Del gjerne:

Visste du at 50 prosent av all solbærproduksjon i Norge foregår på Røyse? Og det er nettopp disse blå-lilla, deilig bærene – fulle av C-vitaminer og antioksidanter – som kan ta mye av æren for at Røyse frukt- og bærpresseri ble etablert for tre og et halvt år siden. Seks bondegårder, førsteklasses vekstklima og en knakende god idé resulterte i en lokal suksessbedrift.

I 2016 startet byggingen av et nytt og moderne produksjonsbygg på Helgelandsmoen, og på nyåret 2017 kunne de første edle Røyse-dråper tappes på flasker. Bak satsingen står gårdene Stubberud gård, Svarstad gård, Vestre Bye gård, Nedre Libakke gård, Nordre Sørum gård og Fjeld hagebruk. I tillegg har Ringvold kommet til i etterkant. Per i dag jobber det to årsverk ved presseriet – eier og daglig leder Anders Ullern i 40 prosent stilling, Stein Helge Hammersbøen i 60 prosent stilling samt salgs- og markedsansvarlig Cecilie Bjørnebye Jensen som foreløpig den eneste heltidsansatte.

Patriot og markedssjef

I det lyse og delikate showrommet, stemningsbringende pyntet med markblomster, inviterte Cecilie til juicesmaking. En ny opplevelse for meg – allikevel ikke så helt ulikt vinsmaking på italienske vingårder … Engasjementet og entusiasmen til den relativt ferske markedssjefen er like imponerende som juicen; kanskje ikke så rart siden hun selv er bosatt mellom solbærbuskene på Røyse …

I en såpass liten bedrift som Røyse Frukt- og Bærpresse, blir man naturlig nok involvert i de aller fleste prosesser. Cecilie har hatt en bratt lærekurve innen juice- og drikkebransjen, mens erfaring innen kreativ markedsføring har den tidligere markedssjefen i Porsgrunds Porselænsfabrik, Hadeland Glassverk og Peppes Pizza i bøtter og spann. Det merkes i det målrettede arbeidet som her gjøres, og som stadig gir resultater.

“Vi er genuint opptatt av å holde en så lokal profil som overhodet mulig på alt vi gjør, ikke bare råvarene. De nye flotte logokassene våre er produsert på Menova Snekkeriet, og pappeskene kommer selvsagt fra Smurfit Kappa Norpapp. Med unntak av noen epler fra Vestlandet og gulrøtter fra Toten, kommer all frukten som vi presser fra Røyse.

Smaker himmelsk …

Sortimentet består så langt av tre typer juice og to drikkeklare drikker på halvlitersflasker,  samt to juicevarianter i småflasker. Hver type har sin helt særegne etikett, med vakre bilder fra nærområdet, signert Jarran Flokkmann.

Det som har gjort disse drikkene til mine favoritter (i tillegg til smakene naturligvis), er at alle produktene fra Røyse Frukt- og Bærpresseri er helt naturlige og uten noen form for tilsettingsmidler. De gjennomgår en varmebehandling, såkalt pasteurisering, noe som forlenger holdbarheten uten å påvirke næringsinnholdet nevneverdig. Dette foregår ved at juicen og drikken varmes opp til 85 grader, for deretter å varmfylles på flasker og satt rett på kjølelageret.

Sortimentet

Eple med ingefær juice: En for meg ny variant av eplejuicen. Et spennende og balansert hint av ingefær gir ekstra fylde og deilig ettermak. Ingefæren blir selvsagt både renset og presset på bærpresseriet for å sikre kvaliteten.

Eple solbær juice: En herlig tørstedrikk med en næringsrik kombinasjon av modne solbær og eple, noe som gir en god og spennende balanse i sødme og syrlighet. Denne kombinasjonen er også et perfekt og verdig alkoholfritt alternativ til en bedre middag. Med sin dyprøde farge, skiller den seg heller ikke ut fra de rødvinsfylte glassene rundt bordet.

Aroma eple juice: Eplejuicer har fått en solid plass i markedet, med stor variasjon av både utseende og kvalitet. Varianten fra Røyse Frukt- og Bærpresseri er av ypperste klasse og skiller seg klart ut fra de mer tradisjonelle frokostjuicene. Fargen er gylden og delikat. Men kanskje viktigst av alt, den både dufter og smaker rent eple.

Solbær drikkeklar: De to drikkeklar variantene er de eneste som er tilført sukker, men også de er selvsagt helt uten tilsetningsstoffer. Solbær har en fin dyp rødfarge og smaker både søtt og litt syrlig. Som navnet drikkeklar tilsier, er solbærsaften ferdig tilsatt vann. Sukker er tilført for å balansere syrligheten, dog i en mengde redusert ned til det minste. En ypperlig i-farta-drikkevariant.

Rabarbra drikkeklar: Dette har helt klart blitt en sommerfavoritt; og det ikke bare hos meg. Rabarbrasaft smaker herlig friskt og syrlig og er den ultimate smaken av sommer for meg. Også denne er forsiktig sukret for å balansere syrligheten. Den knalle fargen er i seg selv nok til å pirre smaksorganene hos meg . Tips! Bland en dæsj rabarbrasaft med Prosecco og du har en lekker og forfriskende sommeraperitiff.

Gulrot eple juice: Kombinasjon av frukt og grønnsaker i juice er noe man stadig ser mer av. Denne varianten inneholder hele 70 prosent ren juice fra gulrot, som blant annet er rik på betakaroten som er bra for syn og immunforsvar. Smaksmessig er dette ikke min favoritt, men den lille 0,25 liters flasken fungerer bra til å ha i treningsbagen som en boost etter endt treningsøkt. Et bra tilskudd til “fem om dagen”.

For fortsatt å befinne seg i sitt første produksjonsår, har Røyse Frukt- og Bærpresseri allerede opparbeidet seg en imponerende liste over utsalgssteder. Og listen blir stadig lengre. Nylig fikk også Norgesgruppen øynene opp for produktene; med en en “nypresset” dagligvareregistrering hos Norgesgruppen, blir drikkene snart å finne i det frivillige sortimentet. Det betyr lokale Meny og Spar over hele landet.

Eksempler på lokale utsalgssteder: Leiv Vidar Slakterforretning, Meny i Hønefoss, alle tre Rema 1000 butikkene i Hønefoss pluss Vik, Spar Sundvolden, Hadeland Glassverk, Storgata 9 Delikatesse og landhandleri på Jevnaker, Lille Handleri på Sokna, Villfisken, Eger & co, Baker Narum, HQ Trening, Brasserie Fengselet og Café Clint.

Bondetæl og dugnadsånd

Det er et imponerende skue, det nye presseriet på Helgelandsmoen. Hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg trodd det var et oljeraffineri som lå der. De enorme tankene som troner både utvendig og inne i produksjonshallen, er et markant bevis på hvilke mengder juice og saft det her er snakk om. Men så er det da også ikke mindre enn 1.000 tonn med råvarer som kan mottas her årlig – som igjen blir til imponerende 300.000 liter juice og saft. Et resultat så bra at de allerede er godkjent merkebruker av Nyt Norge, et informasjonsmerke for norsk kvalitetsmat.

Med to årsverk kan man jo undres hvordan dette er mulig …?

“Ja, det kan du si” svarer en smilende fornøyd daglig leder, Anders Ullern. “I tillegg til meg, har vi jo Stein Helge Hammersbøen som jobber her i en 60 prosent stilling. Ellers går det foreløpig på dugnad blant oss eierne. Vi fører timer, men har så langt ikke tatt ut lønn. Slik må det være i starten med de tunge investeringene som her er gjort. Men dette er uproblematisk og med bred enighet blant eierne. Responsen har vært større enn vi kunne drømme om. Men med en stadig økende etterspørsel, vil nok nye løsninger tvinge seg frem. All tapping skjer manuelt med en kapasitet på 600 flasker i timen. Det kan nok bli i knappeste laget i fremtiden, det samme gjelder nok også kapasiteten på kjølelageret”.

Som de fineste vinranker …

Først da jeg ble gjort oppmerksom på det, la jeg merke til alle de lange rankene med solbærbusker som finnes rundt om på Røyse – og de er virkelig et imponerende skue. Jordbær fra Røyse er allerede blitt et begrep – nå viser de at Røyse har mer å by på. Noen av gårdene har drevet produksjon av solbær siden tidlig 1980-tallet, mens andre er kommet til underveis.

“Disse solbærene får like godt stell og pleie som vinrankene på de beste vingårder. Det gjelder både buskene og selve bærene i innhøstingsperioden”, bekrefter Cecilie. “Bærene blir nøye fulgt og klemt på i modningstiden for å finne den perfekte innhøstingstiden. Da er det bånn gass i innhøsting”.

For å få best mulig resultat, må bærene presses innen 24 timer etter innhøsting. Tidligere ble solbærene sendt til Vestlandet for å bli presset. Med eget presseri blir det langt mindre svinn og kvaliteten den aller beste.

Smaksprosess på kjøkkenbenken

Det var her, på kjøkkenet hos Ingvild Collet-Hanssen og Eilev Mellerud på Nordre Sørum gård, at det hele startet for tre og et halvt år siden. De hadde så smått begynt å leke med tanken om å starte med solbær i tillegg til sin store jordbærproduksjon og rabarbra. Idéen om et felles frukt- og bærpresseri dukket da opp og ble presentert for flere av gårdene med solbærproduksjon på Røyse. Derfra var veien kort til at Røyse Frukt- og Bærpresseri AS ble etablert.

Det er også på dette kjøkkenet de seks, nå syv, bøndene har tilbragt timesvis for å “fintune” og balansere smakene for å finne det perfekte resultatet. Pågangen fra nye forhandlere viser at det er en jobb som de kan si å ha lykkes godt med.

Allsidig produksjon

Jeg simpelthen elsker norske jordbær. Men hvem gjør vel ikke det …? Det var derfor en skikkelig “klype seg i armen-opplevelse” å kunne nyte deilige og nyplukkede jordbær i den vakre hagen til familien Collet-Hanssen/Mellerud, med direkte utsikt til bærenes opphav.

Jordbær og korn er hovedproduksjonen på Nordre Sørum Gård. Ingvild og Eilev investerte for få år siden i et stort fryseanlegg og gjorde med det jordbær til en helårsgeskjeft. I sesong selges de søte og saftige korona bærene fra gårdsbutikken, sammen med selvsagt juicene fra  Røyse Frukt- og Bærpresseri. Av den totale jordbærproduksjonen er fordelingen omtrent 50/50 til konsum og industri. Fryste jordbær leveres til alle aktører i norsk syltetøyproduksjon.

Rabarbradrøm

Jeg har mange kjære barndomsminner forbundet med rabarbra. Bak låven hos mine besteforeldre og i grønnsakshagen hjemme vokste de villig i store tuer – og jeg hadde fast et glass med sukker stående på benken. Rabarbra dyppet i sukker smaker nemlig himmelsk godt – nå som den gang.

Nordre Sørum gård er foreløpig den eneste leverandør av rabarbra til presseriet. En hel åker bugner der av deilig rabarbra med mild smak, også kalt jordbærrabarbra. Rabarbra drikkeklar fra Røyse Frukt- og Bærpresseri har vist seg å være en stor favoritt. Kanskje det blir flere rabarbraåkre å se utover Røyse i fremtiden …

 

Del gjerne: