Del gjerne:

Det ble tidlig klart at Haakon Tronrud ønsket å skape en unik opplevelse for byens befolkning i underetasjen i den nyrestaurerte Arnemannsveien 3. Hva det skulle bli, måtte vi derimot vente i lengsel og spenning på – inntil grillmester Jonas Gytfeldt tidligere i år annonserte sitt restaurantkonsept Sørsida Grill & BBQ.

I dag åpner restauranten dørene – allerede med tre fullbookede dager på blokka og bestillinger helt frem til 17. mai neste år. All bestilling foregår enkelt via restaurantens hjemmeside. Det er ikke tvil om at nykommeren er et etterlengtet tilbud og fyller et hull i Hønefoss’ restaurantliv. Dette blåser liv i sommerfuglene i magen til initiativtaker og mannen bak restaurantkonseptet, Jonas, som til tross for premierenerver virker uforskammet avslappet i innspurten.

Men la deg for all del ikke forvirre av navnet Sørsida Grill & BBQ (som Haakon Tronrud forøvrig visstnok brukte lang tid på å slå seg til ro med). Navnet har ingen som helst link til restaurantens geografiske beliggenhet, men til det amerikanske, sørstatsinspirerte kjøkken. Sørsida Grill & BBQ er forøvrig arbeidstittelen på et BBQ-konsept som Jonas har gått svanger med i flere år, men som han har ventet på at de rette lokalene skulle dukke opp for. Det har det altså gjort nå.

Med seg på eiersiden har Jonas sin far, to kompiser (som fungerer som inspiratorer og motivatorer), en regnskapsmann samt Kjetil Viken som nå er kjøkkensjef både her og på Generalen på Helgelandsmoen. “Etter å ha jobbet sammen i 10 år, har Kjetil og jeg blitt et skikkelig radarpar. Jeg har alle de til tider litt crazy idéene, mens han omgjør disse til gjennomførbare oppskrifter”, forteller Jonas.

 

mat22

mat13

mat2

mat30

mat20

Da jeg besøkte “Sørsida” på mandag denne uken, var det hektisk aktivitet både i og utenfor restauranten – og for ikke å snakke om på kjøkkenet. Allikevel fremstod det som om alt var tilsynelatende under kontroll. “Jeg er ikke engstelig for at lokalene ikke skal bli ferdige. Det som gjenstår nå og som skaper lange dager, er de tingene som ikke synes: Utprøving av menyer, trening og drilling av personalet. Men alt i alt er vi nok godt i rute til åpningen”, bekrefter Jonas.

Selv beskriver Jonas restaurantkonseptet på følgende måte. “Det er et ”tre i ett konsept”: Burger joint, barbecue joint og taqueria, med stikkord som cajun, creolsk og tex-mex. Kanskje du har lyst til å smake????”, foreslår en engasjert restauratør. Om jeg har…?! Marinert og langtidsrøkt pulled chicken og beef med selvkomponert rub rett fra “smoker’n” med grillede grønnsaker i tortillalefse fra husets egen tortillapresse og grill. Terningkast 6!

 

mat16

mat21

mat4

Kjøkkenet, som forøvrig kan skimtes bak glassvegger, bærer preg av menyen og avviker noe fra de mer tradisjonelle restaurantkjøkken. Selv beskriver Jonas restaurantsatsingen som en konstruktiv 40-årskrise. Men mens de fleste menn i 40-årskrisa kjøper seg to-hjulinger, har Jonas investert i en svær doning på fire hjul, direkteimportert fra USA og første i sitt slag her til lands. Den bærer selvsagt navnet Northern Pride, og er “BBQ-verdens Rolls Royce”. Kapasiteten er så godt som ubegrenset, så her kan det med tiden være rom for både “take-out” og catering. Og her fyres det ikke med hva som helst. Røyksmak fra eple passer for eksempel perfekt til svin, så da benyttes det eplegrener fra Ringvold Frukthage. I tillegg til “smoker’n”, er kjøkkenet naturlig nok også utstyrt med kullgrillovn og tortillapresse. Her er det ikke spart på noe, og det blir det heller ikke på råvarene, lover Jonas.

Det er en vesentlig forskjell på grill og barbeque, både når det gjelder varighet og type varme. Grilling foregår raskt og direkte over varmekilden, mens barbeque foregår over lang tid over svakere og indirekte varme, smaksatt av røyk. Hah – så har jeg lært noe nytt. Og det av en vaskeekte norgesmester i BBQ som vant tittelen på selvlaget “smoker” på tilhenger. Med tid og stunder er det slett ikke utenkelig at denne hengeren blir å se utenfor når uteservering kommer på plass. 
mat17

mat3

mat15

mat14

Sørsida Grill & BBQ inneholder etter min mening alle ingrediensene til å bli en publikumssuksess. Det vil nok allikevel være en og annen som får seg en overraskelse ved første møte med det noe annerledes restaurantkonseptet. Her blir man for eksempel ikke servert ved bordene, men bestiller og betaler ved disken. Med seg får man en brikke etter “veikro-prinsippet”, som piper når maten er ferdig. Det finnes heller ingen papirmenyer, menyen er å lese på store skjermer over disken.

“Vi er opptatte av å stadig kunne endre menyen og tilføre nyheter, derfor fungerer menyskjermene perfekt. Dessuten bidrar de til å skape den uformelle stilen som er essensielt i konseptet, en fast-casual-dining med fokus på høy kvalitet på kjøkkenet og et fornuftig prisnivå”, avslutter Jonas.

Jeg må bare konstatere at jeg liker maten – og jeg liker stilen. Kombinasjonen av det uformelle “barbeque joint”-konseptet i de ultrakule, industripregede lokalene som er tro mot byggets historie, funker bra. Investeringene har vært mange og store både på lokalene og på “maskinparken”. Skulle du bli inspirert i løpet av restaurantbesøket, er det også mulig å kjøpe med seg krydder, sauser og andre smakstilsetninger – og for ikke å snakke om “ekte” argentinsk grillkull.

Med dette vil jeg få ønske Jonas og resten av “crewet” masse lykke til med åpningen i dag. Og dere – skulle ventetiden oppleves som lang eller barna bli utålmodige, byr “Sørsida” på spillbord med Pacman og andre retrospill – selvsagt …

Les mer om Sørsida Grill & BBQ HER

mat18

mat8

mat6

mat9

 

 

 

 

 

 

 

Del gjerne: