Del gjerne:

En av de som har ekstra god grunn til å smile denne førjulstiden, er keramiker Ingrid Skarstein. Tidligere i høst stod hennes nye og velutstyrte keramikkverksted ferdig, kun et steinkast fra hennes vakre hjem i Nedre Steinsåsen i Hole. Og for kun få uker siden, var også den splitter nye Nabertherm keramikkovnen ferdig installert – akkurat i tide til å få satt i gang produksjon før jul. Det gjør meg skikkelig glad, for da fikk jeg utvidet samlingen min!

Nå var det på ingen måte nytt for meg at Ingrid var en spennende keramiker. Jeg har tidligere kjøpt flere av henens arbeider hos Anne Wærstad på Ipa Bjoll i Hønefoss, og jeg visste således at hun var både erfaren og dyktig. Men jeg hadde virkelig ingen idé! Etter et besøk på hennes nyåpnede verksted, ble jeg både overrasket og overveldet over bredden av hennes arbeider. For ikke å snakke om alle de teknikker som hun benytter og behersker. Jeg ble rett og slett bergtatt etter å ha blitt tatt med inn i Ingrids keramiske verden.

Så må det jo også sies – det gjør virkelig noe med en, når man sitter i disse vakre omgivelsene og får servert te i selvlaget krus, fra selvlaget tekanne med selvsaget lefsekling dandert på selvlaget stettefat – mens veden spraker i ovnen med Steinsfjorden rett utenfor døren. Stemningsfullt og eksotisk …

tur1

tur4

tur13

tur15

Kreativ skaperglede fra barnsben av

Det var ikke kunstner hun tenkte at hun skulle bli, Ingrid, da hun stod som ferdigutdannet sykepleier hjemme i Bergen. Hun hadde allerede møtt sin mann Frederik, som kom fra Ringerike men avtjente sine pliktår i Bergen, etter endt utdannelse i forsvaret. Familielivet ble prioritert. Etter noen år i Bergen, flyttet familien østover og etablerte seg i Oslo. Frederik bar imidlertid på en sterk drøm om å flytte hjem til Ringeriksregionen, noe de også gjorde i 1998. Tre år senere stod huset i nedre Steinsåsen ferdig.

Ingrid er utvilsomt utstyrt med kunstneriske gener, og hun har helt siden barndommen kjent stor glede ved å forme og skape ting med hendene. Hennes mor er svært god til å tegne, selv om det er musikken som har vært hennes uttrykksform. Hun er kjent som en dyktig pianist.

Keramikken stiftet Ingrid bekjentskap med for mange år siden. Det var allikevel først da hun fikk tilknytning til Silvia Mc Laughlin Kunst & Keramikk i Vollen utenfor Asker for 12 år siden, at det virkelig startet. Siden det er det blitt utallige kurs og keramikk-klasser. Nye teknikker er kommet til. Tålmodig har hun har prøvd – og feilet. Det at hun har en godt utviklet estetisk sans, er innlysende. Det forstår jeg, bare ved å kaste et blikk rundt meg.

Og nå, endelig, kan hun nyte gode dager som etablert keramiker i eget verksted. Der står hun på egne ben – og der står hun godt …

tur11

tur12

tur10

“Jeg går over i en annen modus når jeg rusler gjennom hagen og ned til verkstedet”

Hjemme på tunet i Nedre Steinsåsen, har Ingrid allerede funnet seg godt til rette i sitt nye keramikkverksted. I likhet med hovedhuset, har hennes mann Frederik også tegnet verkstedbygningen. Nykommeren faller godt inn i det særpregne tunet, side om side med den tradisjonsrike laftebygningen som huser familien Skarstein.

De store vindusflatene slipper rikelig med lys inn i verkstedet, samtidig som det lar utsikten over en vakker opparbeidet hage og Steinsfjorden komme skikkelig til sin rett. “Det er praktisk og ubeskrivelig hyggelig å endelig ha eget keramikkverksted, og det i tillegg så nært hjemmet. Samtidig føles det godt å måtte ta på seg skoene og gå de få metrene utendørs. Det gir et naturlig skille mellom jobb og hjemme. Jeg går over i et annet modus når jeg rusler gjennom hagen og ned til verkstedet”, forteller Ingrid.

tur3

I sitt nye keramikkverksted, har Ingrid alt hva hun trenger. To dreieskiver, en kjøkkenbenk, et solid arbeidsbord, rikelig med oppbevaringsplass, et adskilt og brannsikkert rom for keramikkovnen samt et kaldrom for oppbevaring av leire og glasurer. Og det som jeg nok satte mest pris på av alt – utstillingsplass for ferdige arbeider. Kopper i ulike farger og mønstre, fat og lysestaker inspirert av livet i og ved sjøen og hennes signaturdesign, rosebollen, i ulike farger og varianter. Jeg klarte ikke å dy meg og fikk utvidet egen samling.

Men det handler ikke bare om keramikk. Ingrid har en stor forkjærlighet for å dreie porselen. Denne dagen var hun ekstra giret. Etter et besøk hos sin hovedleverandør Waldem. Ellefsen AS, hadde hun fått tak i svart porselen. Det er visstnok sjeldent. I all sin iver, satte hun seg ved dreieskiven. Taust og imponert observerte jeg uformelig klumper gradvis bli derid til det som skulle bli gjennomskinnelige telysholdere.

“Det er veldig anderledes å jobbe med porselen enn keramikk. Porselenet smelter sammen under brenninng, som gjøres ved 1250 grader, og det blir derfor vanntett selv uten glasur”, fortller Ingrid entusiastisk mens hun lar dreieskiven gå og former porselenet med stødige hender.

tur6

tur9

tur8

tur5

Ingrid er en allsidig kunstner. Det bærer hjemmet hennes preg av. Selv kaller hun det utforsking til hjemmebruk. Jeg kaller der kunstskatter. Gradvis går det opp for meg – det er ikke bare på dreieskiven hun skaper. Skulpturene hennes er fantastiske, og fatene med motiver er helt unike.

Foreløpig er dette stort sett kun å finne hjemme hos kunstneren selv. Jeg ble målløs. Nå håper jeg bare av hele mitt hjerte at det nye verkstedet betyr at det kun er snakk om tidsspørsmål før vi finner tilsvarende tilgjengelig for salg. Gled dere kjære venner!

tur

tur19

tur21

tur16

tur18

tur23

tur22

Som sagt benytter Ingrid seg av en rekke spennende teknikker. I enden av langbordet i peisestuen troner en imponerende kunstskatt av en vase. “Den ble til ved raku-teknikk”, forteller Ingrid. “En helt spesiell måte å brenne på. Siden raku-brenning medfører både åpne flammer og mye røyk, utføres dette stort sett utendørs. Her benyttes også helt spesielle raku farger og krakkelering, noe som får frem helt spesielle og spennende farger”. Resultatet blir helt unikt, og jeg blir nok en gang stum av beundring. Vakkert!

Hos keramiker Ole Morten Rokvam i Risør, stiftet Ingrid bekjentskap med brenning i vedfyrt ovn. En prosess som tar opp til fem døgn hvor arbeidene blir brent til 1350 grader Celsius. Det er ikke tvil om at dette er en av Ingrids favoritter. Og jeg skjønner hva hun mener. På grunn av den sterke varmen, slippes lyset gjennom på en helt spesiell måte. Disse delikate tekoppene er utvilsomt familiens favoritter og er de første fra den store samlingen som tas i bruk.

“Jeg elsker å kunne variere mellom å skape objekter både til praktisk bruk, og rent skulpturelt. Den nye brenneovnen åpner for mange nye muligheter som jeg gleder meg til å komme i gang med. Samtidig er det viktig for meg å holde kontakten med mitt brede kunstneriske nettverk. Det gir mulighet for å kunne utvikle meg videre og jobbe med de teknikker jeg ikke har mulighet for i eget verksted”, forteller Ingrid.

tur20

Anne Wærstad hos Ipa Bjoll på Hønefoss, fikk tidlig øynene opp for Ingrids arbeider og selger det i sin butikk. Det var også der jeg som sagt fant min første “rosebolle” og falt pladask. Det å nå ha opplevd Ingrid hjemme i hennes keramikkverksted, var derfor en stor opplevelse. Ingrid går så smått med planer om etterhvert å kunne åpne atelieret for kunder, men foreløpig anbefaler jeg å ta turen innom Ipa Bjoll for å sikre deg hennes arbeider.

Tusen takk Ingrid, for at du inviterte meg inn i din verden. Morgente smaker om mulig enda bedre drukket av dine kopper!

tur24

male20

 

Del gjerne: