Del gjerne:

Nå er kanskje ikke februar den mest anbefalte tid å reise til Paris på. Men sur vind og regn til tross – Paris leverte nok en gang, da syv, gode venninner inntok byen. Det kan jeg takke historien, kulturen, det franske kjøkken, bobler i glassene og ikke minst – førsteklasses reisefølge – for.

Paris er en stor by – ufattelig stor. Det er det vanskelig å ta innover seg, når man rusler rundt i de smale smugene i Marais eller Latinerkvarteret. Selv ikke når man krysser den imponerende Place de la Concorde og vandrer langs Avenue des Champs-Élysées, får du følelsen av byens størrelse.

Men når du klatrer opp trappene (eller tar banen som går parallelt) til basilikaen Sacré Coeur på høyden Montmartre, 129 høydemetere over resten av byen, vender deg om og får en overraskende panorama over byen – ja, da mister du nesten pusten. For først da får du inntrykk av “Lysenes By” med alle sine 105 kvadratkilometre …

Montmartre og kunstnerne

Er du på reise til Paris med kunstnerfølge, slik jeg var denne gangen, er et besøk i Sacré Coeur på Monmartre et “must”. Eller det er det vel egentlig uansett reisefølge. Listen er lang over kjente kunstnere som har virket og/ eller bodd nettopp her, i den unike “bakketopp-landsbyen” høyt hevet over resten av byen. Vi lot oss både imponere og inspirere vi, da jeg tok turen opp.

Nå er det kanskje ikke de store kunstnernavnene du i dag støter på når du besøker det unike og stemningsfulle torget. Men kommersialisert eller ikke, så hviler det fremdeles et historisk sus av nostalgi over Montmartre. Den beste opplevelsen får du utvilsomt dersom du dropper trappene og tar deg tid til å vandre de smale gatene som snor seg opp mellom historisk småhusbebyggelse.

“Sweet treat” på Ladurée

Fenomenet makroner har for lengst vandret ut over de franske landegrensene og fått stor oppmerksomhet og internasjonal utbredelse. Men som med alt annet, så gjør de seg aller best i sine opprinnelige omgivelser. Så da besøker du ikke Paris uten å spise makroner hos det ledende konditoriet av de alle – Ladurée Der har de laget og solgt makroner helt siden 1930-tallet.

Det sies at folk reiser til Paris kun for å spise makroner på Ladurée på Avenue des Champs-Élysées …

Shopping og Champagne

Joda – visst ble det tid til shopping også. Det gjør vel gjerne det når syv damer drar til Paris. Foruten en programfestet tur innom Galeries Lafayette, vel så mye for å studere det fantastiske bygget som å handle, satset vi på shopping etter innfallsmetoden. Det vil si rusle gatelangs inntil vi så noe som kunne friste – eller til neglespretten ble for ille, og vi måtte søke ly for vind og vær.

De utallige markedene som Paris har å by på, bestemte vi oss for å spare til varmere dager. Da passet de bedre, de velkjente handlegatene under tak, som Passage du Grand Cerf, Passage Jouffroy, Passage des Panoramas og Galerie Vivienne.

Nyanser

Men – Paris har, som de fleste andre storbyer, en mørkere side. For innimellom de store motehusene, Michelin-restaurantene og kunstgalleriene, lever byens utallige bostedsløse; de som søker i ly for natten i bakgårder og trappeoppganger, de som søker varme over ristene som gir varme fra undergrunnsbanen og togbanene. Et besøk i Paris uten å rette et øyeblikks oppmerksomhet mot disse menneskene, vil gi et unyansert bilde av “Lysenes By” …

Dagene i Paris er en opplevelse i seg selv …

For meg starter en reise i det billettene er bestilt; en reise på nettet, som loser meg gjennom et mylder av hoteller, på jakt etter det perfekte. Og det fant jeg. For hvor ellers, enn i Paris, finner du et hotell som kan tilby seks etasjer – og seks rom. Og for oss som havnet øverst, på rom nummer seks, var det naturligvis vindeltrapp som ledet opp til soveavdelingen. Perfekt!!!

En gastronomisk reise

Med sine 13.000 restauranter, er Paris utvilsomt verdens gastronomiske hovedstad. Med det som utgangspunkt, tør jeg påstå at valg av restauranter kan avgjøre hvorvidt oppholdet blir bra – eller uforglemmelig. Der igjen kan jeg anbefale å starte reisen på nettet, hjemme i stuen – og aller helst bestille bord på forhånd. Tro meg – jeg har selv smertelig erfart det å vandre gatelangs i Paris, utsultet med lavt blodsukker, på jakt etter den perfekte, kulinariske perlen. Da finner du den garantert ikke!

Vi var som sagt syv venninner på tur. Det var dermed essensielt å ha måltidene som samlingspunkt – frokost, lunsj og middag. Det sikret oss en gastronomisk reise av de sjeldne, uforglemmelige sosiale høydepunkt – og mye uforutsett moro.

Takk til et fantastisk reisefølge!

 

 

Del gjerne: