Del gjerne:

Først av alt vil jeg få gratulere Anne-Mette Brandenberger. Ikke bare har hun videreført det arbeidet som hennes mor, Heidi Brandenberger, i sin tid gjorde for dansen i Hønefoss. Hun har i tillegg klart å følge med i tiden og skape et moderne, hipt og kult dansesenter gjennom Ringerike Ballettskole & Dance Center (RDC).

Dansen lever i beste velgående i Hønefoss. Det var dansesenterets juleshow et levende bevis på. Jeg var så heldig å bli invitert med som tilskuer, noe jeg takket selvsagt ja til. Ekte danseglede blant barn og ungdom er noe som alltid gjør meg glad, pluss at jeg fikk muligheten til å kjenne på følelsen av at det rykket kraftig i egen dansefot. Og så må jeg jo si, da, at RDC fortjener langt mer omtale og skryt enn det som har vært tilfellet så langt!

dans4

dans5

For første gang ble juleshowet i år arrangert ”hjemme” i danseskolens egne lokaler på RAW treningssenter (tidligere Move). Der fikk en fullsatt sal servert et forrykende danseshow med heftige rytmer og raskt fotarbeid. Det til tross for lydmessige, tekniske utfordringer. Ja vel, så var det stort sett familie, slekt og venner av utøverne som var å finne blant publikum. Men slik vil det vel alltid være. Og hva gjør vel det, så lenge de bidrar til å skape god stemning når danserne skal vise frem det som de har lært og jobbet så hardt for.

En anelse frustrasjon oppstod naturlig nok, som følge av ”lydtrøbbelet”. MEN – selv tekniske problemer klarte ikke å stoppe denne danseglade gjengen. Snakk om å snu skuffelse til motivasjon. Til tross for at lyden ble i laveste laget, bestemte danserne seg for å gi jernet og ikke la seg påvirke av noe som de åpenbart ikke kunne gjøre noe med. – Imponerende, sa Anne-Mette i sin takketale. – Danserne hørte nesten ikke musikken på scenen, allikevel danser de så fabelaktig. Jeg er superimponert og ikke minst stolt, avsluttet en rørt danseskoleleder.

Så, fra scenen, med fossen og ”Oppgangssaga” som bakgrunn, leverte samtlige klasser sine heftige og vel innøvde dansenumre innen Streetdance, ulike Hip Hop-genre og Cheerdance. Alt var koreografert av dansesenterets egne, unge instruktører, Lirie Osmani, Malin Heimdal, Henrik Myhre og Benedicte Lager Bjerke. Disse fire er alle dansere som har vært tilknyttet RDC i en årrekke, og som naturlig nok må tåle å være forbilder for de yngste.

dans14

dans10

dans7

dans8

dans13

dans9

dans22

dans17

Allerede under fellesoppvarmingen ble jeg imponert. Mektig imponert faktisk. Og det som imponerte meg aller mest, var entusiasmen og samholdet. Alle danset og hadde det supergøy sammen, på tvers av både alders- og dansegrupper. De små så langt etter de store, i håp om å plukke opp noen nye “moves”.  Veldig bra er det også at gutta endelig har funnet veien til dansesenteret. Det var mangelvare da jeg selv var aktiv for endel år siden.

Vel, det er bare å innse at tidene forandrer seg – også på dansefronten. Med unntak av en klassisk solofremførelse, var ballettsko, leggings og strutteskjørt nå skiftet ut med jeans, tights, joggesko og rutete skjorter. Men det funka bra i denne settingen. Jeg likte det jeg så, men jeg tør ikke engang tenke på hva disse ungdommene hadde sagt om de hadde sett våre danser på 70- og 80 tallet. Tempoet er utvilsomt et annet i dag …

dans1

dans3

dans2

 

Joda, dette var utvilsomt både kanontøft og utrolig fengende. Allikevel må jeg slå et slag for klassisk ballett, og Anne-Mette er enig med meg; – For å bli en bra allround-danser, kan nemlig klassisk ballett være et bra sted å starte. Der lærer man grunnleggende danseteknikker som man får bruk for uansett hvilken dansegenre man satser på. Ikke minst når det kommer til holdning, styrke, bruk av føtter, fleksibilitet, koordinasjon og spenst, forteller Anne-Mette.

“For å bli en bra allround-danser, kan klassisk ballett være et bra sted å starte

Hun er den på dansesenteret som underviser i nettopp klassisk ballett og den eneste danselæreren i vår region som er utdannet pedagog fra Den Norske Operas Ballettskole. Anne-Mette har også tatt pedagog-eksamen for Royal Academy of Dance. Hun er dermed ”Teaching member” og kan sende elever til eksamen i klassisk ballett. Anne-Mette underviser i flere klasser og alderstrinn, og hun vil på nyåret satse på klasser helt ned til fem-seks-årsalderen.

Jeg må innrømme at det var med en solid dose nostalgi, at jeg overvar juleshowet til Ringerike Ballettskole & Dance Center denne søndagen. Minnene kom strømmende på. I mine barndoms- og ungdomsår, var jo nettopp dansen min aller kjæreste hobby. Da ble det mange juleshow i regi av Heidi Brandenberger, på scenen i den gamle kinoen – blant annet sammen med Anne-Mette. Etter hvert ble det også forestillinger med dansegruppen ”Gruppe Spesial”. Dette er fantastiske minner som jeg fikk kjenne litt ekstra på i dag – med et lite snev av misunnelse.

Så skulle det være noen der ute som danset jazzballett i ungdommen, og som kunne tenke seg å børste støv av danseskoene, så ta kontakt. Anne-Mette og jeg har nemlig en drøm om å få til en klasse for oss litt mer tilårskomne. Jeg er med – er det flere der ute …?

Les mer om Ringerike Ballettskole & Dance Center HER

dans18

dans21

 

 

Del gjerne: