Del gjerne:

Så ble det endelig vinter og skiføre også i Nordmarka – det har både lokalbefolkningen og hyttefolket ventet på leeenge… Valget denne søndagen falt på Tverrsjøstallen, som i følge Skiforeningens markadatabase hadde flest og best oppkjørte løyper. Joda, løyper var kjørt. Men kraftig snøfall ga allikevel utfordringer i forhold til løypeforholdene, så noen trikkeskinner kunne det vel ikke sies å være…

En god skitur starter uansett alltid med gode forberedelser. Skiene ble nøysomt preparert. Dessverre var jeg nok litt vel ivrig ved mitt nye smørerbord og svingte både voks og smørejern i overkant mye. Resultat; litt trådt de første kilometerne – men like blid! Riktig utstyr er like viktig for for både to- og firbente. Riktignok har ikke Dicte helt forstått sammenhengen mellom trekkselens tvangstrøyefølelse og skisporets gleder enda, men hun er ikke lenge i snøen før begeistringen overvinner skepsisen…

ski10

ski9

ski6
Adkomst til Tverrsjøstallen med bil går via avgiftsbelagt bomvei fra Jevnaker opp Svenådalen eller fra Olimb (Lunner). Men merk dere at det vinterstid er tidsregulert kjøring opp og ned Svenådalen. Grunnet smal og bratt vei, må kjøring oppover foregå før kl. 13.00 og nedover etter kl. 13.30. Denne utfordringer fikk vi i aller høyeste grad erfare etter store snøfall på søndag. Gudskjelov var vi den som tauet en annen opp fra grøfta og ikke omvendt. Jeg tør påstå at både piggdekk og 4WD er så godt som en forutsetning for å ferdes trygt på disse veiene på et utfordrende vinterføre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det finnes mange gode og varierte løypetrasséer med Tverrsjøstallen som utgangspunkt, både i retning Øyangen og Ringkollen eller videre nord mot Mylla og Svea. Normalt sett er det også mindre trafikk i løypene her enn i Ringkollområdet, noe som passer utmerket for en som meg med hund som følgesvenn.

Foreløpig er løypemulighetene relativt begrensete, men noen forfriskende og kjærkomne kilometere innover Sinnerdalen ble det. Akkurat passe oppladning for å kunne benke seg ned foran TV, med teknikkstudie av eliteløpernes blodslit i morsterbakken på Tour de Ski´s siste konkurransedag.

ski8

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ski7

Tverrsjøstallen ble for en del år tilbake rustet opp til å bli et trivelig og populært serveringssted for glade skiløpere. Serveringsstedet blir driftet på dugnadsbasis av skigruppa til Jevnaker IF, og den holder åpent de fleste helger i vinterhalvåret. Nytt for året er en flott oppmurt peis midt i rommet, et kjærkomment innslag for både tørking av klær og ikke minst opptining av frosne “skikropper”.

Ansvarlige for denne helgens vaffelpresse og servering, Karl Einar Dahl og Karianne Grindstad, tok smilende imot oss med både tørt og vått, varmt og kaldt. Ingenting smaker så godt som nystekte vafler og solbærtoddy etter å ha trosset vær og vind, for å få seg en forfriskende skitur. Men folkens – husk at på “skauen” er det kun kontanter som gjelder.

ski5

ski4

 

 

 

Del gjerne: