Del gjerne:

Det finnes en rekke gode grunner til å besøke Hadeland Glassverk denne høsten; For meg er utvilsomt den aller største av disse Elisabeth Werp. Elisabeth er en av Norges fremste billedkunstnere og kan skilte med en rekke separatutstillinger i inn- og utland.

Derfor er gleden overveldende stor over at hun lørdag 9. september inviterer oss alle inn til sitt episke, magiske og helt unike univers, gjennom kunstutstillingen ”Speculum”. Samtidig lanserer Hadeland Glassverk den vakre kunstglasserien ”Speculum”, designet av nettopp Elisabeth Werp.

Hadeland Glassverk har to kunstgallerier hvor det jevnlig arrangeres spennende utstillinger. Førstkommende lørdag får du altså muligheten til å oppleve Elisabeth Werps fantastiske arbeider. Utstillingen byr på 18 nye malerier og grafikk.

Elisabeth har en umiskjennelig stil hvor hun i likhet med naturens syklus bygger opp og bryter ned – lag på lag … Historiene som hun forteller gjennom sine arbeider, bærer hun i seg og går dermed inn i tematikken med hud og hår. Dette gir en dybde i motivene like unik som hennes dyptgående og bakenforliggende tanker.

Symbolikk og metaforer

Utstillingen har fokus på barokkens Vanitas-motiv, fylt med metaforer som speil, klokker, skjøre glass og vakre stoffer. En symbolsk påminnelse om det forfengelige og avgrensede liv på jorden. På den ene side estetisk vakkert – på en annen side et overflødighetshorn av metaforer og symbolikk som inviterer til en endeløs tankevandring.

”Vanitas-motivene inneholder symbolikk og metaforer for det å dyrke skjønnheten før døden, livets skjebne før det råtner og forfaller. Frukten før den råtner – vinen før den surner. Samtidig som følelsen av noe forlatt er dominerende, håper jeg at forventningen og troen på Det Nye, Det neste, skal ligge latent i motivet”, forklarer Elisabeth selv. Utstillingen har fått navnet ”Speculum”, som betyr speil, en reflekterende overflate som symboliserer forfengelighet og det bakenfor …

Elisabeth Werp inviterte Frank Brunner, Ulrikke Døvigen og Ingar Helge Gimle til middag rundt sitt rikt dekorerte “Drømmenes bord” i programmet “4-stjerners middag på TVNorge”. Foto: Discovery Networks Norway

Drømmenes bord

Når Elisabeth Werp dekker sine bord, så er det gjerne barokt overdådig, med en respektfull og opphøyd betydning, med referanser til noe langt større enn det som skal fortæres.

”Ved bordet, på stolen; det er der vi utvikler og verbaliserer våre drømmer. Fortid møter fremtid og de store essensielle spørsmål og tanker transformeres til virkelighet. Vi grubler, undrer og drodler. Det fortjener en vakker og gjennomtenkt ramme som gir grobunn for lengsler og drømmer”, beskriver Elisabeth med sin overbevisende energi og innlevelse.

Så er hun da også kjent for nettopp sine rikt dekorerte bord med overdådige og barokke stilleben fylt med symboler og metaforer. Besøker du utstillingen på Hadeland Glassverk, får du i tillegg til bildene, muligheten til å se eksempler på disse oppdekningene, nå dekket med kunstnerens egendesignede og fargerike kunstglass. Da er det bare å beundre og la seg inspirere.

En åpenbaring

Lørdag, i forbindelse med utstillingen, lanserer også Hadeland Glassverk de vakre kunstglassene ”Speculum”, designet av nettopp Elisabeth Werp. Kunstglassene lages i to utgaver – det vide champagneglasset, og et vinglass som kan benyttes til både rød- og hvitvin; begge variantene i åtte vakre farger dekorert med en bord inspirert av norsk dragestil og italiensk barokk, med vindruer – uten de klassiske vindrueranken som ofte blir brukt.

“Glass man virkelig får lyst til å favne om …”

 Det ble en minnerik dag for meg i glasshytta på Hadeland Glassverk, da jeg sammen med Elisabeth, designsjef og kunstnerisk leder Maud Gjeruldsen Bugge og de imponerende glassblåserne, fikk ta del i øyeblikket da de aller første ”Speculum” kunstglassene så dagens lys. En åpenbaring for kunstneren selv, som kunne puste lettet ut og konstatere en vellykket forening av hennes egne drømmende visjoner og design, og glassblåsernes faglige presisjon. Formen, ja, den er raus og rommelig. Glass man virkelig får lyst til å favne om, fylle opp – for deretter å tømme …

Nyskapende overraskelse

”Det finnes ikke vakrere farger enn det som oppstår når lyset går gjennom farget glass og treffer den mykeste fløyel. ”Det å få lov til å skape disse glassene betyr noe helt spesielt for meg. Med mitt lidenskapelige forhold til bordet, stolen; selve rammen rundt et måltid, så har dette prosjektet vært enormt inspirerende”, kommenterer en særdeles spent kunstner i det hun for aller første gang andektig holder kunstglasset i sin hånd. Noe overraskende, selv for Elisabeth, har denne skapelsesprosessen inspirert også utenfor glasshytta på Hadeland Glassverk.

”Jeg har et lidenskapelig forhold til glassmalerier. I årevis har jeg samlet gamle, vakre glassmalerier innkjøpt på loppemarkeder i Paris. De fantastisk vakre fargene på kunstglassene satte umiddelbart i gang et tankeeksperiment hos meg i bilen, på vei hjem. Allerede dagen etter var jeg i gang med mitt nyskapende og så langt hemmelige prosjekt”, avslutter Elisabeth.

Resultatet av Elisabeths glasskunst vil for aller første gang bli å finne på utstillingen som altså åpner på Hadeland Glassverk, Galleri 1, førstkommende lørdag kl. 13.00. Så kryss av i kalenderen, så møtes vi da til en magisk opplevelse på Hadeland Glassverk!

Inspirasjon …

Del gjerne: