Del gjerne:

Det er søndag – vinden uler utenfor vinduene og skiløypene regner bort i marka. Utålmodig lengter jeg etter å kommet meg ut, bevege kroppen, oppleve noe og få den gode søndagsfølelsen. Da går tankene mine til Hole og Tyrifjorden, og jeg konstanterer at denne søndagen er som skapt for et besøk på kunst- og inspirasjonssenteret Hole Artcenter. Vakker kunst og hyggelig selskap i skjønn forening – toppet med nystekte vafler og kaffe.…

Det er nå 12 år siden Elenor Martinsen og Åsmund Bergwitz åpnet dørene til sitt fantastiske galleri ved Tyrifjorden. Beliggenheten, med utsikt over Tyrifjorden, er i seg selv unik. Likeså er konseptet ”inkluderende kunstopplevelse” – en kombinasjon av galleri og privathjem. I galleriets andre etasje, finner man utstilling og gallerikafé på ”privaten”, parets private kjøkken/ oppholdsrom. Elenor og Åsmund liker det slik. De liker å leve i ett med sine utstillinger og ikke minst impulsene som de får av å omgås galleriets besøkende. Mange av disse er stamkunder som de gjennom årene har utviklet et nært forhold til. ”Vi opplever det som et privilegium å kunne bo slik vi gjør, i et hjem som endres i takt med nye utstillinger og med åpne dører for våre gallerigjester. Folk burde ikke være så redde for å skifte ut, og/ eller flytte på bildene som de har på veggen. Dette kan endre karakteren på rommet og gi kunsten nye dimensjoner”, mener Elenor, som snakker av erfaring.

art1

art2

art3

art6

art7

art8

art5

Elenor er selv erfaren billedkunstner, med lang fartstid i inn- og utland. Hun stiller ut egne arbeider og arrangerer jevnlig kurs i ulike teknikker i sitt atelier. Som utdannet førskolelærer, innrømmer hun å sette spesielt stor pris på dagene med kunstverksted for seksåringene i Hole. ”Det å kunne observere barnas frie utfoldelse med farger er fantastisk. For mange av barna er det første gang de besøker et kunstgalleri, og interessen og nysgjerrigheten må jeg si er enorm”, kan Elenor bekrefte. Et lite barnebord med tegnesaker i kaféen viser at dette er et inkluderende galleri hvor alle er velkommen – også barna.

art22

I februar pågår en ”Vinterutstilling” på Hole Artcenter, med et variert utvalg kunstnere, inkludert galleristen selv. Les mer om programmet til Hole Artcenter HER. I går var det imidlertid stor aktivitet med klargjøring av markedsmateriell til Yngvill Lassems separatutstilling som åpner lørdag 5. mars. Les mer om Yngvill Lassem HER

Etter en stille vandring med kunstnerisk påfyll i galleriet, kunne jeg ikke unnlate å unne meg en nystekt vaffel i kaféen – med blikket hvilende på Tyrifjorden. Elenor fascinerte med en dypere innsikt i filosofien og historien bak Hole Artcenter, og jammen ble det ikke også en hyggelig prat med en nabo som hadde lagt søndagsturen innom galleriet for å varme seg. Hvilken herlig stund…

art9

art10

art13

art12

Utenfor herjet vinden og Tyrifjorden gikk hvitt. Det vekket vestlendingen i meg. Mine fem første leveår bodde jeg med familien i ei sunnmørsbygd ut mot havet. Selv om vi flyttet til Hønefoss da jeg var fem år, preget Vestlandet hele min oppvekst gjennom skoleferiene som jeg tilbragte hos mine besteforeldre. Det har satt sine spor – og nå følte jeg for å kjenne litt på blåst og bølgeskvulp. Da var ikke veien lang til Storøya, og mitt aller første møte med ”golføya” utenfor golfsesong. Med respekt for nitidig arbeide med å opprettholde plettfrie fairwayer på golfbanen, holdt jeg meg på stier, grusveier og ute i ”roughen” (nå tenker jeg mange av dere ble lettet). Med utsikt mot Utøya og regn som pisket i ansiktet mitt, gikk tankene mine til 22. juli 2011, en mørk dag i nyere norsk historie. I hele tatt ble denne søndagen en kontrastfylt dag, noe utenom det vanlige, med mange opplevelser og inntrykk.

art14

art16

art18

art15

art20

art19

art21

Hole Artcenter holder åpent lørdager og søndager fra 12.00-17.00. Jeg anbefaler dere virkelig å ta turen!

Del gjerne: