Del gjerne:

Korpsbegrepet har nådd nye dimensjoner for min del, etter å ha overvært Nyttårskonsert med Hønefoss Ungdomskorps (HUK) for aller første gang. For en festforestilling – og det med en fullsatt sal i Ringerike Kultursenter!!! Jeg må innrømme at jeg aldri vært noen utpreget “korpsdame” (men nå har jeg vel stort sett bare hørt korps på 17. mai), men denne konserten såvel overrasket som rørte meg – på en helt spesiell måte. Hadde det ikke vært for mangelen på strykere (som heller ikke er naturlig å ha med i et korps…), kunne dette vært et fullkomment symfoniorkester – i hvert fall for en ufaglært musikkelsker som meg selv. Uten helt å ha definert mine egne forventninger, satt jeg meg godt tilbakelent, etter oppfordring av dirigent Espen Aslaksen, og lot meg rive med…

Hønefoss Ungdomskorps må jo sies å være sjarmerende unikt i seg selv, med sine 40 “unge” amatørmusikanter – i alderen 16 til 70 år. Evig unge med andre ord. Dirigent Espen Aslaksen, selv en dreven saxofonist med bred og allsidig musikalsk bakgrunn, hadde ikke bare et godt grep om sine musikanter, i samråd med resten av korpset hadde han satt sammen et variert og spennende program. En av Aslaksens egenskaper som musikalsk leder, har med stort hell vært å løfte frem nye solister fra egne rekker. Tone Kristiansen imponerte blant annet som fagottsolist i stykket “The Old Grumbly Bear”, mens klarinettgruppa briljerte med både hurtighet og koordinasjon i stykket “Clarinet Escapade”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HUK20

Det er ikke første gang HUK har engasjert kjente solister til sine nyttårskonserter, men etter responsen fra publikum å dømme, var det ikke tvil om at skuespiller, sanger og regissør Paul-Ottar Haga var et populært valg – meg selv inkludert. Etter å ha bli satt i stemning av Johan Svendsens “Festpolonese” og en fengende “Reinlenderfantasi”, ble “Bør’s sang” fra Bør Børson, et kjærkomment sanginnslag hvor mange ble revet med i den kjente og folkekjære melodien, fremført på Hagas korrekte trøndermål. Ikke visste jeg at skuespilleren, som til daglig er ansatt ved Det Norske Teatret, hadde en slik stemmeprakt, men da han fulgte opp med “Start” fra Les Miserables, innså jeg hva jeg hadde gått glipp av. Det tilfører en egen stemning til musikken, å høre og se den fremført av en skuespiller av hans kaliber.

Videre tok Haga oss med inn i “Sheraton slott i Armods stad”, en av Erik Byes mindre kjente, men høyaktuelle viser med sin sterke tekst, før han avsluttet med evigvakre “The Music of the night” fra Phantom of the Opera. Solisten gledet og imponerte, uten å stjele glansen fra kveldens hovedartist – HUK.

HUK5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var et musikalsk utfordrende og anderledes stykke vi ble presentert for i Jan de Haans “Banja Luca”. Aggresjon, fortvilelse og håp bundet opp mot borgerkrigen i Jugoslavia, var noen av de sterke følelsene som kom frem gjennom musikalske virkemidler. Dette musikkstykket akkompagnert av sterke bilder, var et tidsriktig og samfunnspolitisk korrekt valg som viste at nyttårskonsert kan være så mye mer enn marsjer og Johan Strauss.

Andre del av konserten ble åpnet med en overraskende reise gjennom kjent filmmusikk vi alle nikket gjenkjennende til. Ikke minst da medleyen ble avsluttet med kjenningsmelodien til den høyaktuelle Star Wars-filmen. Nok et uventet innslag. MEN – hva er vel nyttårskonsert uten Johann Strauss. Stor var derfor gleden da det hele ble avsluttet med fargesprakende konfetti til den velkjente “Radezky March”. Jeg tok meg selv i å klappe gjenkjennende takten – det gjorde gudskjelov alle andre også…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyttårskonserten ble for min del også en sosial hyggestund, med mingling blant kjentfolk i Alles Bar i pausen. Og det viste seg raskt at jeg var langt fra alene om å la meg begeistre. Det var i hele tatt stor feststemning på Ringerike Kultursenter denne lørdags ettermiddagen, mens snøen dalte ned utenfor og forsterket den musikalske nyttårsstemingen.

For styremedlem i Ringerike Kultursenter, Ole Magnus Grønli, har Nyttårskonserten med HUK vært tradisjon i en årrekke. I år hadde han også tatt med seg sin far, Reidar Grønli, som var takknemlig for konsertbillett som en del av årets julegave. “Skal vi ha nærbutikken i morgen, må vi bruke den i dag”, er Ole Magnus sin oppfordring til lokalmiljøet. Således viser lørdagens nyttårskonsert at den er kommet for å bli…

HUK4

Etter lange og mange øvelser, samt en tid med spenning og forventning, kunne dirigent, solist og korps pustet lettet ut etter stående applaus, trampeklapp og ekstranummer. Klarinettsolist Anne Sofie Aasen og saxofonist, ildsjel og nestleder i styret ved Ringerike Kultursenter, Tor Eid, ble overveldet av alle de rosende tilbakemeldingene. Men tid for å hvile på laubærene blir det ikke. Allerede i mars står nok en utfordring for døren, med regionskonkurranse for korps på Lillestrøm. Vi ønsker Hønefoss Ungdomsskorps masse lykke til, og gleder oss allerede til sommerkonsert lørdag 11. juni i Søndre Park.

HUK1

HUK2

 

 

Del gjerne: