Del gjerne:

Det hele begynte med Vik Dekor, butikken og malestudioet som Anne Wærstad Bækkevold startet sammen med Birthe Møller på Vik i 1996. Eller det vil si, egentlig starter historien da Anne Bækkevold på starten av 1990-tallet bodde i Saudi-Arabia sammen med familien. Med et behov for å ha noe å bruke tiden på, startet hun butikken “Emilis Corner” (oppkalt etter Annes datter) inne på området som de bodde. Den lille butikken som inneholdt kafé og maleatelier i tillegg til salg av håndplukkede kvalitetsvarer, gjerne hentet fra Norge, ble raskt en favoritt blant innbyggerne i det internasjonale boligsamfunnet.

Året 1996 var altså starten på det som skulle bli ti lykkelige samarbeidsår for de to kreative venninnene. I 2002 kjøpte Anne den lille, trivelige trebygården i  Stabellsgate. Jentene flyttet da bedriften fra Vik til Hønefoss og åpnet dørene til “Bækkevold & Møller”. I 2006 valgte Birthe å gå nye veier mens Anne fortsatte, nå under det spennende og velklingende navnet Ipa Bjoll. Men hvor i alle dager kommer så dette navnet fra? “Du er nok ikke den første som lurer på det”, bekrefter Anne. “Det er rett og slett en oppkalling etter min datter. Butikken min i Saudi-Arabia var oppkalt etter den ene, og dette er altså etter min andre datter. Hun heter selvsagt ikke Ipa Bjoll, men det er hva hun selv kalte seg som liten før hun klarte å uttale navnet sitt. Ipa-navnet hang forresten med blant venner i årevis”.

male20

Det er umulig å passere Stabellsgate uten å stoppe opp ved denne bemerkelsesverdige “fargebomben” av en butikk. Ikke bare er inngangspartiet malt i spreke, glade farger, herligheten fortsetter gjennom hele butikken og atelieret – og ikke minst er innehaveren selv litt av en fargeklatt. Ipa Bjoll og Anne Bækkevold har lenge vært, og vil i lang tid fortsette med å være til stor glede og inspirasjon for mange.

Hovedgeskjeften til Ipa Bjoll er maling og oppussing av møbler. Alt fra gamle kjenninger som barnestoler med kjente motiver, gjerne påført navn på bestilling, til større møbler som har fått livet tilbake takket være Annes kreative bruk av farger, tapeter, spennende malingsteknikker, motiver og skriverier. “Jeg skulle så gjerne hatt tid til å male opp mer for salg i butikken. Utfordringen er bare å klare å balansere dette med kundebestillinger på blokka. Men det må vel sies å være et luksusproblem”, understreker Anne.

male11

male12

male15

male16

male21

Selv deltok jeg på flere malekurs hos Anne og Birthe på 1990-tallet, uten å avdekke noe som helst form for naturtalent. Men morsomt og ikke minst sosialt var det uansett. Det eksisterer forøvrig fremdeles bevis på min høyst begrensede malerkarriere, dog ikke på hedersplassen i stua. Nå er dessverre denne populære kursvirksomhet noe som har måttet vike for andre prosjekter med årene. Men Anne går på ingen måte av veien for selv  å delta på ulike kurs. Denne dama slutter nemlig aldri å utvikle seg, og hun kaster seg stadig uredd ut i ny lærdom og nye prosjekter.

Staffeliet står lett skjult på bakrommet og vitner om at Anne har evner langt utover dekormaling. Et vakkert maleri av badende barn ved tjernet er et godt bevis på det, men dette er et prosjekt Anne trives med å holde på “privaten”. Det synes ikke å være mangel på verken idéer eller kreativitet på bakrommet til Ipa Bjoll.

“Nå har jeg for eksempel kjelleren full av betong og isopor som bare venter på å bli formet til ulike fantasifigurer. Dette var noe jeg lærte på et kurs med en dansk kunstner, og jeg bare falt for teknikken med en gang. Det er utrolig morsomme materialer å jobbe med”, forteller Anne entusiastisk. Jeg har jo lenge beundret den store blå fuglen i vinduet som vokter over gata, men jeg finner fort ut at dette bare er småtteri sammenlignet med andre prosjekter. “Da min datter giftet seg i Akershus slottskirke, fikk jeg det ærefulle oppdraget med å besørge transport mellom kirken og selskapslokalet. Det endte med et skikkelig teamwork mellom min mann Tore og meg under mottoet “kunstner møter sivilingeniøren”. Jeg tegnet og kastet ut idéer, mens Tore rev seg i håret samtidig som han tok imot utfordringene. Resultatet ble at vår prinsesse ble fraktet bort i et “Askepott-gresskar” etter å ha fått sin prins”, forteller Anne.

Mindre utfordrende ble det ikke da Annes bror, Nils Wærstad, i fjor skulle spille inn TV-piloten ”Handlingens menn”. Anne fikk da i oppdrag å lage en seks meter lang kopi av Ronnys venstre fot som skulle heises opp i lokalet på mirakuløst vis. Fortsatt finner Anne isoporrester på de mest finurlige steder i atelieret, som et minne fra et oppdrag noe utenom det vanlige …

male4

male2

male1

male3

male24

male23

male25

Ipa Bjoll er butikken som klorer seg fast i Stabellsgate. Gjennom årene har Anne sett nok tilfeller av butikker som etableres i nabolaget, for så å bli lagt ned igjen i løpet av relativt kort tid. Nå er hun imidlertid glad for å ha fått selskap av Birgitte Engeseth, som har etablert POSH Design, en annen kvalitetsbutikk, på andre siden av gaten. Anne er nemlig ikke villig til å gi opp troen på Stabellsgate som en viktig del av handelsbyen Hønefoss.

Selv om Anne selv påstår å ha trappet noe ned på butikkbiten, er ikke dette noe som umiddelbart legges merke til. En viss endring i vareutvalget har jeg allikevel observert. Nå er det spennende og nytenkende brukskunst og håndlagd keramikk og glasskunst som preger bord og hyller. Borte vekk er nips og stæsj og annet masseprodusert. Selv falt jeg pladask for lysestakene til glasskunstneren Anne Flohr og rosekeramikken til den lokale kunstneren Ingrid Skarstein. Fristelsene er i hele tatt både mange og spennende bak den rosa døren til Anne.

Kjære venner, Hønefoss by både trenger og fortjener hyggelige nisjebutikker som Ipa Bjoll. Så neste gang dere befinner dere på Søndre torg, så vend nesen mot Stabellsgate og ta de få få skrittene opp til butikken som garantert vil gjøre deg glad. Den virker iallefall på meg!

male6

male22

male10

male17

male13

male18

Del gjerne: