Del gjerne:

-Hei Trude. Velkommen og sett deg ned. Nå er jeg spent på hva du har i tankene og hva jeg kan hjelpe deg med. Idéen min var Urbant Landliv, og den som spurte var Svein Lindberg hos Ringerike EtablererSenter, som holder hus sammen med Ringerike Næringsforening i Næringslvets Hus. Etablerersenteret er et veiledningskontor, som skal bistå personer som planlegger start av ny næringsvirksomhet i Ringeriksregionen. Den hjelpen jeg selv mottok, skulle bli mitt springbrett fra å tenke tanken – til å ta sats og hoppe …

Foto: Catch Media

Varsler kutt på 40 prosent kun to måneder før budsjettårets start

Torsdag 15. desember avgjøres Buskerud Fylkeskommunes budsjetter for 2017. Med en rekke varslede kutt som vil ramme Ringeriksregionen direkte, er det mange som nå holder pusten og venter i spenning. En av dem er Svein Lindberg, daglig leder i Ringerike EtablererSenter. Han representerer nemlig en av de postene på fylkeskommunens budsjett som står i fare for å bli redusert.

Selv krysser jeg fingrene og ønsker med dette å fortelle hvor viktig det er at også fremtidige nyetablerere vil få samme verdifulle veiledning som jeg var så heldig å få. Varslede kutt vil ramme samtlige etablerersentere i Buskerud, og for Ringerike EtablererSenter alene, betyr dette et årlig kutt på totalbudsjettet på 40 prosent, noe som utgjør nærmere 300 000 kroner i året. Og bomben, den slo ned med en tidsfrist på to måneder før budsjettåret starter …

rnf7

Hva går så denne veiledningen ut på, og hvor viktig er den? Vel, for å si det slik. Skulle jeg ha sittet og lest meg frem til dette på nettet, hadde jeg med all sannsynlighet ikke ha kommet i mål. Veien fra forretningsidé til en komplett forretningsmodell er nemlig ikke alltid like lett å manøvrere på egenhånd. Jeg søkte hjelp og fikk de svarene som jeg ønsket. MEN kanskje like viktig – jeg fikk stilt spørsmål som jeg ikke hadde evnet å spørre selv. Kall det konstruktiv veiledning – pluss en god dose realistisk motivering.

Fra etablering til nettverksbygging 

Viktige saker som økonomi, markedsføring, registrering av foretak og bistand til søknader om økonomisk støtte og etablererstøtte er alle viktige saker som kan være essensielt for hvorvidt man lykkes eller ikke i etableringsfasen.  Til tross for å ha både lang og bred erfaring fra ulike næringsvirksomheter, var det flere punkter som jeg her trengte assistanse til, og Svein kom meg til unnsetning. I tillegg til individuell veiledning, arrangeres det også etablererkurs med ulike temaer under paraplyen “forretningsplan”. Alt dette er viktig – men midt opp i det hele kommer også følelsen av å bli hørt og bli tatt på alvor – kunne motta råd basert på faglig bakgrunn, ikke personlig.

Men så har man startet opp da, og nye spørsmål dukker opp. Hva da? Jo – da kan man ringe Svein. Ensomt kan det jo også bli. Mange nyetablerere starter som kjent opp alene. Da kan jo løsningen være å møte likesinnede på Gründerkafé, eller på en av de andre møteplassene for nettverksbygging i regi av Ringerike EtablererSenter. Jeg var i tillegg så heldig å få leie kontorplass i Næringslivets Hus. Alt takket være oppfølging fra Svein.

rnf8

Gründerkonferanse med livets rett

I forrige uke deltok jeg på Gründerkonferanse på Klækken Hotel, i regi av nettopp Etablerersenterene i Buskerud, i samarbeid med DNB, PAN Innovasjon, Connect Østlandet og Ringerike Næringsforening. Kostnadsfritt! Det hadde jeg, i en etablererfase, ikke kunnet unne meg dersom konferansen hadde vært priset etter markedsverdi.

Vi var nærmere 100 deltakere fra hele Buskerud fylke, og disse representerte et bredt spekter av bransjer. Alle med en ting felles, en oppstartsbakgrunn som involverte ett av etablerersenterene i Buskerud. Vi var alle like sultne etter, først og fremst, å erverve oss kunnskap, men også etter å utvide eget nettverk. Pausene ble brukt flittig til mingling og erfaringsutvekslinger.

bilde3

En av de som bidro fra scenen var Are Brandstad. Som førstemann ut dro han i gang elgitaren og presenterte foredraget “Rock og innovasjon på 30 minutter” til morgenkaffen på Klækken Hotel. Han er førsteamanuensus med fordypning i entreprenørskap og gitar – men også selv gründer. Gjennom sine foredrag i en genre han selv kaller “Edutainment”, en slags kombinasjon av education og entertainment, bruker han elgitaren og forsterkerens historie til å visualisere blant annet kundens påvirkning av innovasjon. Virkningsfullt og særdeles oppvåkende, på flere områder.

Deretter gikk det et høyt og unisont gisp gjennom salen, da basehopper og vinddrakt-flyver Tom Erik Heimen viste film fra noen av sine luftige og spektakulære flyvninger. Han er en av verdens mest rutinerte innen sitt felt, men ble for alvor kjent for allmenheten med sitt spektakulære “flyby”-stunt fra NRK-programmet “Oppdrag Sognefjorden”. Heimen trakk så paralleller mellom hoppingen og sin gründervirksomhet. Følge drømmene – hoppe i det – jobbe hardt og trene målrettet. – Man må stå på og jobbe for å nå sine mål. Og ikke minst – ha en indre drivkraft, konkludere den over middels vågale Moldenseren.

bilde1

bilde2

Johan Kaggestad fyrte av i kjent stil. Som vanlig direkte, energisk og engasjerende. – Skal man lykkes må man brenne for det og være villig til å “blø for drakta”. Det umulige er mulig – det tar bare litt lengre tid. Og ikke minst, skal du lykkes må du stå opp om morran, var noen av hans egenerfarte råd. Og erfaringene til Kaggestad er både suksessfulle og varierte. Alt fra innføring av sportsmerket NIKE i Norge, til trening på gul resept og selvsagt prosjekt ekspertkommentator under Tour de France.

Øystein Valle, bedriftsrådgiver og banksjef i Sparebank1 Hallingdal/Valdres, sitter også som leder i stiftelsen “Kimen til vekst” samt to sparebankstiftelser. Det ble en merkbar stillhet i salen da Hemsedølingen presenterte foredraget “Hvordan tenker en investor”.  Jeg  merket meg at jeg på langt nær var den eneste som noterte flittig fra hans gjennomgang av tema; søknader om økonomisk støtte og etablererstøtte, sett fra investorenes side.

Det var ingen fare for at folk skulle falle fra under konferansens siste del. Det sørget Hanne Høne Veikåker for, da hun på inn- og utpust fortalte om livet på gården Veikåker på Noresund. I beste gründerånd har hun der bygget opp en gårdsdrift med økologiske høner, lykkelige skogsgriser, skotsk høylandsfe, landhandleri, vinagentur og mye, mye mer. I tillegg har hun dukket opp i et par TV-serier. – Takk for meg, nå må jeg reise hjem til gården. Der blir det foring og legging av dyra mine, før jeg kan åpne en av mine egenimporterte proseccoer og se meg selv på skjermen på “Superbonden” på NRK, avsluttet Hanne som dermed satte punktum for en noe annerledes, men høyst aktuell konferanseopplevelse.

bilde5

bilde4

bilde7

I dagens Ringerikes Blad, kunne vi heldigvis lese at ordfører i Ringerike, Kjell B. Hansen, nå er gått i bresjen for å finne en løsning for videre drift av Ringerike EtablererSenter. I et brev til naboordførerne Per R. Berger (Hole) og Lars Magnussen (Jevnaker) inviterer han til dialog, for å se nærmere på hvilke muligheter som finnes til samhandling for å sikre videre drift. Ringerike Utvikling og Ringerike Næringsforening er også invitert til samme møte. Det gir oss håp om videre drift på samme grunnlag som tidligere. Men det veier ikke opp for at fylkeskommunen har flagget muligheten for kraftig kutt i driftstilskuddene.

Vi får bare fortsette å krysse fingrene og håpe på at fylkeskommunen tar på seg nisselua og åpner gavesekken …

avis1

Faximile fra Ringerikes Blad.

 

 

 

Del gjerne: