Del gjerne:

Ekspertene har talt; Øl er trendy! Og tallene taler for seg – interessen for øl har økt kraftig de siste årene, og utvalget i butikkhyllene har aldri vært større. I butikkene og på Vinmonopolet står hyllemeter på hyllemeter med både øltyper og -merker. Og skal du være riktig trendy, så putter du ikke en sixpack Tuborg i handlevogna, men en Ipa, Pale Ale eller Amber fra et eller annet mikrobryggeri. Selv i de unges kretser, diskuteres nå balanse i mellom smakene samtidig som de også benytter benevnelser som sødme, bitterhet og fruktighet om øl. Begreper som før har vært forbeholdt den voksne garde, mens de smatter i seg Bordeaux og Chablis. Dette vekker nysgjerrigheten også hos meg. Og mindre nysgjerrig ble jeg ikke da jeg ved en tilfeldighet fikk høre om Ringerike samvirkebryggeri på Helgelandsmoen.

Jeg tok derfor en telefon til Erland Røed, som ved siden av sin jobb ved Kartverket, fungerer som bryggerisjef på Ringerike samvirkebryggeri. Slik endte jeg opp som en del av produksjonlinja da 250 liter Chilli Bayer ble brygget og Batch nr. RIN 16-15 Pilsner ble tappet, sammen med Erland, Eirik, Jan, Thor Anders, Trond og Stig. Dette ble en ettermiddag/ kveld som vekket tilstrekkelig interesse til å kjøpe andel i bryggeriet. Dermed har jeg tatt opp kampen mot ølbryggingens macho-stempel, ved å bli det tredje kvinnelige medlem i Ringerike samvirkebryggeri – i selskap med 73 menn…

øl21

øl19

øl9

øl8

Som dagens bryggeleder, var Erlend var allerede godt i gang da jeg møtte opp på bryggeriet klokken 15.00. Vann og tørket malt var satt på oppvarming i meskekaret, og “sjefen” haddde bestemt at Chilli Bayer stor på dagens program. Bestemming av øltype er nemlig én av bryggelederens privilegier. Jeg oppfattet raskt at det her ikke opereres med en “dash” eller på “slump”. Rutiner, tidsskjema og bayeroppskrift ble  fulgt til punkt og prikke. Vel, med unntak av en frekk dose chilli for å frese opp smaken da…

Så der stod jeg da, og rørte i “maltgryta” med bryggeleder (og min forhenværende lærer fra ungdomsskolen) og lurte på hvordan i alle dager han kom på idéen med å starte en lokalavdeling av samvirkebryggeriet på Ringerike. Bortsett fra at han åpenbart vet å sette pris på sitt glass med øl. “Det kan jeg rett og slett takke sønnen min for. Han var medlem i Oslo og serverte meg et glass duggfrisk selvbrygget øl som smakte fantastisk godt. Da tenkte jeg at kan han, kan jeg! Det ene ledet til det andre, og i mars 2015 ble første “batch” med pilsner brygget her på Ringerike samvirkebryggeri”, forteller Erland mens han systematisk fører den gigantiske tresleiva gjennom malten.

Samvirkebryggeriet, med hovedbase i Oslo, består av syv lokale “nanobryggerier”, hvorav Ringerike samvirkebryggeri er ett av disse. Bryggeriet på Helgelandsmoen ble etablert i mars 2015, med bryggerileder Erland Røed i spissen. Interessen for ølbrygging har vært stor, og per i dag har bryggeriet 76 andelshavere, hvorav 18 har gjennomført bryggelederkurs. Maksgrensen er 100, så her er det bare å hive seg rundt om man skal sikre seg en andel. To ganger i uken samles fem-seks av bryggeriets medlemmer til en sosial og hyggelig bryggekveld, hvor det brygger én “batch”. En “batch” starter med 200 liter vann, som blir til 120 liter vørter som til slutt blir til 240 flasker med øl. Man melder seg på ”bryggekalenderen” på de bryggekveldene som passer, og et gjennomsnittsmedlem brygger fire-fem ganger pr. år. Det brygges en-to ganger pr. uke, hvor fire-seks av bryggeriets medlemmer møtes for en sosial, hyggelig og praktisk bryggekveld.

Les mer om Ringerike samvirkebryggeri og hvordan man blir medlem HER

øl3

øl1

øl6

øl7

Den aller beste smaken på øl kommer når alkoholprosenten overstiger 4,5 prosent. Det knytter seg derfor stor spenning til at sukkerinnholdet måles før og etter gjæringen og verdiene kan puttes inn i den magiske formelen på tavla. Denne gangen kunne man si seg nokså godt fornøyd med å tappe en pilsner som holdt 4,9 prosent. Hah – så har jeg lært det også…

øl11

Selve bryggeprosessen er utrolig spennende, med flere “kritiske” faser. Kveldens erfarne bryggegjeng hadde stålkontroll hele veien og tok seg tålmodig tid til å gi en “førstereisbrygger” innføring trinn for trinn. Og her skal jeg si dere det var det mye å følge med på. Parallelt med at noen var opptatte med å ferdigstille dagens “batch”, fylle det over på plastdunker og nøysomt plassere det til lagring, var resten opptatt med å legge siste hånd på verket på den lagrede “batchen” som skulle tappes på flasker. Her var det mange kokker – men ingen søl!

Jeg må nok innrømme at det å kunne gi en gjenfortelling av ølbrygging fra A til Å, nok må vente til jeg får noen flere “batcher” bak meg. Men du så morsomt og interessant – jeg gleder meg allerede stort til neste gang. Nå er det det bare å rydde plass i kalenderen. Jeg må i tillegg få tilføye at ølet smaker ikke bare himmelsk godt – det tar seg også godt ut på bordet med sin ufattelig kule logo, designet av Magne Furuholmen. Vinn-vinn, spør du meg…

Men en bryggekveld består av mer enn selve bryggingen. Å kalle meg “bryggesjauer”, er vel kanskje å trekke det vel langt, men at det jobbes hardt er det ingen tvil om. Renslighet er et nøkkelord gjennom hele prosessen. Kokekar, sleiver, slanger og bøtter skal vaskes og desinfiseres. Og så er det flaskevaskingen da. 250 flasker skal skylles, gjennomlyses, vaskes og desinfiseres før tappingen kan begynne. Men i godt selskap og med noen flasker godt øl som kveldens “gulrot”, er selv vaskejobben en sann glede. Så er det bare å fylle opp og korke flaskene, pakke de i esker, merke de med etiketter og stable de i hyllene. Til slutt gjøres alt grundig rent, før kveldens høydepunkt står på programmet – uttak av dagens ølkvote fra lageret (dvs. dagens produksjon delt på antall bryggere).

øl4

øl5

øl2

øl22

øl23

øl15

øl13

øl12

Man er ikke utlært på en ettermiddag og kveld hos Ringerike samvirkebryggeri. Det fikk jeg erfare – men det hadde jeg vel heller ikke ventet. Men det jeg derimot raskt fant, var gleden av å være en del av fellesskapet og av å dele gleden over å skape et godt brygget kvalitetsøl. Allerede da jeg forlot Helgelandsmoen med en flaske Vi Smaker Samvirke Pilsner i veska, hadde jeg bestemt meg. Mindre overbevist var jeg ikke etter å ha nytt min flaske hjemme i go´kroken. Jeg får si som min “sambrygger” Trond så korrekt sa; Det er noe poetisk vakkert over det å kunne brygge sitt eget øl!

øl16

øl17

 

 

 

 

Del gjerne: