Del gjerne:

Lykken er å ha en god venninne med skogshytte på Sokna. Vakkert beliggende på en odde, helt i vannkanten ved Bergsjø på Sokna, har Jannicke Hølen sitt ultimate drømmested. Til stor begeistring deler hun raust denne drømmen med sine venner – denne gang med vår felles barndomsvenninne Anki, Jannickes kollega Onny og meg selv. Hennes raushet ble denne gang belønnet med strålende sol og varme fønvinder til langt utover sommernatten. Hvilken lykke …

Foto: Anne Kristin (Anki) Møller (+ egne)

Slekters gang …

Sigurd Hølen, grunnleggeren av Hølen Elektriske i Hønefoss, sikret seg i sin tid de idylliske tomtene rundt Bergsjø, et område som han var svært glad i. Den gleden ønsket han å dele med sine etterfølgere. Han besørget derfor at det ble bygget hytter til alle hans tre barn. Etterkommerne av Sigurd Hølen eier derfor i dag fem hus og hytter rundt Bergsjø. Alle er fremdeles aktivt i bruk og besørger at nye generasjoner både holder kontakten og tradisjonene i hevd. Den årlige sommerfesten er fremdeles ett av sommerens høydepunkter for de nye generasjoner.

Siden Jannicke overtok denne perlen, dypt inne i Soknas skoger, har tanken aldri streifet henne at hun skulle kvitte seg med hytta. Til det er den en altfor stor del av henne. Nei, snarere tvert om; Med dyp respekt for historien, har hun nøysomt utviklet, og fortsatt utvikler, stedet. Og hvilken perle det er blitt …

Hytta består av tre deler. Den ene delen stammer fra bestefarens hjem i Heradsbygda, den andre er opprinnelig reveobservasjonshytta til hans revefarm og den tredje er et lite påbygg, Her er det sjel og historie i skjønn forening med vertinnens moderne og stilsikre smak.

Gjennom sin jobb i Design og Arkitektur Norge ( DOGA), jobber Jannicke med design som verktøy for innovasjon og verdiskapning. Hun jobber spesielt med bærekraft og er glad i å ta vare på historie og tradisjoner. Det merkes på hytta på Bergsjø ..

“ECO – heaven”

“Min hytte er én av tre rundt vannet her uten innlagt strøm, ei heller vann. Tungvint, ja – men jeg liker det sånn. Jeg kaller det mitt “ECO-heaven” som er befriende støyløst. Her går jeg og pusler; henter vann, bærer ved, slår litt gress eller rett og slett tar meg en rotur. Det handler om å gjøre ting annerledes – gjøre ting jeg ikke gjør hjemme. Det er ferie det”, bekrefter Jannicke med et lettelsens sukk.

Intuitivt forstår jeg hva hun mener. Her hører man fisken vake helt inn til kjøkkenbenken, og her kan en finne fred på utedoen til sus fra bjørkene. Distansert fra det dagligdagse, blir det primitive eksotisk – og alle fire jentene visste å verdsette det.

Ta vare på øyeblikkene …

Det handlet om godt vennskap – om å dele minner og skape nye øyeblikk; Vi følte oss nokså privilegerte der vi entret sommernatten med god mat, godt drikke, latter og smil – og en padletur …

For tenk deg en varm sommerkveld ved et stille skogsvann. Akkurat slik som denne, her ved Bergsjø. En perfekt anledning for padling – og hos Jannicke ligger kajakken alltid klar til bruk. Jeg elsker å padle, men muligheten byr seg dessverre så altfor sjelden. Derfor kunne jeg rett og slett ikke la være da jeg først hadde muligheten. Så mens jentene nøt sommerkvelden på brygga, opplevde jeg skumringstimen på den aller beste måte – nemlig fra vannet.

 

Genial løsning  

“Vi ska ikkje sova bort sumarnatta …”. Men skal du først gjøre det, så hvorfor ikke gjøre det i en hammock. Endelig fikk jeg testet ut min Exped Ergo Hammock – den kuleste bursdagsgaven som jeg noensinne har fått. For hva kan vel gi bedre nattesøvn, enn å krype til køys i en sovepose under åpen himmel i vannkanten, hengende mellom noen bjørketrær.

Exped Ergo Hammock er utrolig lett, både å bære og montere. Etter en testmontering mellom epletrærne hjemme i hagen, og med god hjelp fra Anki, gikk det som “fot i hose”.

Det geniale med denne hammocken, i tillegg til at den kun veier 1.480 gram, er at man sover på tvers av aksen og ikke i den velkjente “banaformen”. Med andre ord flatt og godt med mulighet til å skifte stilling. I motsetning til ved telting, slipper du å ta hensyn til steiner og skrånende underlag ved montering. Det hele toppet jeg det med Exped liggeunderlag med dun i det integrerte matterommet, som sørger for å holde ryggen varm. Nattens gode værmeldinger gjorde at jeg droppet å montere regn tarp ( et presenninglignende tak) – denne sommernatten skulle nytes til det fulle …

Under stjernehimmelen …

Så der lå jeg da, under stjernhimmelen – trygt og godt, med søvndyssende vugging under en beskyttende innsektnett og lot humla suse. Da var det bare å la tankene fare – inntil søvnen tok meg …

Vi har lange tradisjoner for telting i Norge, mens det har vært overraskende lite blest om hammocker. Det kan vel kanskje skyldes klima. Jeg kan dog herved bekrefte at hammock passer til langt mer enn parasolldrinker mellom palmer i eksotiske feriestrøk.

Ante jeg et lite stikk av misunnelse fra de andre, mon tro, i det de trakk innomhus???

Finne roen i skogen …

Denne dagens oppvåkning, etter en lang natts dype søvn, mangler sidestykke. Jeg kan herved bekrefte at morgenstund virkelig har gull i munn. Solen skinte gjennom bjørkeløvet og fisken vaket på blikkstille vann. Jeg ble liggende urørlig å nyte det hele inntil “reveljen” gikk …

Ved brygga ventet nemlig nytrukket kaffe, servert i kopper fra OL på Lillehammer; et minne fra Jannickes tid som markedskonsulent for Lillehammer Olympiske Organisasjonskomité. Og mens jeg omsider tilfreds plukket sengen min ned fra trærne, benyttet enkelte hardhauser anledningen til å gni søvnen ut av øynene med et forfriskende morgenbad.

Og jeg gjentar – lykken er å ha en god venninne med skogshytte på Sokna!

 

 

Fri ferdsel med Allemannsretten

Ringeriksregionen har en natur som byr på en rekke turmuligheter. Ikke minst et utall uberørte og idylliske skogsvann som Bergsjø, velegnet for rekreasjon. Fine skogsbilveier for sykling, perfekte bademuligheter, padling, fisking eller rett og slett for å finne fred og ro.

Er du interessert i fisking, kan jeg anbefale Fiskeguiden for Ringerike kommune. Den er utarbeidet for å gi deg en oversikt over fiskesteder i kommunen, samt bestemmelser og annen informasjon det kan være nyttig å ha kjennskap til.

I Norge er vi så heldige å kunne bevege oss fritt i naturen, takket være Allemannsretten; retten til fri ferdsel i utmark. Noen begrensninger finnes allikevel. Er du i tvil, kan det være lurt å sette seg inn i retningslinjene som er gitt i den.

Livet er best ute!

 

 

 

Del gjerne: