Del gjerne:

Det å bli vekket kl. 05.30 en vintermorgen med minus 19 grader utenfor døra, med beskjed om at det ikke kommer vann ut av springen, er sjelden noe godt tegn. Det var det heller ikke i dag. En rimelig elendig start på dagen, kort og godt… Det tok meg ikke lang tid å konstatere at diagnosen var som fryktet – frosne vannrør. Tanken hadde slått oss, siden vannrørene kommer inn i garasjen som i lengre tid har holdt minus fem til åtte grader. Men hadde vi fått gjort noe med det – neida…

Klokken halv åtte, etter 30 minutters motløs oppvarming av rørene med min OBH Nordica hårføner, var det endelig mulig å ringe rørleggeren. Og jeg var ikke den eneste (noe som forøvrig ikke var veldig overraskende, etter lang tids sprengkulde)! Takk og lov for Hønefoss Rørleggerbedrift, de skuffer aldri! Det tok ikke lang tid før Lars stod på døra med en gedigen byggtørke for å varme opp garasjen, før han dro videre til neste ”pasient” på en ufattelig lang liste over innringere med frosne vannrør. Etter oppfordring fra Lars, var min oppgave å tette rundt garasjeporten for å holde kulden ute. Pledd, gamle dyner, håndkler og et lager med orientale tepper som endelig kom til nytte, ble stappet rundt og spikret fast. Og deretter selvsagt åpne kranen på kjøkkenet. Som dere kan se, tok jeg jobben på alvor. Godt jobbet, om jeg selv skal si det – men det så jo ikke veldig bra ut…

rør7

rør4

Så var det bare å avlyse hundetur og lunsj med venninne Karianne og i stedet gå i gang med dagens gjøremål. Jeg pakket for sikkerhets skyld en bag med badetøy, og forberedte meg på at dagens dusj måtte gjennomføres på Ringeriksbadet. Men først måtte jeg vente på at rørlegger Lars skulle komme tilbake med varmepistolen.

Tro meg, ingenting er så deilig som lyden av dryppende kran i en sådan stund. Og etter et par timer med full varme i garasjen, var det nettopp denne lyden jeg hørte fra kjøkkenet. Gradvis gikk dryppelyden over til svak sildring, og krisemaksimeringen min ble nedgradert til laveste nivå. Fornøyd var også Lars fra Hønefoss Rørleggerbedrift, som kunne avblåse aksjonen og erklære rørene for åpne igjen…

rør3

rør5

rør6

rør2

Men, kjære venner – dette er viktig! Kulden kan gjøre store skader på vannrør, så det er vel verdt å følge ekstra godt med. Og tro for all del ikke at faren er over når gradestokken nærmer seg null igjen. Det er nemlig da kulden virkelig slår inn – også i vannrørene, ifølge rørlegger Lars.

Nå kan jeg imidlertid fylle badekaret mitt med varmt vann og konstatere at jeg denne gangen slapp med skrekken. I tillegg fikk jeg med meg en viktig lærdom. Og så må jeg igjen få berømme Hønefoss Rørleggerbedrift, som alltid er like hjelpsomme og positive. De reddet virkelig dagen min i dag… Stor takk!

Del gjerne: