølelsen min, som gradvis hadde bygget seg opp i løpet av dagen, kulminerte da vi stod ved Tverrsjøen. Etter alle disse opplevelsene, dukket allikevel spørsmålet opp; hvordan i alle dager kan de samle alle disse inntrykkene pluss matlaging i en 30 minutters episode? Svaret er enkelt. Disse menneskene er profesjonelle og samkjørte etter å ha gjort dette sammen i mer eller mindre 15 år. Og ikke minst – planlegging er alt!

film15

film14

 

 

Del gjerne: