Del gjerne:

Så var det helg igjen, og tid for den obligatoriske helgehandlingen. Enkelte dager føler jeg meg litt matlei, med et sterkt behov for litt gastronomisk inspirasjon. I går var nettopp en slik dag. Da er det godt å kunne svinge innom Krone Frukt, spesielt når jeg som i dag, fikk med meg Hanar rundt som min ”personal shopper”. Jeg har nemlig en snikende følelse av at det finnes mange skjulte ”skatter” i hyllene her – varer som jeg rett og slett ikke vet hva er, eller hva de brukes til. Det som er unikt med Hanar, er at hun er langt over gjennomsnittet interessert i mat – sunn mat. Både å lage og spise! Derfor vet hun hva absolutt alle varene i butikken er, hvor de kommer fra, hvordan de smaker og ikke minst – hva de brukes til. I dag fikk jeg med oppskriften på Hanars deilige grønnsakssuppe ”på kjøpet” – som jeg mer enn gjerne deler med dere, kjære venner.

Jeg må imidlertid først bare fortelle om den septemberdagen i fjor, da jeg møtte Hanar Chilosa i Hønefoss Sparebank, med det største smilet om munnen… Stolt kunne hun da fortelle at hun akkurat hadde betalt inn aksjekapitalen, som bekreftet at hun nå var eier av familieforretningen Krone Frukt & Grønt. Tidligere på året hadde jeg sett jenta med akkurat det samme smilet, da hun fikk papirene sine fra BI med toppkarakterer fra Bachelor-studiet i økonomi. Jeg hadde vært spent på hva Hanar kom til å gjøre etter endt studie. Var jeg overrasket over valget hennes? Vel – kanskje litt, men veldig glad på både hennes og byens vegne (og selvsagt mine egne, siden jeg bor kun fem minutters gangavstand fra Krone).

krone16

krone1

”Jeg har alltid vært både engasjert og jobbet i butikken til foreldrene mine, så dette er for meg en perfekt mulighet til å kunne praktisere det som jeg hadde lært gjennom studiene. Dessuten begynte foreldrene mine å bli slitne etter mange år med myyye jobbing. Men selv om jeg nå har ansvaret for driften, hjelper de meg så å si hver dag. Etter at jeg tok over, er driften blitt modernisert betraktelig. Butikken fremstår allikevel helt som tidligere. Det er jo nettopp det personlige preget kundene våre setter pris på”, forteller Hanar. Jeg nikker samtykkende.

Et godt og naturlig sted å starte, er i det store kjølerommet med byens beste frukt- og grøntavdeling. Ikke bare har de et utvalg som det ikke finnes maken til i vår region, det lukter også så sinnsykt godt der inne. Her ligger all slags frukt og grønt på rad og rekke – ferskt, friskt og delikat i kasser, så godt som fritt for vakumpakker. Dette er noe som appetitten min vet å sette pris på, og som utløser umiddelbart sultfølelsen. Min største aha-opplevelse denne gangen, var velduftende fersk hvitløk. Heretter blir det aldri mer tørket hvitløk på mitt kjøkken! En god tommelfingerregel for meg blir nå, at skulle det være noe i en oppskrift som jeg ikke vet hva er, ja da går jeg til Krone. Der får jeg garantert tak i det.

krone20

krone10

krone9

krone13

”Hver morgen står faren min opp klokken 03.00 og reiser til Oslo for å kjøpe inn frukt og grønt. Det er jo egentlig helt vilt – men det gjør det mulig å kjøpe mindre mengder oftere. Slik kvalitetssikrer vi varene og at alt til enhver tid er ferskt og til veldig gode priser”, bekrefter Hanar. Og så er det juicen da: Langs veggen står nærmere 50 ulike sorter pent stablet og sortert. Jeg plukker med meg et par nye varianter – samt en kartong kokosvann for helsas skyld…

”Folk reiser mer og mer, noe som bidrar til at matvanene stadig endres. Matopplevelsene fra ferien blir gjerne gjenskapt hjemme på eget kjøkken, noe som stadig øker etterspørselen etter de spesialvarene som vi kan tilby”, forteller Hanar. Hos oss er 90 prosent av varene fra utenlandske leverandører, mens hele 60 prosent av kundene er norske. Et konkret eksempel på dette er at vi de siste årene har notert oss at fredagstacoen gjerne blir byttet ut med hjemmelagde vårruller. Og for ikke å snakke om krydder. Etterspørselen etter kryddersorter som ikke er tilgjengelig hos de store matvarekjedene, har økt enormt”, fremholder Hanar.

krone7

krone6

krone5

Det finnes mange gode grunner til å ta turen innom Krone, foruten det store og spennende vareutvalget og ikke minst gode priser. For meg er den personlige handleopplevelsen en god nok grunn i seg selv. De håndskrevne prisplakatene, gode mattips, den ene kassen hvor folk faktisk snakker sammen i køen samt hjelp til å pakke varene i poser. Alle varene er priset og oversiktlig stablet i hyllene. Krydderhylla bugner av eksotiske varianter, og utvalget av oljer er en opplevelse i seg selv. Jeg trives rett og slett godt hos Krone Frukt – her finer man noe for enhver gane…

Krone Frukt holder åpent alle hverdager 09.00-20.00, lørdager 09.00-19.00 og søndager 12.00-16.00. Du kan følge de på Facebook.

krone2

krone3

Veldig hyggelig å treffe på disse to kjente i køen, Abdoulaye Seck og Ibrahima Dramé. Fotballspillere og tidligere kollegaer av meg fra HBK.

krone4

Og folkens – er du blant dem som er rammet av forkjølelse eller influensa? Da kan jeg personlig anbefale ingefærte, grapefruktjuice, næringsrike blodappelsiner og kokosvann. Riktig god helg til dere alle!

krone8

Hanars velsmakende grønnsakssuppe

4 gulrøtter

1 sellerirot

2 persillerot

3 poteter

1 purre

1 kålrot

500g høyrygg eller annet grytekjøtt

2 buljongterninger (kjøtt)

2 liter vann

Salt og pepper

2-3 spiseskje olje

Kjøttet kuttes i terninger og brunes i olje. Krydre med salt og pepper. Tilsett en halv liter vann og la det koke i 1,5-2 timer.

Hakk alle grønnsakene i terninger. Kok opp 1,5 liter vann, buljong og purre i 10 minutter. Tilsett resten av grønnsakene og la det koke i 20 minutter før du tilsetter kjøttet og koker videre i 10 minutter. Smak til meg salt og pepper. Voila! Deilig grønnsakssuppe…

Del gjerne: