Del gjerne:

”Selvplukk mais på Bjørke gård”. Hvor mange ganger har jeg vel ikke kjørt forbi dette skiltet på Steinsletta og tenkt – hmmm, det må jeg prøve … Denne gangen kjørte jeg ikke forbi. Det var på tide!

Søndagens sol og varme inspirerte til en liten utflukt med innlagt matauke på Bjørke gård. Jeg fikk rett og slett ufattelig lyst på nygrilla mais – rett fra åkeren. Og slik ble det.

Det skulle vise seg at vi langt fra var de eneste som hadde tenkt den tanken. Etter å ha passert en godt merket og velorganisert innkjøring til gården, møtte vi på en velfylt parkeringsplass og et yrende folkeliv. Ikke visste jeg at selvplukk av mais var så populært og trakk så mye folk. Kanskje ikke så underlig – det er jo tross alt nokså eksotisk her i landet …

Bjørke gård ligger fantastisk vakkert til på en høyde i nordenden av Steinsletta, med en overveldende utsikt som for meg bringer frem gode minner fra de Toscanske åser. Takket være beitende sauer og hester, blir kulturbeitene ivaretatt mellom gylne kornåkre.

Skal vi tro bonden selv, så er også klimaet spesielt bra her oppe på høyden. – Det er, utrolig nok, et spesielt godt klima akkurat i det beltet gården ligger i. Varmt med bemerkelsesverdig lite nedbør. Vi ligger akkurat i et nedbørsskille hvor det deler seg mellom Tyristrand og Åsa. Derfor egner det seg spesielt godt for nettopp dyrking av mais, og vi kan hvert år glede oss over gode avlinger, forteller Hans, som representerer fjerde generasjon på gården.

mais17

mais19

mais18

mais7

Etter å ha blitt utstyrt med “mais-plukke-pose”, blitt anvist plukkeplass og fått grundig gjennomgang av retningslinjene for en korrekt og vellykket innhøsting fra maisbonden Hans, bar det i vei ut på åkeren. Min debut som maisplukker ble utelukkende en spennende og fornøyelig opplevelse. Jeg må innrømme at jeg på forhånd ikke engang visste hvordan maisplantene så ut. Det var vel kanskje på tide å finne ut …

Det er viktig å påse at maisen er moden før den plukkes. Selve maiskolben ligger godt innpakket i relativt store blader. Det er derfor viktig å klemme godt utenpå kolben for å kjenne om den er moden og sjekke at “dusken” er mørk og tørr. Når man “skreller” en perfekt moden maiskolbe, åpenbarer det seg en lys gul eller gul mais. Fantastisk og utrolig delikat!!!

mais1

mais2

mais4

mais5

Lukten av nygrillet mais brer seg fristende ut over gårdstunet på Bjørke. Bak grillen står far Knut på gården og serverer mais på riktig vis. I følge eksperten skal maisen grilles naturell for deretter å pensles med godt, smeltet smør. Det er måten å gjøre det på for å unngå fettsøl som skaper røyk og flammer på grillen. Ja takk – dermed får jeg en saftig forsmak på delikatessen…

Barna er i aller høyeste grad ivaretatt og har all grunn til å glede seg over en tur til Bjørke gård. Mens mor og far, eller besteforeldre for den saks skyld, plukker mais, kan barna løpe fritt på tunet mellom lekeapparater, hønsebur, lavvo, eller for ikke å snakke om – det alltid like populære “hoppe i høyet”. Neste generasjon på Bjørke gård, tvillingene Jach Leon og Thero August, leder gjerne an og viser vei.

mais9

mais6

mais10

mais11

Det var så langt tilbake som i 1983 at Kristin og Knut Bjella på Bjørke gård fikk en forespørsel fra Sverige om å bli med på et prøveprosjekt med å dyrke mais. Et tyvetalls gårder var med på prosjektet, men kun et fåtall lyktes og er fortsatt aktive. Lyktes gjorde de imidlertid i aller høyeste grad på Bjørke gård. Her har de til og med sett seg nødt til å utvide de senere årene, etter å ha inngått leverandøravtale med Norgesgruppen. Det som startet opp som et lite prøveprosjekt, dekker derfor nå nesten 40 mål. Her høstes det inn stort – i tillegg til å dekke selvplukk for lokalmarkedet.

Nylig pensjonerte Kristin og Knut seg og overlot gårdsdrifta til sønnen Hans. Vel, pensjonister kan de vel knapt nok kalle seg. Kristin er fortsatt aktiv, med ansvar for den praktfulle blomsterhagen. Det er nemlig ikke bare mais du kan plukke med deg fra Bjørke gård. I gårdsbutikken får du også utlevert kurv og saks om det er ønskelig, for selvplukk av blomster. Friske vakre asters eller evighetsblomster for tørking. Jeg lot meg lett friste av begge, før det var tid for oppgjørets time hvor alt ble plassert på vekta …

mais13

mais14

mais16

mais20

Maisen er kommet for å bli på Bjørke gård – det kan Hans forsikre meg om. Den, blomstene og grønnsakene gir en fin variasjon til kornproduksjon. Men Hans er ikke som alle andre bønder. I vinterhalvåret skifter han ut gårdslivet og trekker nordover, hvor han har en sentral rolle i Tromsø International Film Festival. En spennende, men noe utradisjonell yrkeskombinasjon. Da er det godt å fortsatt ha mor og far aktive på gården, boende på andre siden av tunet.

Maissesongen startet tidlig i år. Det betyr kjære venner, at dere nå kun har et par uker på dere til å fylle fryseren med ferske, selvplukkede maiskolber. Om det er for å grille de hele, eller for å skjære av maiskornene til fredags-tacoen eller til pizza. Det smaker uansett himmelsk og sååå mye bedre enn dem du får på boks – garantert!

Så neste gang du ser skiltet om selvplukk av mais når du passerer Steinsletta, så gjør som meg. Sving av og legg turen innom Bjørke gård. Men husk – det går mot sesongslutt!

Les mer om Bjørke gård HER

mais8

mais12

mais21

 

Del gjerne: