Del gjerne:

Enkelte ganger lengter jeg etter den berusende, urbane byfølelsen – som sist lørdag; da er det godt å kunne bo kun et lite steinkast fra Hønefoss sentrum. Snaue 10 minutters gange, og jeg befinner meg midt på Søndre torg – og der var jeg ikke alene. Så var det da også akkurat dette jeg var ute etter – og slik byutviklerne til stadighet minner oss om at det skal være – nemlig levende og attraktive byrom og møteplasser.

Her kunne jeg nyte vår-rene gater og torg, brusende fontener, bypynta folk på benker og uterestauranter samt vårlige butikkutstillinger både i vinduer og på gata. Shopping stod ikke på agendaen denne dagen – men allikevel godt å se at mulighetene ligger der …

Denne dagen følte jeg rett og slett bare for å være litt urban. Gjøre de for meg, typiske “by-tingene” og puste inn litt inspirerende byatmosfære!

På regjeringens nettside skriver Klima- og miljderartementet følgende:

“Vi vil i fremtiden etterspørre byer og tettsteder med både urbane og grønne kvaliteter, og med attraktive byrom, møteplasser og utearealer. God arkitektur, historiske bygninger og bymiljøer bidrar til stedsidentitet og positive opplevelser av sentrum, og er ressurser som bør utnyttes for å utvikle attraktive by- og tettstedssentre.”

Det var nettopp dette sitatet som jeg hadde i tankene da jeg la ut på min bevisste, urbane byvandring. Jeg observerte, betraktet, vurderte og konkluderte. Og konklusjonen den ble, ikke overraskende, at Hønefoss utfyller svært mange av kriteriene som skal til for å være et levende og bærekraftig bymiljø. Jovisst trenger vi å oppgradere litt på enkelte områder. Men kanskje mest av alt trenger vi å få oppgradert selvtilliten og stoltheten noen hakk!

Det å tro at Hønefoss fyller alles behov og ønsker, ville være i overkant naivt og patriotisk – selv for meg å være. Men bevares, min urbane Hønefossdag holdt i massevis for meg.

Mangfold og identitet

Det moderne menneske i dag har langt høyere krav når det kommer til det urbane liv. Noe av det første som nevnes i den sammenheng, er attraktive byrom, utearealer og møteplasser. Det har vi! Nå gjelder bare å gi de et innhold som sikrer mangfoldet og ivaretar byidentiteten.

Vi har et førsteklasses utgangspunkt med Søndre torg proppet med atmosfære og historie; selve byens hjerte. Og nå endelig,så er torget fylt av liv og røre igjen, akkurat slik det fortjener. Vann i fontenen, barn i lekeapparatene, latter fra uterestaurantene, familier og våryr ungdom i skjønn harmoni. Noen nyter en is på benkene mens andre haster forbi med handleposer i den ene hånden og en velsmakende “Caffè macchiato – to go” i den andre.

Herlig!!!

“City-vibes”

En tur innom byens nykommer, den nye frisørsalongen til Olav Tryterud Studio, “boostet” virkelig opp min urbane sinnsstemning. Med en industriell estetikk, er rommene blitt åpnet opp og fått en følelse av luft og store rom hvor store vinduer gir rikelig med lys til de mørkmalte veggene. Innredningen består av en balansert miks av tre, jern, støpt betong og fliselagte gulv. Og selve høydepunktet da – de fantastiske teglsteinveggene som endelig har fått sett dagens lys igjen, etter å ha vært skjult bak plater og kledning i lang tid. Slikt vil vi gjerne se mer av …

Vegg-i-vegg, og som god “match” til sin nye nabo, ligger byens store merkevare og populære slakter- og delikatesseforretning, Leiv Vidar slakterforretning. Den er unik, finnes bare her i Hønefoss og fortsetter å være en viktig del av byidentiteten.

Noe for enhver smak

På andre siden av gata, ligger kanskje ett av byens mest vellykkede kafé- og restaurantkonsepter – Eger. Nå venter jeg, og nok flere med meg, i spenning på hva som skjer, etter som de nå har fått en gylden mulighet til både å utvide og utvikle.

Du kan si og mene hva du vil om de store, internasjonale fast-food kjedene som har inntatt byen. Selv tilhører jeg ikke kundegruppen, men jeg liker allikevel den storbyfølelsen som kommer veltende over meg når jeg ser Subway-skiltet lyse mot meg. Vegg-i-vegg ligger det lokale og langt triveligere Ritas bakeri og vitner om at er mangfoldet tross alt er ivaretatt.

Kulturelt

Ingen urban dag uten et kulturelt innslag; hva kunne vel da ha passet bedre, enn Oslo-galleriet Art Designs fargerike popup-kunstutstilling i foajeen til Ringerike kultursenter. Der ble det et minnerikt møte med utstillingens hovedtrekkplaster Ari Behn og hans verk. I tillegg kunne jeg betrakte kunstverk signert Mikael Persbrandt og Espen Eiborg.

Perfekt avslutning på en perfekt dag

I mars åpnet restauranten Sørsida på nytt dørene – med nye eiere og et helt nytt og ultrakult konsept. Beliggenheten i sørenden av bybrua er super og bidrar til å binde sammen byens “utelivsbydeler” – Norsia og Sørsia – en beliggenhet som er høyaktuell med tanke på at Gledeshuset åpner sine dører i mai.

Restauranten har fått en rustikk industri-look med en gjestfri disk og velfylt bar som hovedblikkfang. Her kan du uformelt slenge deg ned for en kaffe, øl eller et glass vin, alt etter som hva som frister, med eller uten følge av mat. Menyen endres i løpet av dagen, fra spennende lunsjmeny, til en variert middagsmeny og avslutningsvis til spennende drinks & cocktails.

Dette vil jeg si er en bra illustrasjon av byens sosiale byutvikling og urbanisering; aksepten for å kunne sitte og ta seg et glass vin på dagtid, slik man gjør når man ferierer i utlandet, og det uten å måtte tåle undrende blikk fra bordene rundt. Hva er vel da bedre enn at det kan gjøres der hvor urbaniseringen møter historiske bygninger. Og utenfor vinduet, der står den stolte og nyoverhalte Ringerikspiken, som endelig har fått både fontenen og sin verdighet tilbake.

 

 

 

 

Del gjerne: