Del gjerne:

Det er umulig å forestille seg fremtiden uten også å tenke på fortiden. Byutvikling er langt fra noe nytt fenomen, og det er på ingen måte første gang Hønefoss by gjennomgår store endringer. Endring skaper engasjement, og engasjement er bra. Jeg føler selv på en viss spenning og forventning rundt den prosessen som vi nå er i, og jeg velger å tro at vi står foran en sunn og helt nødvendig vekst.

En som virkelig har merket den økte interessen for fortiden og byens historie, er fotograf Ingar Kind. Da han i sin tid overtok butikken etter fotograf Jacobsen, overtok han også en betydelig samling av historiske bilder. Med kombinasjonen av interesse for fotografering og lokalhistorie, har Ingar fortsatt med å samle inn gamle bilder og postkort. Disse har han nøysomt skannet, sortert, arkivert og gjort tilgjengelig for publikum via butikken sin. Så langt inneholder samlingen mer enn 250 bilder, men i følge Ingar ligger det flere bunker i skuffen som venter på å bli skannet. Og det er ikke bare bildene – Ingar kan historiene også. Da jeg gikk innom fotograf Kind denne gangen, var jeg ute etter noe helt spesielt. Der kom jeg over flere “gobiter” som jeg fikk lyst til å dele med dere…

hønefoss13

hønefoss11

hønefoss12

hønefoss9

At folk i Ringeriksregionen viser interesse og engasjement, er ikke noe nytt. Det kommer tydelig frem av dette bildet, fra 13. august 1905. Anledningen for et fullpakket Søndre torg, er intet mindre enn folkeavstemning om oppløsning av unionen med Sverige. Det som jeg umiddelbart tenker når jeg ser dette bildet, er hvor uendelig glad jeg er for at de i 1988 fjernet rundkjøringen og førte torget tilbake til sin opprinnelse. Nemlig som et samlingspunkt for mennesker – ikke biler…

hønefoss4

hønefoss6

Dette bildet fra Hønefoss Teglverk og Kalkfabrikk fanget spesielt min interesse av flere grunner. For det første kan jeg rett og slett ikke huske å ha sett bilde av fabrikken tidligere. I tillegg har jeg akkurat blitt fortalt historien om den flotte teglsteinen som de produserte der, av Haakon Tronrud, i forbindelse med omvisningen i Arnemannsveien, et steinkast unna. Teglproduksjonen ble lagt ned i 1963, og i dag kan ingen ting sees etter fabrikken.

Hønefoss7

haakon

Under trange kår var det nok ikke lett for arbeiderne, som fikk lønnen sin utbetalt kontant etter endt arbeidsdag, å gå forbi de fristende skjenkestuene på Nordsia på vei hjem. Riktignok ser de strenge og myndige ut, de to herrene som står bak disken, men utvalget er det ikke noe å si på …

hønefoss3

Jeg kjenner at jeg blir både engasjert og glad av å bla gjennom albumene til Ingar. Men nå hadde jeg faktisk bestemt meg på forhånd – jeg visste akkurat hva jeg ville ha! Denne gangen ønsket jeg meg noe fra den moderne byhistorien, nemlig rundkjøringen. Denne var faktisk blant de første rundkjøringene i Norge, og den ble flittig brukt i kjøreopplæringen – også av kjøreskoler fra Oslo og Drammen. Så for meg er rundkjøringen et  symbol på en moderne by i stadig utvikling – den gang som nå… Nå bare gleder jeg meg til å utvide min lille samling av byhistoriske minner – i mitt eget “bynostalgiske” hjørne…

hønefoss2

 

 

Del gjerne: