Del gjerne:

Er du blant dem som liker å ferdes i skog og mark, men kunne tenke deg et alternativ til Ringkolltoppen og Gyrihaugen? Her kommer en liten hilsen fra Dicte og meg, med et turtips som du garantert kommer til å elske; Pershusfjellet i nordenden av Nordmarka.

Turgåer Bernhard Herre (1812 – 1849) regnes som den første byboer som både utforsket og skrev om Oslomarkas turer. Han skrev følgende om denne opplevelsen. “Pershusfjellet og dets markante profil frembyr til alle årstider et syn helt utenom det vanlige i Nordmarkens dype skoger“. Jeg kunne vel ikke vært mer enig!

tur11

Aldri har vel forholdene ligget bedre til rette for å få den ultimate skogsturopplevelsen enn nettopp nå. Solen skinner og høstluften klar og ren. Værmeldingene tilsier at go’været skal holde gjennom hele høstferien, så nå kjære venner, er det bare å komme seg ut på tur. Kanskje blir det også årets siste på barmark før snøen daler, og Marka må forseres med ski på beina.

Pershusfjellet er av en eller annen merkelig årsak ikke særlig kjent. Selv ble jeg tipset om denne turen i fjor og lot meg umiddelbart begeistre. Dette til tross for tåke, regn og ruskevær den gangen. I år, derimot, strålte solen og opplevelsen ble en ganske annen.

Utgangspunkt for turen er Tverrsjøstallen. Dit kommer man ved å ta av fra Esso på Jevnaker, og bare følge veien rett frem (husk 40 kroner til bommen) til du når parkeringen ved Tverrsjøstallen. Derfra følger man grusveien videre til høyre langs Tverrsjøen. Når veien deler seg, ta til venstre til du kommer til skilt og merket blåløype til Pershusfjellet.

Jeg er så heldig å ha min faste, firbente turvenn Dicte, som elsker å leke stifinner. Yr av begeistring, løper hun foran for å vise vei. Det gir meg en god trygghet, da jeg ofte ferdes alene på tur. I Nordmarka er imidlertid de aller fleste sommerstiene godt merket med blått. Slik er det også over Pershusfjellet. Det er bra – for få ting uroer meg mer, enn å stå midt i ukjent terreng med det store spørsmålet; Har jeg gått meg vill ??? Det er det ikke så fryktelig lenge siden sist jeg opplevde, så det vet jeg alt om. Så til dere som er ruteansvarlige på Krokskogen – her har dere noe å lære!

tur19

tur1

tur2

tur23

Det finnes en rekke flotte utsiktspunkter langs de loddrette stupene på Pershusfjellet. Dette er stup som er spektakulære nok til å gi et fantastisk vidsyn over nordmarksvassdraget, men allikevel ikke dramatiske nok til å utløse høydeskrekk. Ved foten av fjellet, 150 meter under deg, glitrer vannene om kapp med hverandre. Skarvvatnet, Buvatn og Pershusvatnet. Tar du denne turen uten sekk fylt med mat og drikke, kommer du garantert til å angre i lang tid.

Turen opp til toppen er riktig nok i korteste laget for å bygge opp den helt store og gnagende sulten – men det gjør ingen verdens ting. Her finnes unike plasser som er skapt for å la tankene fare og gruble, mens en tar seg en liten pust i bakken og nyter utsikten. Da smaker nistematen usedvanlig godt. Dicte er enig og formelig uler når jeg åpner matboksen hennes, fylt til randen med “leverposteimat”.

En liten advarsel må jeg imidlertid komme med, dersom du ønsker å ta matpausen på toppen. For når du tror du endelig har nådd toppen og er klar for å rulle ut sitteunderlaget, ja, da har du antagelig fortsatt et lite stykke igjen til Perhusfjellets høyeste punkt på 650 meter over havet…

tur10

tur9

tur11

tur7

tur22

tur20

Det finnes flere måter å legge opp denne turen på. Selv foretrekker jeg å gå hele ryggen til jeg kommer ned igjen ved grinda på Finstad, en strekning på ca. fem kilometer. Her kan man eventuelt snu og gå samme vei tilbake, eller man kan gå grusveien gjennom Sinderdalen på vestsida av Perhusfjellet tilbake til Tverrsjøtallen. Jeg valgte det siste. Litt lengre, men en fin rusletur tilbake. Totalt sett ble det en tur på 12 kilometer i strålende høstvær. En annen og langt kortere variant, er å snu på turens høyeste punkt, og gå tilbake til Tverrsjøstallen.

På vegne av oss turfolk, vil jeg få rette en stor takk til DNT Oslo og Omegn og Jevnaker IF, for å legge forholdene så godt til rette. Dette er en enestående opplevelse som jeg håper at flere nå vil benytte muligheten til å oppleve.

For løypekart, trykk HER

tur12

tur16

tur15

tur17

Jeg vil med dette få dedisere dette innlegget om fantastiske Pershusfjellet til min pappa, Per. Takk for at du tidlig lærte meg å sette pris på å ferdes ute på turer i skog og fjell!

tur30

Del gjerne: