Del gjerne:

Jeg må si at jeg blir mektig imponert over dagens ungdom, og alle kreative påfunn for å sanke ”livserfaring” i friår fra studier. Bartenderskole i Berlin var i så måte noe helt nytt for meg. Det var det for så vidt også for Torjus Loftheim, før han litt tilfeldig leste om det og bestemte seg for at det var tingen for ham. Utenlandsopphold, møte nye mennesker og akkurat passe spennende og nyttig. Les mer om Torjus’ år i Berlin lenger ned i saken.

Vel hjemme i Norge, med kursbevis som ferdig bartender med toppresultater i hånda, var Torjus så heldig å gå rett inn i jobb på ærverdige Klækken Hotell. Her kombinerer han bartenderjobben med servering, og han stortrives med begge deler. ”Det er en utrolig sosial jobb, noe som passer meg bra. Selv om jeg ikke får brynet meg på de virkelig store bartenderutfordringene som i en ren cocktailbar, får jeg allikevel den go´følelsen det gir å jobbe bak en bardisk. I tillegg er jeg spesielt glad i Klækken Hotel”, forteller han. Nysgjerrig som jeg er, måtte jeg bare spørre om mine antakelser stemmer: Er bartenderyrket et suverent bra sjekketriks, og er det riktig at man som bartender tidvis også fungerer litt som terapeut (jeg har jo sett det på film)? Torjus kan bekrefte begge deler – i all fall det første…

bar15

bar16

bar17

Det er noe spesielt med den hyggelige og klassiske baren på Klækken Hotell, og som sosialt anlagt fylles jeg med en god stemning så snart jeg kommer innenfor dørene. Den følelsen var jeg så heldig å få kjenne på i går kveld, og denne gang med en helt spesiell og spennende hensikt med besøket. Jeg skulle treffe min gode venninne, hotellets vertinne, Else Karine Carlsen, og sammen skulle vi på cocktailsmaking med den unge og nyutdannede bartenderen Torjus. Ikke dårlig på en tirsdag…

bar22

bar24

Dinglende på hver vår barkrakk, ble Else Karine og jeg profesjonelt geleidet gjennom tre totalt ulike smaksopplevelser. Her fikk vi testet både smaks- så vel som luktesansen, idet Torjus disket opp med en klassiker, en selvkomponert og en litt midt i mellom. To cocktails og en longdrink. Vi fulgte nøye med – noe de andre gjestene i baren også etterhvert gjorde. Litt misunnelige tenkte de nok i sitt stille indre ”I´ll have what they´re having…” Men som sagt var dette en prøvesmaking, og vi forstod raskt at det er gode grunner til at bartending er et eget yrke med egne skoler. Dette var presisjon på høyt plan! Spesielt imponert ble vi over den konsentrasjon, dedikasjon, nøyaktighet og lidenskap som Torjus viste gjennom hele prosessen. Og jammen krydret han ikke opplevelsen med litt imponerende ”flairing” (sjonglering av flasker og diverse barutstyr) også – til ære for damene…

bar26

bar11

bar8

bar12

bar13

bar23

”Cosmopolitan” En klassisk og populær cocktail;

3cl vodka

1cl Cointreau

1,5cl limesaft

3cl tranebærjuice

Hell alt opp i en shaker med is, rist godt i 10 sekunder og sil alt over i et avkjølt cocktailglass. Husk at cocktails skal shakes med is, men aldri skal serveres med is. Garnityr: kunstferdig skåret appelsinskall.

bar20

”Cloudy Martini” Vår soleklare favoritt og Torjus´ egen oppskrift;

Litt friske multer som knuses (multer heter cloudberry på engelsk, derav navnet)

2cl Lakka multelikær

2cl gin

1 ½ cl sitronsaft

1 ½ cl sukkerlake

2 cl eggehvite

Hell alt i en shaker og rist godt i 20 sekunder. Fyll deretter is i shakeren og rist godt i 20 sekunder til og sil alt over i et avkjølt cocktailglass. Garnityr: tvunnet sitronskall.

bar19

”Ginger Whiskey Sour” Torjus sin egne variant av en klassisk longdrink;

4cl Bourbon

4 cl sitronsaft

2cl ingefær sukkerlake

Noen dråper Angostura bitter

1 ½cl eggehvite

1 barskje Laphroaig single malt

Hell alt unntatt Laphraig i en shaker, og rist godt i 20 sekunder. Fyll deretter is i shakeren og rist godt i 20 sekunder til. Sil alt over i et glass fylt med is. Sprinkle over en barskje Laphroaig som gir en duft og anelse smak av bål. Garnityr: skivet ingefær. Spennende!

bar18

bar21

bar7

I tillegg til å være et ettertraktet kurs- og konferansehotell, har Klækken Hotell lang tradisjon som samlingssted for lokalbefolkningen ved store anledninger. Selv har jeg et stort bankende hjerte for dette vakre hotellet, beliggende et langt steinkast fra barndomshjemmet mitt. Jeg har til og med en lykkelig fortid som serveringshjelp i restauranten.

Klækken Hotell sin Familielunsj på lørdag og søndag, er et godt innarbeidet og populært konsept. Det derimot ikke alle vet, og som jeg kan anbefale på det varmeste, er at man kan bestille bord i restauranten også utenom selskapelige anledninger. Og hva er vel da mer naturlig enn å avslutte kvelden med å ”henge” litt i baren – gjerne med noen gode venner. Jeg kan ikke garantere at dere får servert cocktails, men god service og stemning i klassiske baromgivelser – det kan jeg garantere!

Min tid på European Bartender School i Berlin

Av: Torjus Loftheim

Bar1

Tanken på å ta et bartenderkurs, hadde jeg dvelt ved lenge. Det var i forbindelse med friåret som jeg nå tar, at jeg trengte en jobb. Da var det jeg tenkte at bartending ikke var så dumt. Først og fremst så det ut som en morsom og sosial jobb, i tillegg så jeg fordeler ved å være bartender som student. Istedenfor å bruke en hel del penger på byen, kan du tjene en 1000-lapp og samtidig være en del av festen. Tror faktisk du er mer sosial bak baren enn foran…

På utkikk etter barskole fant jeg flere alternativer. Jeg bestemte meg for European Bartender School (EBS), den største i verden med skoler spredt verden over. Jeg valgte Berlin. Det var et internasjonalt miljø på skolen, så jeg ble godt kjent med folk fra England, Finland, Frankrike, Nigeria og Østerrike, for å nevne noen. Lærerne var utrolig engasjerte og dyktige, og vi følte virkelig at vi ble bedre for hver dag som gikk. Hver fredag hadde vi brennevinsmaking og testing av alle drinkene vi hadde vært igjennom i løpet av uken – så det kunne bli god stemning mot slutten av skoledagene…

På kurset som varer i en måned, går en gjennom rundt 90 oppskrifter, flairing (når bartenderen bruker drinkingredienser, barutstyr eller flasker til å lage show rundt produksjonen av en drink, eksempelvis ved sjonglere med flaskene), hurtighet bak baren og helleteknikker. Siste dagene i kurset går til eksamener, hvor du må ha en minstescore på 75%. Om du består får du et kursbevis med din prosent . På mitt kurs strøk over halvparten av deltakerne. Grunnen til det var vel de høye kravene som ble stilt, kombinert med at noen var litt for glad i å gå ut på kveldene. Selv ble jeg veldig fornøyd med 93%, noe som gjør seg bra på CVén. Det fine med å ta dette kurset, er at jeg nå vet veldig mye om hvordan det er å stå bak en bar, og at jeg kan jobbe hvor som helst – uavhengig av hvor jeg måtte ende opp i studietiden.

Vi hadde også en cocktail-konkurranse i kurset. Der skulle vi finne på vår egen cocktail, hvor vi sto fritt til å velge ingredienser og tilbehør. Jeg endte opp med å vinne konkurransen med min ”Foggy Sunday”, som baserte seg på en tic-tac sukkerlake og grapefruit. Fikk mye skryt for den!!!

bar2

 

Del gjerne: