Del gjerne:

De er alle meritterte kunstnere, de er lokale og de stiller i disse dager ut i Fengselet i Hønefoss! Er du egentlig klar over hvor mange begavede og spennende kunstnere som vi stolt kan kalle ”lokale” …? Det gjorde ikke jeg – før jeg i dag besøkte jubileumsutstillingen til ”Kunst rett vest” i Fengselet. Det ble for meg et ydmykt og sterkt møte med 11 spennende kunstnere.

Utstillingen, som arrangeres i regi av Ringerike og Hole kommuner i anledning ”kunst rett vest” sitt 10-årsjubileum, er nokså unik i seg selv. Sjelden ser vi et slikt samarbeidsprosjekt mellom kunstnere som representerer ulike uttrykksformer såvel som teknikker.

Resultatet – en spennende, interessant og kontrastfylt utstilling. En utstilling som på alle måter hadde fortjent en langt bredere profilering og markedsføring fra arrangørene enn hva som her har vært tilfellet. Og ikke minst, en utstilling som fortjener et langt høyere besøkstall enn det som de opplevde på åpningsdagen (det er vel en sammenheng her …).

kunst22

kunst5

kunst11

“Kunst rett vest” byr på en lokal fellesutstilling med flere av kunstnerne fra Hole, Ringerike og Jevnaker. Aldri tidligere har vel disse kunstnerne stilt ut sammen i et slikt omfang. Samspillet mellom de ulike kunstuttrykkene og de unike lokalene er fascinerende og noe som vi heppe neppe har sett tidligere. Dommersalen, fengselsgangene og cellene er alle tatt i bruk. Her oppleves kontraster som fanger oppmerksomheten og som skiller de ulike elementene fra hverandre – i en finbalansert sammensetning.

Tove Hirth sine bronseskulpturer er vakre, symbolske og svært personlige. Hun laget, etter å ha mistet sin søster under tragiske omstendigheter, skissene til skulpturen “Én”, med sitt karakteristiske hull i hjertet. Etter å ha bearbeidet sorgen i fem år, fant Tove tiden moden til skapte den vakre skulpturen. Et symbol på å mestre det å leve med smerte og sorg.

Selv ble kunstneren noe overrasket da de to første ble solgt umiddelbart. Nå finnes det kun én igjen. Den står nå majestetisk utstilt på Fengselet, sammen med flere av hennes arbeider. Daglig leder i Kulturstiftelsen Fengselet, Ellen Sofie Aasheim, legger ikke skjul på sin fascinasjon. Det gjorde ikke jeg heller …

kunst7

kunst9

kunst3

kunst24

Kontraster er vel best beskrivende for denne utstillingen. I dommersalen møter vi Sigmund Da Silva Lien sitt dramatiske verk “Intrusion” side om side med det mer stillferdige interiøret “Et stol par” av Morten Strømsodd. Overraskelse er vel best betegnende for min umiddelbare reaksjon. Samtidig ble det en slags oppvåkning som satte i gang en prosess. En påminnelse om at kunst skapes nettopp for å vekke sanser og øke tilstedeværelsen …

Flere av kunsterne var selv tilstede ved åpningen. Det er ikke tvil om at det å oppleve kunsten sammen med skapernes egne betraktninger, gir opplevelsen en helt annen dimensjon. Men fortvil ikke. Torsdag 22. september kl 17.00 til 20.00 vil kunstnerne igjen være til stede. Da vil jeg virkelig anbefale at dere får med dere opplevelsen “Kunstutstilling med kunstnerprat”. Og hvorfor ikke gjøre det til en helaften med betraktninger og tolkninger over en middag på Brasserie Fengselet …

kunst2

kunst19

I galleriets 2. etasje deler Marianne Broch og Morten Strømsodd celle. Veien blir til mens man går, sies det. Slik ble det også da utstillingen ble rigget på fredag. Resultatet ble blant annet et spennende samspill mellom billedkunst og installasjon. Marianne Brochs “Det lukkede rom”, skapt av tremasse-rester fra Follum Fabrikker, står som en celle i cellen, omgitt av pigmentert gasbind fra Dikemark sykehus og Morten Strømsodd sine interiører. Fantastisk!

– Kunst handler ikke om penger men opplevelser, konstanterer Marianne Broch. Og opplevelse får du når du kikker gjennom luken i cellen ved siden og får øye på installasjonen “Trekule i fjellfuru fra Jotunheimen”. Inspirasjonen er, i likhet med de fleste av hennes arbeider, hentet fra naturen og menneskene. Stikkord for prosjektet er frihetsberøvelse, isolasjon, utenforskap og ensomhet. Opplevelsen av verket gjennom luken er intet annet enn perfekt.

kunst15

kunst17

kunst18

Hvem husker vel ikke gleden av leke seg med svipenn i sløydtimene på skolen? George Riad Krohn fra Jevnaker (opprinnelig fra Egypt) har tatt dette noen steg videre og utviklet det til en kunstform. Ved hjelp av en loddebolt svir han inn sine motiver i tre. En svært sjelden og ikke minst imponerende kunstform. Inspirasjon til motivene finner han i sterke historier fra kvinner i Midtøsten. Jeg lot meg imponere – både av teknikk og motiv!

Hyggelig var det også å se Sidsel Brinch tilbake i byen. Den alltid så blide keramikeren, opprinnelig fra Bergen, kunne glede oss med sine særegne teknikker i de mest fantastiske farger. Sidsel påstår at hun pensjonerte seg for noen år tilbake, men alt tyder heldigvis på at vi vil kunne glede oss over hennes keramiske arbeider i lang tid fremover. En gang kunstner alltid kunstner …

kunst12

kunst8

kunst14

kunst4

kunst13

Det å skulle oppsummere en kunstutstilling med 11 så dyktige og ulike kunstnere, er en utfordring. Dette er kun et lite utvalg av hva utstillingen har å by på. Inntrykkene ble mange og måtte fordøyes. Visuell inntrykk, kunstnernes egne betraktninger og kanskje viktigst av alt – muligheten til å få utfordret mitt eget kreative tankearbeide og fantasier, ble en mektig opplevelse.

Så hva mer kan jeg si; Hiv dere rundt og legg søndagsturen innom Kulturstiftelsen Fengselet og jubileumsutstillingen til “Kunst rett vest”. Utstillingen har følgende åpningstider:

18., 22., 24. og 25. september – Lørdag – søndag kl. 12-17 · Torsdag kl. 17-20

Følgende kunsnere er representert: Sidsel Brinch, Marianne Broch, Agita Egelandsdal, Tove Hirth, George RiadKrohn, Sigmund da Silva Lien, Elenor Martinsen, Ingvild Anne Lundesgaard Pagliara, Morten Strømsodd, Ragnhild Steig Svenningsen og Nelly Aasberg.

Les mer om utstillingen HER

kunst6

kunst20

kunst21

Del gjerne: