Del gjerne:

-For meg har nyttårskonserter alltid stått som et verdig og høytidelig punktum for julehøytiden. Samtidig markerer det starten på noe nytt … Men det har for meg, som for så mange andre, alltid handlet om nyttårskonserten fra Wien på NRK. Det var inntil jeg for tre år siden oppdaget at Hønefoss jo hadde sin egen, og i mine øyne, langt mer spennende versjon – nemlig Nyttårskonserten med Hønefoss Ungdomskorps (HUK).

Strauss-polka, marsjtakter, romantikk, humor, filmmusikk og teknisk utfordrende komposisjoner; og konfetti – mye konfetti!!! Nyttårskonsert med HUK inneholder simpelthen alt hva en nyttårskonsert i mine øyne bør inneholde, pluss så mye, mye mer.

«Ublygt nynner jeg med …»

Jeg kjenner at disse to musikalske timene har en positiv innflytelse på meg. Ublygt traller jeg med på refrenger og klarer ikke helt å sitte stille i stolen. Selv under Derek Bourgeois, Serenade, i den noe haltende 11 og 13 takters rytmen, gjør jeg et famlende forsøk på å trampe takten. Jovisst er musikken strålende, men det er også noe med menneskene som gir meg noe – både de på scenen og de i salen.

Tok turen ned fra skauen

I år som i tidligere år, hadde HUK invitert med seg nyttårsgjester, og i år hadde de endelig lykkes med å få med seg “Gutta på skauen” – gjester som de ifølge dirigent Espen Aslaksen har hatt på ønskelisten i lengre tid. Trioen “Gutta på skauen” består av den allsidige og meritterte sangeren Per Vollestad, saksofonist Fredrik Øie Jensen som ellers gjerne er å se som kapellmester på store TV produksjoner samt musiker, komponist og forfatter Svein Olav Blindheim med sin kontrabass.

Helt siden trioen startet sitt samarbeidsprosjekt, som de selv kaller kulturell bistandsgruppe, har de sunget seg rett inn i mangt et musikkelskende hjerte både lokalt og langt utenfor kommunegrensen. Både Per Vollestad og Svein Olav Blindheim hadde i sin tid gleden av å samarbeide nært med Erik Bye, noe vi ble beæret med smakebiter av denne kvelden. Videre ble det go’biter fra deres”Grini-kabaret” og “Pøbel i kassa”, en svært personlig hyllest til de av våre medmennesker som gjennom livet har behov for litt ekstra oppfølging.

Disse gutta er profesjonelle musikere, derom hersker ingen tvil. De imponerer med sin innlevelse og musikalitet. Men like fjellstøtt stod jammen også HUK, både i sine egne fremføringer og i lystig samspill med “Gutta på skauen”.

Glade amatører

Det var, nok en gang, et profesjonelt sveip over et festkledd HUK denne ettermiddagen. For et stakket øyeblikk glemte jeg helt bort at det her “kun” er snakk om glade korpsmedlemmer med musikk som sin kjærkomne hobby. Det var en tydelig stolt dirigent som vet å sette pris på sitt ensemble. Det gjorde en fullsatt sal på Hønefoss Kultursenter også; i minglepausen haglet det med superlativer rundt bordene i “Alles Bar”.

Alvor og skjemt

Noe av hemmeligheten bak suksessen HUK, i tillegg til dyktige musikanter, er et tydelig godt miljø med mye moro inne blant beinhard jobbing og timelange øvelser. Fra plassen min på andre rad, kunne jeg observere utveksling av både anerkjennende blikk og vennlige smil. Moro var det også for oss i salen. Humoristiske innslag og forfriskende fuglekvitter bidro, sammen med konfettien, til å løse opp stemningen i de mer lettbente verkene som amerikansk filmmusikk og leskende salsarytmer i El Cumbanchero.

Så til det mer seriøse; i 2018 gikk Hønefoss Ungdomskorps helt til topps i sin divisjon, under Norgesmesterskapet for janitsjarkorps i Trondheim. Korpset fikk da hele 98 av 100 mulige poeng for sin framføringen av det krevende stykke «Danzon no 2″ av den meksikanske komponisten Arturo Marques.

I mars er de 40 korpsmedlemmene nok en gang klare for NM; denne gang med verket Mont Blanc av Otto Schwarz. Og tradisjonen tro fikk vi presentert årets NM-verk i konsertens første avdeling. De overbeviste meg; og det mens de fortsatt har tre måneder igjen å øve på.

Årets hyggeligste gavetips

Tre ganger er tradisjon sies det. Nyttårskonserten med Hønefoss Ungdomskorps er en tradisjon jeg ser frem til å føre videre!

Avslutningsvis vil jeg få gi dere et godt tips som dere bør notere dere; Når dere mot slutten av året går rundt og drar dere i håret og undres hva i alle dager dere skal finne på å kjøpe i julegave til mor, far, søster, bror eller en god venn; kjøp billetter til Nyttårskonserten med Hønefoss Ungdomskorps.

Min gode venn Guri Thomassen har en årelang tradisjon med nettopp å benytte julegaven til å invitere sin mor med på konsert, kombinert med et hyggelig måltid. Det synes jeg er en knallgod idé, som de begge helt åpenbart vet å sette pris på.

Så takk da, til Hønefoss Ungdomskorps, for nok en stemningsfull og berikende musikalsk opplevelse!

Del gjerne: