Del gjerne:

Psykisk helse blant barn og ungdom er et alvorlig og stadig mer aktuelt tema. Det fortjener all den oppmerksomhet det kan få. Veienmarka Ungdomsskole er en av distriktets skoler som kjenner sitt ansvar, og som virkelig tar dette temaet på alvor. På ungdomsskolen befinner elevene seg i det sårbare skjæringspunktet mellom barn og ungdom. Spørsmålene er mange, og ikke alle like lett å dele med andre. I forbindelse med uken for psykisk helse, inviterte skolen forfatter og forhenværende “sinna-blogger” Linnea Myhre til å holde et foredrag rundt dette temaet for sine elever. Hun er godt kjent med temaet gjennom egenopplevde erfaringer.

Til tross for stadige advarsler og blinkende varsellamper, ser det ut som en nærmest håpløs oppgave å skulle bremse det enorme presset som de unge til stadighet blir utsatt for. Da jeg selv gikk på ungdomsskolen, hersket akkurat det samme presset. Men der vi ble sammenlignet med de andre i klassen, resten av skolen og byen, blir de unge i dag sammenlignet med et helt “univers”, takket være sosiale medier, bloggsider og kulørt ukepresse fylt til randen med manipulerte bilder og kjøpepress. Vi vet alle at det er galt. Og de som står bak disse mediene vet at det er galt. Ja, til og med den unge målgruppen vet også innerst inne at det er galt. Det paradoksale med dette konstante jaget etter det perfekte er at jo mer “perfekt” du blir, desto større er sjansen for å bli et offer for misunnelse og ondsinnet baksnakking. Det perfekte fører sjelden til lykke.

Rektor på Veienmarka Ungdomsskole, Eskil Rotherud, støter stadig på slike utfordringer i sin stilling. Med tiltak som tett samarbeide med kommunens ungdomskontakter, egne “jentegrupper”, flere sos-ped timer, forsterket helsesøster tilbud og mer fokus på psykisk helse i undervisningen, håper både rektor og øvrige ansatte på skolen å kunne fange opp disse tilfellene i tide. Denne uken har skolen arrangert uke for psykisk helse, og i dag stod foredrag med Linnéa Myhre på programmet. Linnéa er kjent som “sinnablogger”, noe som hun i 2011 vant pris som årets blogger for. I 2012 la hun imidlertid bloggen “død” og ga ut boken “Evig søndag”, en ærlig og selvbiografisk bok som hun mottok “Tabuprisen” for fra Rådet for psykisk helse. Hun har etter det gitt ut bok nummer to, med nummer tre på vei.

linnea1

linnea3

linnea9

Linnéa Myhre utviklet spiseforstyrrelse i tidlig alder, noe som igjen førte til langer perioder preget av dype depresjoner. Det var derfor et høyst troverdig foredrag med stor personlig innlevelse som elevene fikk servert. I 40 fengslende minutter satt en fullsatt gymsal i stillhet og lyttet til vanskelige temaer som spiseforstyrrelse, depresjon, selvskading og et intenst ønske om aldri å våkne opp fra søvnen.

“Det er egentlig ganske dritt å være ung, og tiden på ungdomsskolen opplevde jeg som nokså jævlig. En tid med store endringer som gir mange spørsmål. Samtidig er årene på ungdomsskolen en viktig periode for hvem man skal bli i resten av livet. Hvorfor akkurat jeg ble syk, har jeg ingen god forklaring på. Jeg hadde ikke opplevd store traumer som dødsfall eller skilsmisse i familien, og jeg hadde jo venner. Riktignok ikke mange, men … Sosiale medier hadde ikke på langt nær den makt som den har i dag, men det hadde såvidt begynt, og jeg fulgte nøye med. “Venner” ga hverandre karakter på nettet for hva de syntes om hverandre, og jeg ble etterhvert villig til å strekke meg langt for å gå fra å være en firer til en tier. Altfor langt. Hvem ønsker vel å være en firer …”, fortalte en åpenhjertig og ærlig Linnéa Myhre. “Jeg vokste opp i Molde, og jeg lengtet stadig mer og mer bort fra hjembyen og et liv jeg oppfattet som nokså kjipt. Min virkelighetsflukt fra alt det negative ble fokus på kalorier og hvordan jeg kunne bli kvitt fettet jeg hatet intenst. Det ble en besettelse.”

En engasjert Linnéa viste også glimt av “sinnabloggeren” i seg, da hun langet ut mot de såkalte “rosabloggerne”. En gruppering hun oppfatter som redigerte utgaver av seg selv, og som roten til mye vondt. “Da jeg begynte å blogge, var det fordi jeg hadde mye på hjertet, mye jeg følte jeg måtte dele. Blogging har i dag blitt en kynisk måte å tjene penger på”, mente hun. “Det rosabloggerne så fint kaller å inspirere, er i realiteten selvskryt fra en oppkonstruert virkelighet som ikke finnes”.

Linnéa Myhre ble frisk, så frisk som hun mener man kan bli etter å ha gjennomgått en slik sykdom. Det takker hun sin mor for, som tvang henne med til psykolog. Sakte men sikkert hadde moren gjennomskuet alle unnskyldningene for å ikke komme til middag, og registrert ikke bare en kropp, men også et ungdomssinn i forfall. Linnéa er bevisst sine svakheter og går fortsatt til sin ukentlige time hos psykologen – det kommer hun alltid til å fortsette med.

linnea7

linnea8

linnea5

linnea4

Det ble en lærerik “anderledes-dag” på Veienmarka Ungdomsskole i dag. Selv er jeg takknemlig for at min 9-klassing er elev ved en skole som tar dette på alvor og løfter temaet inn i undervisningssammenheng. Et tema som aldri kan få for mye fokus. Jeg mener garantert at dagen i dag ble en liten oppvekker for mange. Ikke bare med tanke på seg selv og sin egen situasjon, men også for å kunne ta vare på hverandre og akseptere hverandre for den man er. Det vanket både tårer og klemmer i gymsalen på Veienmarka Ungdomsskole denne ettermiddagen, og Linnéa Myhre tok vennlig imot de som personlig ville takke henne på vei tilbake til klasserommene. Der ventet diskusjoner og gruppearbeid rundt temaet psykisk helse. Takk til rektor, lærere og foreldre som bidro til å gjøre denne dagen mulig!

Del gjerne: