Del gjerne:

Denne uken mottok jeg en utrolig hyggelig henvendelse fra Maria Rosenberg, nestleder i Haug Bygdelag, med invitasjon til foredrag/kåseri på Haugvang, med den verdenskjente professoren og klimaforskeren Jørgen Randers. Jeg må nok innrømme at det var med en viss grad av overraskelse, kombinert med glede, jeg leste invitasjonen. Jørgen Randers til Haugvang – det kunne jeg jo rett og slett ikke gå glipp av! Imponert aover initiativet til Haug Bygdelag, stokket jeg umiddelbart om på planene og tok turen til Haug denne flotte vinterkvelden. Dét gjorde mange andre også – for der var alle seter besatt…

Gjennom sitt vitenskapelige arbeid, har Jørgen Randers i en årrekke vist hvordan klimaet vil utvikle seg fremover, og ikke minst hvilke tiltak som bør og kan iverksettes for å redusere den globale oppvarmingen. Til daglig omhandler hans engasjement bevaring av natur og miljø sett mer i den store verdensmålestokk. Denne kvelden derimot var tema som følger; Hva kan og bør man gjøre på lokalplanet, for å bidra til å redusere og etterhvert stoppe utslipp av klimagasser. “Folkeopplysning har jeg gitt opp etter 40 år som profet, så jeg er egentlig her for å snakke om hva vi burde ha gjort”, konstaterte Randers, som er selvutnevnt “klimapessimist”. “Mange mener at klimakrisen er et vanskelig tema. Det er det ikke!!! De som sier det, sier det kun for å slippe å gjøre noe med det”, var Randers klare budskap. “Det er egentlig veldig lett – vi må stoppe utslipp av CO2. Det innebærer blant annet å kutte all bruk av kull, olje og gass.”

Publikum var åpenbart både engasjert og opplyst innen tema klimakrisen, noe spørsmålsrunden avslutningsvis skulle vise. Spørsmålene var mange, og med Randers´ kompetanse og engasjement, ble svarene både lange og utfyllende. Det ble i hele tatt mye nyttig lærdom denne kvelden på Haugvang, og trolig var det fler enn meg som hadde blandede følelser med å legge noen vedkubber i peisen da de kom hjem. Fakta rundt CO2 utslipp som følge av vedfyring er virkelig skremmende. Samvittigheten min ble riktignok noe mindre tynget ved tanken på å ha en el-bil i garasjen (riktignok sammen med en dieselbil).


klima2

klima3

Det ble i hele tatt en underholdende, opplysende og tankevekkende kveld på Haugvang. Samtidig som jeg lot vitenskapen synke inn, tok jeg meg i å se meg rundt i lokalet, og lot tankene fare til alle de basarer, ungdomsklubbkvelder, festlige lag og sammenkomster jeg har hatt glede av å oppleve på Haugvang. Det er jo ikke tvil om at jeg har et ekstra stort bankende hjerte for bygda hvor jeg vokste opp. Derfor gjør det meg ekstra glad å høre at nye krefter nå gjør en kjempeinnsats for å viderføre tradisjonen med Haug Bygdelag og ikke minst forsamlingshuset Haugvang.

Haug Bygdelag er en organisasjon for alle som bor i Haugsbygd og ønsker nye medlemmer velkommen! Bygdelaget eier og drifter lokalet Haugvang, som kan brukes av lagets medlemmer til ulike aktiviteter, og som kan leies som selskapslokale. De er opptatt av at Haugvang skal bli brukt enda mer enn i dag, og særlig av de yngre generasjonene i bygda. Noe av det fine med et bygdelag er at flere generasjoner jobber sammen. Det gir masse gode opplevelser, tilhørighet og samhold! Les mer om Haug Bygdelag HER

Selv har jeg gjort “byjente” av meg, men kan til gjengjeld nyte utsikten til Haug fra mitt stuevindu. Jeg kan jo sitere min far, som gjentatte ganger sa følgende, etter å ha flyttet fra Haug til Hønefoss; “Nå kan jeg sitte i kjøkkenvinduet mitt og nyte utsikten til bygda hvor vi bodde og hadde det godt, i så mange år”. Så dette er min anmodning til alle dere som bor i Haug. Støtt opp om lokalsamfunnet og meld dere inn i Haug Bygdelag.

Styret i Haug Bygdelag, bestående av Kjetil Kolstad (leder), Maria Rosenberg (nestleder), Mari Bogen Sparby, Lise Bergsland Inger Johanne Sørenssen, Magnus Hailand og Kjersti Olberg (vara), var svært fornøyd med å få den verdenskjente miljøforskeren Jørgen Randers på besøk på Haugvang. Gledelig var det også at interessen var stor nok til å fylle salen.

klima5

klima1

 

 

Del gjerne: