Del gjerne:

God formiddag, kjære venner. Nok en deilig høstdag ligger foran oss. Og den, som de fleste andre, startet for min del på guddommelig grunn – nærmere bestemt Hringariki, eller Veien Kulturminnepark som området egentlig heter. Når jeg er så heldig og bo i nærheten av dette vakre og særegne området, kan jeg ikke tenke meg et bedre sted å gjennomføre dagens første hundeluftetur. Perfekt start på dagen!

Jeg går og nyter det vidåpne landskapet, med Tyrifjorden i horisonten den ene himmelretningen og Norefjell den andre. Men mest spektakulært av alt, er nok allikevel den vesle inngjerda skogen med alle sine gravhauger fra yngre bronsealder og eldre jernalder.

Så her går vi og rusler hver morgen da, Dicte og jeg – midt i et viktig politisk og religiøst maktsenter fra eldre jernalder.

Dicte elsker denne morgenstunden. Her får hun virkelig utfolde seg og få maskineriet i gang, ved å løpe fritt omkring. Den eneste uroen jeg har, er når hun tidvis stopper opp og starter intens graving. Jeg har jo liten lyst til at knokler og sverdspisser skal dukke opp fra jorda, og jeg bli stilt til ansvar for gravplyndring av jernaldergraver.

I sentrum for dette landskapet står Langhuset, eller gildehallen, som et monument. En kopi av jernalderhuset, slik de tror det kan ha sett ut. Dessverre klarte ikke dagens byggingeniører å matche byggeteknikker fra jernalderen, og huset gjennomgår for tiden et større restaureringsprosjekt, hvor hele tretaket blir skiftet ut. Det nye “jernaldertaket” holdt i 10 år…

Men nå er altså mandag 26. oktober for lengst i gang, og jeg er på vei ut for å treffe personer som har spennende ting på gang som jeg gleder meg sykt til å høre mer om.

Ønsker dere alle en strålende dag og uke!

Hringariki4

Hringariki6

Hringariki8

Hringariki2

Hringariki1

Nei, nei, nei Dicte – ikke grav på selveste Kongshaugen!

Hringariki5

I år 2000 ble Veien Kulturminnepark utpekt til Buskerud fylkes 1000-årssted, noe som har vært en viktig faktor for prosjektet, både markedsmessig og økonomisk.

Hringariki7

 

 

 

Del gjerne: