Del gjerne:

Fredag kveld kunne manusforfatter og regissør Sara Johnsen endelig møte sin egen film ”Rosemari” – i byen hvor filmen er spilt inn, hennes egen barndoms ”storby” Hønefoss. Og for en filmfest det ble! Maken har vi vel neppe opplevd i byen vår tidligere. Selv ble jeg både overveldet og en anelse ”starstrucked” …

På et festpyntet Grand Hotel ventet vi spent, hotellsjef Nils Vegard Guldal, hans gode medhjelpere og meg selv. I ukesvis hadde vi planlagt og forberedt den store premierefesten. Nå var dagen her, dagen da vi kunne ønske hovedrolleinnehaver, regissør og produksjonsselskap velkommen tilbake til Hønefoss. Sammen med et knippe lokale inviterte gjester, kunne våre langveisfarende unne seg et lite pusterom på hotellet med litt lett servering mens de gjorde seg premiereklare.

film10

film9

film1

film12

På Hønefoss Kino hadde kveldens vertskap kledd seg i nye ”gallauniformer”, og de bød sine feststemte gjester på frukt og forfriskninger. Premiereforestillingen var utsolgt, og et meget spent publikum i alle aldre ventet tålmodig på at hedersgjestene skulle entre den røde løperen.

Og det gjorde de til gangs. Endelig – noe forsinket grunnet fredagstrafikken fra Oslo, var ventetiden over. Ned den røde løperen kom Sara Johnsen hånd i hånd med stjerna selv, Ruby Dagnall, tett etterfulgt av produsent Turid Øversveen og Rubys mor. Jubelen lot ikke vente på seg, og ”stjernene” hilste blidt på de fremmøtte mens de stilte villig opp på et utall ”selfies”. Ingen stjernenykker å spore her, nei …

film4

film5

film2

Allerede onsdag var det førpremiere på filmen ”Rosemari” i Oslo, med pressen tilstede. Endelig kunne Sara tillate seg å puste rolig fra magen. ”Rosemari” ble viet metervis med spalteplass, var innslag på nyhetssendinger og høstet overveldende anmeldelser fra alle kanter. Terningkast fem fra VG, Aftenposten og God Morgen Norge på TV2!

I et drøyt år har byens lokale statister ventet på denne dagen da de skulle få gå ned den røde løperen og fra klappsetet med, popcornesken på fanget, få oppleve ”a minute of fame” på kinolerretet. Noen av statistene smilte bredt ved filmens slutt, mens andre slet med å skjule skuffelsen over å ha endt sin ”skuespillerkarriere” ved klippepulten.

Selve filmfremvisning ble, som seg hør og bør på en Norgespremiere, innledet med takketaler og blomsteroverrekkelse fra produsent Turid Øversveen. Og det levnet ingen tvil – Hønefoss har på alle måter innfridd! En spesiell, og meget fortjent, takk ble rettet til Nils Vegard Guldahl og resten av gjengen ved Grand Hotel Hønefoss for å stille hotellet til disposisjon som “location”, både under filminnspillingen og ikke minst for den store premierefesten.

Festen, ja! Et flombelyst Grand Hotel var rammen for premierefesten – akkurat slik det var for filmens innledende bryllupsfest. Og det tok ikke lang tid fra filmens slutt, til hotellet var fylt til randen. Play Event sørget for lys og musikk, mens gjestene kunne forsyne seg fritt av både husets pizza og pølser fra Leiv Vidar. Hva kunne vel passe bedre denne kvelden enn “From Hønefoss with love” …

For en festaften!

film11

film17

film6

film18

“En film som setter spor …”

Sara håper å kunne røre ved noe i oss med filmen ”Rosemari”. ”Hovedpersonen, Rosemari, er ei lengtende, sårbar og søt guttejente, som er villig til å sette alt på spill for å finne sitt opphav. Det er et alvorlig tema med et humoristisk skråblikk. Jeg håper publikum både vil le og bli rørt”, forteller Sara. Og i rollen som Rosemari møter vi det unge skuespillertalentet Ruby Dagnall. Ungjenta fra Nesodden slo nærmest bena unna på Sara på “audiditon”. Ja, så sterkt inntrykk gjorde hun, at manuset ble skrevet om og “skreddersydd” for Ruby – ei jente med et tøft ytre men sårt indre …

film16

En noe overrasket Ruby fikk også med seg et hyggelig gjensyn med “Kjærlig hilsen Hønefoss – bilen”, som ble brukt under innspillingen. Svenn André Nedberg-Grøsland fra Skotselv slo til da bilen ble solgt på Finn etter endt innspilling. Premieren ville han ikke gå glipp av for alt i verden, og han stilte på den røde løperen med nypolert “filmbil”. Gode minner ble utvilsomt vekket hos både Ruby og filmcrewet.

film13

Selv kjenner jeg på en grenseløs stolthet etter denne opplevelsen. Stolt over byen min, menneskene som lever her, og for ikke å snakke om forfatter og regissør Sara Johnsen. Den tøffe “jenta” fra Nes i Ådal. En av landets mest anerkjente filmregissører, som nå har våget å sette sin barndoms ”storby” på filmkartet. Og for en film!!!

Det ble en helt spesiell opplevelse å se sin egen hjemby som bakgrunn for hendelsene i “Rosemari”. For ikke å snakke om alle de kjente “statistansiktene”. For det er hevet over enhver tvil at det er i Hønefoss det skjer. Bryllupsfesten  på Grand, Søndre torg, bybrua og fossen, for å nevne noe. Her er det med andre ord mange grunner til å se filmen, om du ikke allerede har gjort det. Du kommer garantert ikke til å angre.

God film!

Foto: Anne Kristin Møller (@mollerak)

film14

 

 

 

Del gjerne: