Del gjerne:

Jeg har vært høyt til fjells, hatt nærkontakt med en imponerende “hjortefamilie” og fylt opp fryseren med deilig hjortekjøtt. Men jeg har ikke vært på jakt … Det er nemlig ikke helt min “greie”. Nei, takke meg til hjortesafari med Ragnhild hos Hemsedal Hjort – og vakumpakket indrefilet klar til å trakteres på kjøkkenbenken. Og spesialistene har talt – det er absolutt ikke noen smaksforskjell mellom innlands villhjort og oppdrettshjort …

hjort13

hjort1

hjort5

Kjører du gjennom Hemsedal sentrum, videre mot Grønndalen og forbi Solheisen, åpenbarer det seg et nokså imponerende skue. Der oppunder fjell og fossefall, ligger de grønneste beitemarker med en beundringsverdig hjortehorde som beiter fredfylt. Det har de gjort siden 2003. Da bestemte nemlig Ragnhild og Arild seg for å erstatte gårdens melkeproduksjon med en hjortefarm. I dag består denne av nærmere 150 dyr med bukker, hind og kalver.

Ragnhild er en opptatt dame med egen næringsvirksomhet innen reiselivsbransjen og styreverv – i tillegg til gården. Det er allikevel ikke tvil om at nettopp Hemsedal, gården og hjortefarmen er det som ligger hennes hjerte aller nærmest. Selv har jeg lenge sett frem til å besøke Ragnhild på farmen deres. Jeg var nok allikevel ikke forberedt på hvor imponerende møtet med disse flotte, og normalt så sky, hjortene skulle bli.

“Se her, ta disse bøttene og sleng deg bakpå firhjulingen, så drar vi og fórer”, kom det kjapt fra Ragnhild. Dermed bar det over jorder og traktorveier med firhjulingen fylt opp med tilleggsfór, inneholdende vitaminer og mineraler. Hjortene skjønte raskt hva som var på gang, og de samlet seg lydig ved porten. Det skjønte etterhvert jeg også. Ikke visste jeg at det fantes sosialiserte hjorter – ja, noen til og med svært pågående. Jeg lærte fort teknikken etter å ha hevet bøtten og plutselig stod med en sulten hind på ryggen. ”Nybegynnerfeil”, lo Ragnhild mens hun lærte meg knepene. Fantastisk!

hjort21

hjort20

hjort11

På denne tiden av året, går alt tilsynelatende fredfullt for seg i hjortehegnet. Ragnhild kan derimot fortelle om en mer hektisk og fartsfylt hverdag på høsten når tre bukker skal sloss om å trone rangstigen, og snaut 60 hinder skal bedekkes. Det har medført at Ragnhild og Arild, med Mattilsynets velsignelse, har måttet gå til det skritt å bedøve bukkene og sage av geviret før brunsten slår til for fullt.

“Det er rett og slett for å unngå at bukkene skal skade hverandre, at de blir “gevirkappet” før brunsten. Da er “basten” felt, og følelsene som de har er i geviret er borte. Det betyr at de er klare for å gi alt i kampens hete på vei til hierarkiets topp. Vi hadde en bukk som døde av indre skader som følge av et slikt internoppgjør, og beslutningen om “gevirkapping” var derfor enkel”, forklarer Ragnhild. Jeg må jammen si at jeg lærte litt av hvert i løpet av de timene som jeg tilbragte på hjortefarmen. Utrolig spennende og interessant!

hjort12

hjort17

Viltmåltider er en av mine store favoritter på høsten. Det passet meg derfor godt å ta turen innom gårdstunet og fryselageret, for å kunne fylle opp bilen men diverse go’saker. All slakting og nedskjæring skjer på eget gårdsslakteri, under nøye besiktigelse av Mattilsynet. Med ca. 60 slaktedyr, inkludert kvoten på seks elger og et par villhjorter, er dette en kort men hektisk periode hos Hemsedal Hjort. Etter endt mørningstid, skjæres dyrene ned, parteres og vakumeres – før de ender opp på fryselageret. Derfra selges de, for det meste som halve eller kvarte dyr, hovedsakelig direkte til privatpersoner.

Med førsteklasses hjort i fryseren og Ragnhilds egne oppskrifter i boka, ser jeg lyst på mørke høstdager…

hjort14

hjort7

hjort8

Fjellbygda Hemsedal har så uendelig mye å by på, også når de kilometer lange nedfartløypene er dekket av lyng og markblomster. Selv er jeg svært fornøyd med egne prioriteringer. Så kjære venner. Neste gang dere er i Hemsedal, ta turen til Grønndalen, og kjør til dere ser grønne enger fylt med imponerende hjortedyr, en låve med hjort på veggen og skiltet til Hemsedal Hjort. Da er det bare å stå på bremsen. Men jeg anbefaler dere å ringe på forhånd, og dermed kunne avtale en eksklusiv hjortesafari med Ragnhild og Arild.

Nærmere informasjon om Hemsedal Hjort og fristende oppskrifter finner dere HER

hjort9

hjort18

Del gjerne: