Del gjerne:

Det var riktignok ikke representanter fra vårt kongehus tilstede på Røsholmstranda slik det var her i 1935, men både ordfører og rådmann, for anledningen korrekt, sommerlig antrukket, stilte strålende fornøyde da det var snorklipping på Røsholmstranda i går ettermiddag. Ordfører Kjell B. Hansen i Ringerike kommune smilte om kapp med solen og kunne si seg godt fornøyd med resultatet. Ikke bare rent byggmessig, men også med at kommunens salgsvedtak som forelå på strandkaféen, i tolvte time ble endret til et vedtak om å bevilge fem millioner kroner til restaurering av denne historiske og arkitektoniske funkisperlen ved Tyrifjorden.

Et 30-talls interesserte og involverte entusiaster hadde tatt turen for å overvære denne begivenheten, som er et resultat av et lykkelig samarbeid mellom eier Ringerike kommune, forvaltningsansvarlig Ringerike og Hole Røde Kors samt restaurateier Tony Maatouk, som skal sørge for matserveringen her i strandkanten. Selv jublet jeg høyt mens jeg kunne konstantere at Røsholmstranda nok er på vei til å gjenerobre sin posisjon som en av Ringeriksregionens store rekreasjonsområder …

bade1

bade28

bade16

“Under forhandlingene mellom Ringerike kommune og Ringerike og Hole Røde Kors om drift av strandområdet, var ett av kravene at salgsvedtaket på eiendommen ble fjernet”, forteller leder for Ringerike og Hole Røde Kors, Tor-Gunnar Lakselvhaug. Dette for å gjøre driften mer forutsigbar. Så slik endte altså Røsholmstranda opp som et prioritert friluftsområde i Ringerike kommune og gikk dermed fra salg til iverksetting. Tanken var å rehabilitere den opprinnelige kafébygningen, men endte etter det ordføreren kalte for “det ene tar det andre-prinsippet” opp med rivning og gjenoppbygging av et så og si helt identisk bygg.

Da Arne Andersen i februar startet i ny stilling i Ringerike kommune, var den nye kafébygningen første sak som han fikk på bordet. “Arkitekttegningene fra Norconsult lå klare, så det var bare å samle kommunens egne bygningsarbeidere og sette i gang. Gutta har virkelig gjort en kjempejobb, og resultatet er blitt utrolig bra. Neste byggetrinn, bestående av en ny del som blir bygget inntil kafébygningen, skal inneholde nye toaletter og sanitæranlegg. Det har byggestart i august i år”, opplyser Andersen.

bade9

bade2

bade19

bade8

bade13

Selv om man i årevis har vært badegjest ved denne folkekjære stranden, skal det mye til for å se at den opprinnelige kafébygningen fra 1933 i dag er erstattet med et splitter nytt bygg som tilfredsstiller dagens krav i forhold til lovverket. For nytt bygg til tross – her er både sjel og stil ivaretatt. Selv de fantastiske veggmaleriene av den lokale kunsteren Hans Weholt, ble nøysomt plukket ned før rivningen, restaurert og hengt tilbake på sine opprinnelige plasser.

Men det er ikke bare kafébygningen som har historisk sus over seg. Hele strandområdet, som i dag er behørlig ryddet for busk og kratt takket være et privat initiativ fra blant andre Petter Sundby, har vært gjenstand for tilstelninger av ymse slag opp gjennom årene. Her har det, ifølge historien, vært revyscene hvor norske revystjerner som Jens Bock-Jensen, Carsten Byring og Leif Juster har opptrådd. Stedet var også en populær plass for utendørs dansetilstelninger, hvor den uniformskledde lensmann Ole Frogh patruljerte og strengt tok hånd om sjenerende og bedrukne bråkmakere. Tivoli i regi av regionens dengang egen “tivoligeneral”,  H N Berg, har også vært et av høydepunktene.

Slike forhold slipper vi heldigvis i dag, men at det skal bli liv og røre igjen med den nye Tonys Strandbar på Røsholmstranda, er noe vi alle håper på. Kaféen vil holde åpent kl. 12.00-20.00 på alle go’værsdager med en allsidig meny. Men hvorfor ikke gjøre en helaften ut av det og bestille en treretters på forhånd – gjerne i kombinasjon med en sykkeltur, et forfriskende kveldsbad og solnedgang i Tyrifjorden …

bade3

bade18

bare14

bade5

bade6

bade30

bade31

Selv om dette må anses å være en merkedag for Røsholmstranda, kan den allikevel ikke måles med den julidagen i 1935 da HM Kong Haakon og Dronning Maud besøkte strandperlen ved Tyrifjorden. Anledningen var KFUK-speidernes landsleir på Røsholmen, hvor regentparet både beså leirområdet og Kong Haakon talte til de 2100 speiderpikene som deltok på leiren. Speiderleiren ble arrangert under mottoet;”Blir du kun god, blir allting godt”, et motto som står like fjellstøtt den dag i dag.

Foto: Speiderhistorisk leksikon

bade22

bade20

Del gjerne: