Del gjerne:

Olav Lie Nilsen på Thorbjørnrud Hotel, er en svært opptatt mann. Som hotelleier, gårdbruker, tobarnsfar, gartner, konseptutvikler, kulturforvalter, meieribestyrer og gudene vet hva mer, er fritid et ukjent begrep. Men – endelig ble det en åpning i kalenderen, så jeg kunne besøke min gode venn igjen, etter så altfor lang tid…

Mye har skjedd på Thorbjørnrud og Olav hadde kjøpt seg gård, så nå det var jammen på tide! For Olav som selv er oppvokst på gård, føltes det helt naturlig og veldig riktig å kombinere gårds- og hotelldrift. Speiselt siden matkultur, eller måltidskultur som han selv foretrekker å kalle det, står sterkt på Thorbjørnrud Hotel. Ikke bare smaker maten himmelsk godt her – nå er den i tillegg både kortreist, ureist og egenprodusert, rett fra det grønne kulturlandskapet på Hadeland. På Øvre Kjekshus Gård på Gran, produseres melk fra ”lykkelige” kuer, og kjøtt av storfe, gris og sau. Her dyrkes også grønnkål og jordskokk, i tillegg til de grønnsaker som dyrkes i hotellets egen ti måls store historiske hage. Alt som serveres av kjøtt på Thorbjørnrud, inkludert blant annet honningskinke, salami, spekepølse og annet kjøttpålegg på frokost- og lunsjbordet, er foredlet fra dyra på egen gård. Jammen glad jeg var invitert på lunsj…

matcollage2

Men i tillegg til å treffe Olav og nyte den deilige maten, var jeg ikke så rent lite nysgjerrig på det nye ysteriet. Og før jeg visste ordet av det, stod jeg der – midt i et ekte ysteri, ikledd hvit frakk, hvite gummistøvler og desinfisert etter alle kunstens regler (hodeplagget ble etter gode råd forsiktig fjernet til ære for fotografen). Snakk om å få audiens i “det aller helligste”! Og det var spesielt to ting sansene mine umiddelbart registrerte – den deilige ostelukten og utsikten over Randsfjorden. Dette må jo utvilsomt være det ysteriet i Norge som har vakrest utsikt. Et ysteri som har erstattet en relativt lite brukt svømmehall, og som nå produserer store mengder av velsmakende oster som, blåskimmelost fra ku og sau samt cheddar, alt under kyndig ledelse av husets sveitsisk ostespesialist. Selv husets steinovnsbakte pizza serveres med egenprodusert pizzaost. Noen yrkeshemmeligheter klarer jeg ikke å lure ut av Olav, men han forteller mer enn gjerne om prosessen fra melking av egne dyr på Øvre Kjekshus Gård, til ferdig ost. Og folkens gled dere – fra neste år kan hotellets gjester få servert smaksprøver med tilhørende “osteforedrag”, i en egen salong med panormautsikt til ysteriet gjennom glassvegg.

olav19

olav18

olav16

olav13

IMG_7108

olav15

olav14

Etter mange år som hotelldirektør, overtok Olav selv som eier av Thorbjørnrud Hotel i 2010. Et dristig, men vellykket valg, for en entusiastisk og idérik mann med stor gjennomføringsevne og arbeidskapasitet. Selv kan han imidlertid ikke få fullrost alle sine dyktige medarbeidere nok. ”Atmosfæren er mer personlig og vi har kontroll på hele prosessen med korte kommandolinjer, som privateid hotell”, presiserer Olav. ”I tillegg har det gitt oss rom for å forvalte den kulturarven Thorbjørnrud står for, noe som har vært viktig for meg helt siden jeg første gang kom innenfor disse dørene. Thorbjørnrud Hotel har vært rammen rundt mange store, og politiske begivenheter i årenes løp og har gjennom generasjoner vært en viktig møteplass for lokalbefolkningen på Jevnaker”, forteller en svært aktiv hotelleier, som nå har overlatt direktørtittelen til sin mangeårige trofaste medarbeider Kjetil Myrengen.

Det er mange inntrykk som sitter igjen etter en dag på Thorbjørnrud, foruten å være stappmett etter å ha forsynt meg grovt fra lunsjbuffeten. Ta til du skjems heter det –  og det gjorde jeg… Hagen og utsikten kan nytes gjennom de endeløse glasskorridorene. Overgangen fra Direktørboligen til nyere del, hvor fordums prakt møter moderne arkitektur, toppet med en spennende samling av samtidskunst og eldre maleri. “På hektiske dager prøver jeg å finne tid til et øyeblikks stillhet. Da finner jeg en helt spesiell ro mellom installasjonene i dette rommet hvor lyset flommer inn gjennom de store glassflatene. Det er som om rommet har noe hellig over seg”, forteller Hotelldirektør Kjetil Myrengen. Jeg kunne ikke vært mer enig, og unner meg selv et stille øyeblikk – mens jeg lar maten synke sakte…

I tillegg til å være kurs- og konferasehotell, benyttes Thorbjørnrud Hotel lokalt til både dagmøter og selskaper. De tilbyr også en spennende cateringmeny Les mer her.

olav6

olav5

olav4

olav1

olav3

Del gjerne: