Del gjerne:

Hvor ofte har du egentlig ruslet sakte opp Stabellsgate, løftet blikket opp fra gateplan og studert de vakre jugendbygningene som ligger der som perler på en snor? Rett og slett vært litt fotturist i egen by? Jo Sælleg har tidligere lansert Hønefoss som Østlandets jugendby, med byggmester-jugend bestående av frittstående hus og bygninger, oppført fra ca. 1900 til 1920. En av byens vakre bygninger som Sælleg sikter til, er Stabellsgate 8 og Grand Hotel.

Grand Hotel har helt siden 1809 åpnet sine dører for gjester som gjestgiveri, skysstasjon og etterhvert hotell og har eksistert i sin nåværende form siden 1912. Både eier- og navnskifter har vært mange gjennom årenes løp. Det hele startet da Peder Flattum i 1809 bygde første fløy av “Flattum Gjestgiveri”, som senere ble kjøpt av Ole Lie og omdøpt til “Gjestgiveriet på Sydsiden”.  Etter noen år fikk bygget en ny sidefløy og ble omdøpt av daværende eier Ole Helgesen til “Jernbanehotellet”. Men det var først etter at Jacob Aabel kjøpte hotellet i 1909, at fløyen mot Stabellsgate med sin karakteristiske jugendstil, ble bygget. I 1913, året etter at at den nye fløyen stod ferdig, ble hotellet imidlertid solgt til Andreas Grinde, som etterhvert endret navnet til Grand Hotel. Hotellet var i familien Grindes eie helt frem til 1995, da Nils Stenumgaard overtok. I dag eies Grand Hotel av Frode Svenskerud Hagen og Trond Boye Jørgensen, og etter noe passiv periode er hotellet nå i ferd med å få “en ny vår” …

grand5

grand3

grand2

grand4

Selv må jeg innrømme at jeg ikke har hatt noe spesielt nært forhold til Grand Hotel i Hønefoss på en stund. Men – siden nyttår har jeg med stor glede notert meg at hotellet har kjørt en mer offensiv tilnærming til lokalmarkedet gjennom ulike arrangementer, markedsført via blant annet sosiale medier. Dette har skjedd mye takket være at Vegard Guldal fra Røyse i januar ble hentet til hotellet som hotellsjef. Nils har allerede et solid navn lokalt, takket være sine kokkekunster. Sammen med eierne ble det laget en strategi for ikke bare å øke antall overnattingsdøgn, men også finne tilbake sin posisjon i lokalmarkedet. Grand Hotel har vært en viktig del av bybildet i over 200 år – en posisjon byens eldste hotell har til hensikt å ha også i fremtiden.

“Som hotell, er rommene og frokosten naturlig nok våre viktigste fokusområder. Rommene, som har vært preget av tidens tann, trengte oppussing. Da er det gledelig å registrere at besøkstallene øker i takt med at de 39 gjesterommene og badene litt om litt renoveres. Vi opplever stadig større pågang av bestillinger, både gjennom direkte henvendelser fra gjester og via ulike bookingselskaper. Samtidig må jeg innrømme at det har vært utrolig hyggelig at arrangementene rettet mot lokalmarkedet har vært slik suksess, og at ordreboka for selskaper fylles opp “, forteller hotellsjeefen, for anledningen ikledd malerklær. Jeg inviterte meg selv med på en omvisning rundt på hotellet og ble gledelig overrasket. Nå så jeg riktignok ikke alle rommene, men spesielt falt jeg for rom 10, med utsikt til Søndre Torg fra sin særpregede jugend-stil balkong.

grand6

grand8

grand9

Nå er det helt klart satsingen på lokalmarkedet som både gleder og interesserer meg aller mest. Det er tross alt liten sannsynlighet for at jeg kommer til å trenge hotellrom et “steinkast” hjemmenfra.

Etter å ha huset ulike restaurantkonsepter, disponerer hotellet nå selv restaurantlokalet i første etasje. Dette åpner opp for nye muligheter, noe som passer Nils Vegard med sin kokkebakgrunn bra. “Vi kommer ikke til å drive en tradisjonell a la carte restaurant, men ønsker heller å invitere til ulike arrangementer. Vi har allerede testet ut markedet med arrangementer som Grillaften, Øl- & Spekemataften og Reke- & Blåskjellaften – med alle plasser utsolgt i forkant. Det har gitt oss en god indikasjon på at markedet er der”, mener Nils Vegard.

Spør du meg, er det den staselige spisesalen i hotellets 2. etasje som er selve hjertet i hotellet. Med sin originale brystning, skinnende lysekroner og kunstneriske lampetter som illustrerer byens historie, gir den gode assosiasjoner til hotellets historie. Her har mangt et lystig lag blitt arrangert, og tradisjonen tro feires det stadig høytidelige anledninger i spisesalen på Grand, med festglade gjester, muntre taler og høylytt skåling

Et bra tips, kjære venner, er at det i år vil bli en klassisk 17. mai-feiring på Grand Hotel. Selv falt jeg for tanken på å kunne spasere direkte fra Søndre Park til det stemningsfulle hotellet for å nyte “høye smørbrød” og hjemmebakte kaker. Det blir to bordsetninger, og pågangen antar jeg vil bli stor. Så her er det bare å bestille. Og skulle solen glede oss med sitt nærvær, kan kaffen nytes i salongene i bakgården. HURRA!!!

grand16

grand18

grand17

“De tilstøtende salonger”, som det så fint heter, har også fått sin runde med malingskosten. Gledelig er det også at tunge gardindraperier har måttet vike plass, slik at dagslyset endelig kan få strømme fritt inn gjennom de vakre vinduene. Jeg blir oppriktig glad og opprømt når jeg nå vandrer gjennom salongene og registrerer at særpreget og sjelen er bevart og historien ivaretatt. Jeg føler at Hønefoss er i ferd med å “få tilbake” Grand Hotel, noe jeg vet mange vet å sette pris på. Allerede nå merker Nils Vegard en stadig økende pågang av selskapsbestillinger – bryllup, konfirmasjon, skolejubileumer, bursdagsfeiringer og minnestunder. Ingen anledning for liten og ingen for stor …

Det er ingen spøk å skulle vedlikeholde og modernisere et 100 år gammelt hotell, og det gjenstår fortsatt en god del både arbeid og investeringer før man er i havn. Det viktigste er at hotellets eiere neppe før har vært mer entusiastiske enn nå, og at de har en hotellsjef som kan håndtere den daglige driften – i tillegg til å briljere på kjøkkenet og svinge malingskosten. Spesielt det siste blir det mye av nå, men Nils Vegard Guldahl gløder av entusiasme og blir drevet frem av de positive tilbakemeldingene.

grand20

grand19

grand13

grand21

grand14

grand11

 

Del gjerne: