Del gjerne:

Da kjære venner, er påsken overstått og vi er i bratt nedoverbakke på vei mot sommer og sol. Så dermed er det bare å glede seg til å nyte varme dager tett på naturen – og i de mer urbane omgivelser på og rundt Søndre torv. Det å bo sentrumsnært gir meg muligheten til impulsive rusle- eller sykkelturer til Hønefoss sentrum, slik at jeg kan benytte meg av byens tilbud både på dag- og på kveldstid. Men da går tankene mine umiddelbart til pågående debatten i lokalpressen; Hvordan skape et levende bysentrum? Meningene er her mange – og mulighetene enda flere …

Som bypatriot bosatt tett på bykjernen, er jeg naturlig nok opptatt av bymiljøet i Hønefoss, og av hva de ulike tilbudene og kvalitetene som sentrum bør kunne tilby. Et livlig og attraktivt sentrum mener jeg bestemt bidrar til både økt trivsel og ikke minst til at Hønefoss fremstår som mer interessant og attraktiv å bo i. Gågater, et attraktivt bytorg og sentrumsbutikker; Vi har alt tilrettelagt. Nå gjelder det bare å forvalte dette på en best mulig måte.

Et torg er et allment tilgjengelig uterom som er ment å være byens møteplass. Helt siden rundkjøringen ble fjernet fra Søndre torv i 1988, og torget samt de nærmeste gatestrekningene ble omgjort til gågate, har dette fungert som byens storstue og møteplass. Dette er stedet hvor folk skal stoppe opp og samles, men dessverre viser hverdagen i stedet ofte en ganske folketom plass for de forbipasserende …

MEN – det er på ingen måte bare i Hønefoss vi støter på utfordringer i forhold til å trekke folk til sentrum; Gjennom et kjapt søk på byutvikling i andre norske byer, dukker ofte tilsvarende problemstilling opp; Hvordan skape et levende bysentrum? I Hønefoss har vi imidlertid én stor fordel som vi skal prise oss lykkelige over – vi har KUBEN kjøpesenter beliggende i bykjernen. Og som om ikke det er nok, er det i tillegg etablert et godt samarbeidsklima mellom kjøpesenteret og sentrumsbutikkene. I tillegg har vi et stort, allment tilgjengelig uterom – en møteplass, beliggende i hjertet i byen.

Den beste metoden å jobbe etter, er å slippe mange idéer, før man vurderer og diskuterer. Søndre torv byr på et hav av muligheter; Her er noen av mine forslag.

“Kafé og Restaurant Fønix”

Mange spør seg nå om hva som skjer med Fønixgården, Storgata 2, nå bedre kjent som Nordea-bygget? Helt siden banken valgte å flytte sin virksomhet ut av sentrum, har byens desidert flotteste lokaler, med fasade mot både Søndre torv og Storgata, stått trøstesløst tomt. Hvordan kan det være mulig …?

Men la oss nå optimistisk håpe at de rette valg blir truffet. For nettopp her ligger det et potensiale – et strålende utgangspunkt for å gi byen og Søndre torv et velfortjent løft. Og jeg tror jeg vet hvordan!

Fønixgården er som kjent i privat eie, og for alt jeg vet, kan det allerede foreligge konkrete planer for disse lokalene. Jeg velger allikevel å fremsette et ønske, en løsning som jeg vet vil glede og begeistre bredt. Slik jeg ser det, finnes det nemlig bare én verdig løsning; Fønix kafé og restauranthus.

Gi byen et nytt gastronomisk tilskudd. En møteplass i hjertet av Hønefoss, for alle de som bor, jobber og besøker byen. Et konsept som skal virke forlokkende for alt fra forretningsfolk til lokale beboere og barselgrupper. Og – “selve rosinen i pølsa”: uteservering mot Søndre torv i sommerhalvåret.

Barnas torg

Vi vil ha opplevelser på torget – gode opplevelser for både små og store. Et levende bysentrum skal inneholde barn – lekende barn. Det var derfor et stort løft for byen da den nye “lekeplassen” ble åpnet på Søndre torv i juni 2013. Men hvorfor stoppe der? Da jeg besøkte KUBEN for noen uker siden, var første etasje fylt til trengsel. Vel og bra for byens kjøpesenter, men jeg lot meg allikevel forundre. Jeg hadde akkurat hadde gått over et heller glissent torg i sol og fint vårvær. Svaret overrasket meg vel egentlig ikke. På KUBEN underholdt klovnekledde byens yngste innbyggere med å blåse ballonger i alskens farger og fasonger. I bakgrunnen stod tilfredse foreldre som kunne nyte synet av barnas begeistring og engasjement.

Foto: Sandvika Storsenter

Så hvorfor er det ikke klovner på Søndre torv??? Et enkelt googlesøk bekrefter at det finnes nærmest ubegrenset med firmaer som tilbyr denne tjenesten. Og det til en overkommelig pris.

Eller hva med å sette opp et hyggelig hvitt stakittgjerde rundt lekeplassen og lage en barnepark med innleide “barnevakter” på lørdager. Da kan barna få en morsom opplevelse, mor og far får en time disponibelt til å avlegge byens butikker et besøk – og forretningene, ja, de får omsetning. Med andre ord, en skikkelig Kinderegg-løsning. Det funker på IKEA – hvorfor ikke på Søndre torv …?

En strålende idé og “snakk´is”

Jeg elsker iskrem, rettere sagt, jeg elsker softice! Både smaken, men ikke minst den følelsen det gir å sitte med en stor softice i hånden og skue bekymringsløst på omgivelsene og menneskene rundt meg. Da våren inntok Hønefoss i fjor, fikk jeg en umiddelbar trang til å spise is – en stor softice med krokanstrø. Det skulle vise seg å bli en utfordring. Da innså jeg nemlig hvor vanskelig det var å skaffe seg en skikkelig is-nytelse på torget i Hønefoss. Det nærmeste jeg fant var hos Narvesen på KUBEN. Jeg måtte med andre ord først inn på et kjøpesenter for å kunne spise softice ute på torget. Hmmm …

Da fikk jeg en idé – en kjempegod idé. Hvorfor hadde ikke noen tenkt på det før …?

For hvem klarer vel å passere en fristelse, som for eksempel denne isbaren, sentralt plassert på Aker Brygge? Basert på egenopplevde erfaringer, tør jeg nemlig påstå at det ikke skal mer til enn en enkel isbar for å få folk til å stoppe opp. Så hvorfor ikke skape en slikt hyggelig og innbydende møteplass midt på Søndre torv. Et “stoppested” som tilbyr torggjestene fristelser som is, milkshake, kaffe og og kalde drikker, omgitt av stoler og benker som innbyr til å sette seg ned. En totalpakke av gode opplevelser som kan bidra til å skape et levende bysentrum.

I Skien har en mobil isbar hatt stor suksess. Det til stor glede for byens innbyggere såvel som tilreisende. Og skal vi tro Telemarksavisa, har issalget også tiltrukket seg flere handlende til området. Suksessoppskrift eller hva …?

Foto: Carolyn Selliken

Eller enda bedre! Hvorfor ikke gjøre “Isbaren” på Søndre torv til noe mer spektakulær – et “landemerke” midt i byen vår. Hva med å gi “soppen” tilbake til byen, om enn i en noe mindre format. Kanskje vi da til og med kan få gjenoppleve store øyeblikk som dette, da Beatlesbandet “Daytripper” ga gratiskonsert fra taket av “Soppen” på Rutebilstasjonen. Det ville garantert bli en “snakkis” utenfor kommunegrensen og ikke minst skape et levende bysentrum …

Vel, kjære politikere, kommunen sitter på eiendomsretten. Høy trivsel driver som kjent frem både engasjement og tilhørighet. Så er da kanskje ikke investeringen i bygging av en slik iskrembod spesielt stor, sett i forhold til avkastningen. Og jeg er ikke et øyeblikk i tvil om det vil stå drivere i kø!

Foto: Svein Olav Blindheim

 

Del gjerne: