Del gjerne:

Hønefoss og menneskene i mitt hjerte

(Forsidefoto: Marcus Valeur)

Jeg tror at oppvekst og samfunn gjør mye med grunnleggende verdier og samhold for resten av livet. Heldigvis for meg vokste jeg opp i Hønefoss. Min oppvekst handler om de flotte menneskene som bor i denne byen. Uten de verdiene og den støtten jeg har fått ved å vokse opp her, tror jeg ikke at jeg hadde turt å ta alle de valgene jeg har tatt i det siste.

La oss starte ved begynnelsen. Familien flyttet til Hønefoss fra Bergen da jeg var 6 år og skulle begynne i første klasse. Jeg var redd og ville hjem til mamma. Altså, ikke en helt super start. Helt til jeg fikk noen veldig gode venner, og merket hvor bra menneskene som bodde i denne byen var. Hønefoss er en liten by sammenlignet med Oslo hvor jeg nå bor. Begrepet ”alle kjenner alle” kan passe fint som beskrivelse av hvordan det er å bo i Hønefoss. Jeg tror det er derfor samholdet også er så sterkt. Det å gå på gaten i Hønefoss, på treningssenteret, eller på en kafé er så koselig, for da møter man alltid folk man kjenner og folk som genuint bryr seg om deg. Følelsen av samhold og av å være en del av noe er viktig for oss alle, og denne følelsen er grundig innprentet i meg.

Min oppvekst har vært god trening i betydningen av å ha gode verdier. Første dag på ungdomskolen skrev læreren EMPATI på hele tavlen. Jeg skjønte ikke helt hva det betydde da, men dette ordet skulle bli en viktig del av skolegangen. Dette ordet har videre hatt stor betydning for meg og mitt liv. Verdighet mener jeg også er en av de viktigste tingene for samfunnet vårt. Noen av de første minnene jeg har hvor jeg lærte om verdighet er fra Ringerike Folkehøgskole. Her jobbet bestefar og senere mamma. Jeg fikk være med på helsedans med psykisk utviklingshemmede, og jeg fikk lære om bygging av skoler i India. Å besøke India og barneskolen som folkehøgskolen hadde bidratt til er en av de største opplevelsene i mitt liv. Empati, verdighet og å gjøre en forskjell for andre er noe av den beste lærdommen jeg kunne fått.

elisabeth3

Mange av menneskene i Hønefoss har særdeles gode kulturelle egenskaper, enten de er musikere, dansere eller komikere. Dette gjør Hønefoss til en veldig morsom by å vokse opp i. Jeg fikk synge i kirkekor, fikk være med på musikaler og til slutt endte jeg på LIPA i Liverpool med flere andre fra Hønefoss. Jeg har lært utrolig mye av kulturlivet. Jeg har lært at jeg må følge hjertet, kunne ta risiko, og ikke minst å ha det gøy. Jeg har lært at livet er for kort til å ikke ta sjanser når det er noe man virkelig vil, uansett hvor skummelt det er.

Alt jeg har lært har jeg hatt med meg etter at jeg har flyttet fra Hønefoss. Disse verdiene er grunnen til at jeg for noen måneder siden tok et stort og viktig valg. Jeg sluttet i jobben som advokatfullmektig i et større forretningsadvokatfirma i Oslo, og bestemte meg for å bruke livet mitt på å hjelpe mennesker. Jeg vil gjøre en forskjell, og jeg vil følge hjertet!!! Å ha samholdet, og alle de i Hønefoss som heier med meg, har vært en viktig del av denne prosessen. Et slikt drastisk valg hadde nok også blitt noe vanskeligere hadde jeg ikke hatt lært viktigheten av å ta sjanser og å ha det litt gøy.
Jeg har hatt to foreldre som har sagt at jeg kan bli akkurat det jeg vil, og at de er stolte av meg uansett hva jeg gjør. Det har aldri handlet om gode karakterer eller om hvor mye jeg tjener eller status, men om hvilke verdier jeg har og den personen jeg er. Da jeg ringte hjem og fortalte om verdivalget mitt, at jeg faktisk skulle slutte i den gode jobben jeg hadde fått i advokatfirmaet, så fikk jeg høre at de var stolte av meg og støttet meg fullt ut. Det samme har jeg også fått høre fra alle venner og kjente i Hønefoss.

Kjære Hønefoss og alle de flotte menneskene i denne byen. Takk for en oppvekst som har gitt meg gode verdier, gjort meg trygg på den jeg er og for samholdet vi har. Hønefoss har en stor bit av mitt hjerte, og jeg er så stolt av byen min og alle som bor her. Jeg håper at jeg i fremtiden kan fortsette å gjøre dere stolte av meg også!

“Tusen, tusen takk til Elisabeth for gode og inspirerende ord. For meg er Elisabeth eksempelet på at det er fullt mulig å kombinere en god og solid yrkerskarriere med mellommenneskelige verdier. Hun bekrefter også at Hønefoss er et godt sted å vokse opp, med mange muligheter. Gledelig er det derfor at byen vår nå også er i ferd med å utvikle seg til et sted det er enklere for de unge, både å bli boende og ikke minst flytte tilbake til”.

elisabeth1

Del gjerne: