Del gjerne:

Lykken er å kjenne noen med egen juletreskog. En skog hvor man har fått tillatelse til å gå inn og plukke ut sitt eget juletre. Min venninne Karianne og jeg har det. Så da tok vi med oss våre to firbente venner, en tilårskommen kjelke med saueskinn, en halvskjem sag og fylte sekken med passende “juleniste” og gløgg, og bega oss innover i eventyrskogen. Det gjør vi for såvidt ofte – men ikke for å sanke juletre.

Enda større er lykken når man kan ta på seg splitter nye Nesna-Lobber på beina. Både Karianne og jeg hater å fryse på beina, derfor satte vi ekstra stor pris på å ha funnet tilbake til barndommens nostalgiske skotøy. Var de virkelig så varme som vi husket? Og det var de, og tenk at de har vært tilgjengelig hele tiden, uten at jeg har visst det …

Så – varme og lette til fots, “lobbet” vi avgårde og startet jakten på det perfekte juletreet.

tur10

tur8

Timber!

Så er altså tiden inne igjen. Tiden for at vi alle drar med oss skogen inn i våre stuer. Så hvorfor ikke ta med oss vår egen skog, undres jeg. Juletrær bør være av den gamle gode sorten, mener både Karianne og jeg. Det betyr naturligvis at det må være ei granbuske. Den skal være rank og pen – men ikke for perfekt. Den kan godt ha litt småskavanker og mangle en grein eller to. Og den må for all del ikke være for stor. Det skal liksom synes at den har stått her ute i skogen og ikke på et dansk juletreoppdrettsfelt. Og så lukter de så godt, de ekte skogstrærne …

Så, etter å ha “lobbet” rundt en stund og saumfart en par dusin trær, fant vi endelig ett. Det var riktignok ikke kjærlighet ved første blikk, men det hadde allikevel noe ved seg. Karianne hadde allerede sitt juletre på plass, så nå var det min tur. Avgjørelsen ble tatt og saga funnet frem. Jeg følte meg i grunnen nokså tøff, der jeg satte saga i granleggen og startet slaktingen av eget juletre. Timber…!!!!

tur13

tur30

Norge har 3 milliarder grantrær. Likevel importerer vi 300.000 juletrær

I Aftenposten kunne vi tidligere i uken lese disse nedslående tallene. Det virket i all fall nokså meningsløst på oss, der vi satt, omgitt av verdens vakreste juletrær. Men trender snur og ekspertene har talt. Nå bør du ha et skjevt, krokete og pistrete juletre, om du vil være trendy. Javel, så er det altså trendy vi er.

Det er imidlertid viktig å påpeke at våre vakre skoger ikke er allemannseie. Det er på ingen måte fritt frem å felle juletrær uten tillatelse. Godt vi hadde det i orden!

tur15

tur14

En smak av Kong Vinter

Jeg sa at vi hadde nye Nesna-Lobber. Det er ikke helt riktig. For å være på den sikre siden, avanserte vi nemlig til den høye Polar-Lobben. Erfaringen tilsier nemlig at vi begge både titt og ofte beveger oss utenfor både sti og tråkk. Som navnet tilsier, er denne modellen utviklet for polarekspedisjoner og da særlig  hundeløp. Så hvorfor ikke – vi har jo både kjelke og hund.

I mangel av snø i lavlandet, føltes det godt å få en smak av “Kong Vinter” på skauen. Rimfrost på trærne, et lite snødekke og tåke skapte akkurat den stemningen vi var ute etter. Og mindre stemningsfullt ble det ikke da vi fant oss et lunt sted for å slå oss ned på kjelken og åpnet nistesekken. Sulten hadde nådd oss. Det samme hadde julestemningen.

tur1

tur16

tur17

Kunsten å kose seg …

Det var på langt nær tilfeldig hva som hadde funnet veien ned i tursekken denne formiddagen. Eplegløgg med kanel og rosiner, pepperkaker med blåskimmelost og stikkelsbærsyltetøy samt kjeks med brie og solbærkompott. Julestemningen ble på ingen måte mindre når smaken av gløgg og pepperkaker nådde ganen. Nam-nam!

Vi følte oss rett og slett nokså priviligerte der vi satt under trærne, mens hundene våre, Dicte og Helmer, virret lykkelige rundt oss. Årets juletre var i boks (håper jeg), og ikke minst – like varme på bena. Det som imidlertid la en bitteliten demper på stemningen, var væromslaget som slo inn mens vi satt der under granbuska. Og jammen slipper frosten raskt på trærne når varmegradene kommer krypende. NEI – vi vil ha hvit jul!

tur9

tur6

tur21

Nesna-Lobben

Allerede i 1955 startet Nye Nesna Fabrikker A/S produksjon og salg av filtsko. Eksperter som ferdes i ekstremt kaldt klima, har uttalt at det ikke finnes varmere fottøy. Etter i dag, kan jeg skrive under på det. Og ikke bare holder den deg varm. Ullfilten “puster” og sørger dermed også for at du ikke blir klam på føttene. I tillegg synes jeg de er ufattelig kule.

Jeg hadde alltid Nesna-Lobber som barn, gjerne grå med blå såle. Det grommeste den gang var å raskest mulig slite med rillene under skoene for å gjøre de glattest mulig. Dermed var det fritt frem å skli ned skolebakken. Eller som de aller tøffeste gjorde, henge etter bilene. Nå får vi nok heller tenke på helsa og bevare sålene så godt vi kan.

I dag produseres ullfilt-skoene i en rekke farger og utgaver. Gå inn på hjemmesiden/nettbutikken HER og se hele utvalget.

Bor du i Ringeriksregionen, får du kjøpt Nesna-Lobben hos Skinnlåven på Norderhov. Les mer om Skinnlåven HER De har alle modeller på lager, og du har fortsatt to dager igjen til å handle julegaver. Karianne og jeg er i hvert fall “nyfrelste” lobbe-fans.

tur31

tur7

 

Del gjerne: