Del gjerne:

Denne helgen er det stort bryllup på Harahorn i Hemsedal. Dette fjellparadiset er i hele tatt et yndet sted for romantiske fjellbryllup – forståelig nok. Til min store glede viste det seg at brudeparet hadde bestilt middag til tidlig oppmøtte gjester dagen før. Harahorns kritikerroste kjøkkensjef, Jørgen Kolderup, måtte dermed åpne kjøkkenet tidligere enn forventet. Det var virkelig gode nyheter for meg, som absolutt vet å sette pris på litt utsøkt fjellgourmet.

Godt var det at jeg hadde slengt en skjorte nedi bagen – i tilfelle ett eller annet uforutsett skulle dukke opp. Og det gjorde det til gangs, da denne uforutsette middagsinvitasjonen fra hovedhuset plutselig kom. Så, med (nokså) nystrøket skjorte ruslet jeg lykkelig over tunet, mens Dicte satt slukøret igjen og sendte meg sitt aller tristeste blikk.

Om hyttene på Harahorn er fantastiske, så er ikke hovedhuset noe dårligere. Lun, varm, innbydende og personlig – ja, i grunnen alt som skal til for å føle seg både hjemme og velkommen. Utsøkte antikviteter og markblomster sørger for at nasjonalromantikken blir ivaretatt. Karin Follesø, daglig leder på Harahorn, vaskekte Hemsedøling og halvparten av stedets vertspar sammen med sin mann Hans Eirik Follesø, forsterker stemningen med sitt smittende humør og gode energi.

Jeg kommer akkurat tidsnok inn i peisestuen til å observere restaurantsjef  Nicklas Andersen legge siste finish på oppdekningen og fyre opp peisen, før han geleider meg til mitt vakkert oppdekte bord og tilbyr et glass rødvin. Hvilken lykke – og det er bare starten!!!

mat9

mat17

mat2

mat3

mat20

Med blikket hvilende på peisflammene, kunne jeg starte kveldens nytelse med et glass perfekt temperert Barbera de Alba til nystekt surdeigsbrød med ramsløksmør. Og hvem vet, kanskje kokken har plukket ramsløken i Tottenskogen. Han er i  alle fall kjent for å benytte seg av lokale råvarer

Det var et to-retters måltid som var bestilt denne kvelden, og vi beveget oss derfor rett over på en lammeanretning servert på en varm skiferplate. Og jeg behøver vel ikke engang si hvor den var hentet … En blanding av lam indre- og ytrefilet med østerssopp, bakt rødbet, marinerte grønnsaker dekket med ramsløksaus og en kremet saus basert på lammekraft var nok til å bringe meg ut av fatning. Det må være det beste lammemåltidet som jeg noensinne har hatt gleden av å spise. Og skiferplaten bidro til å forsterke følelsen av at alt var hentet fra det uberørte fjellandskapet som lå der utenfor vinduet.

Jeg sier aldri nei til å avslutte et måltid med en søt bombe – så, ja takk! Nydelig hjemmelaget is med en stjerneformet sjokoladekake på en seng av villbringebær og stikkelsbær dekket av askemarengs. Ja, du hørte riktig – aske. Spennende, rustikt og ikke minst smakfullt. Sammen utgjorde dette en verdig avslutning på  kveldens kulinariske opplevelse, basert på lokale råvarer, inspirert av årstiden og utført av en fabelaktig kjøkkensjef.

Kjøkkensjef Jørgen Kolderup har forøvrig gitt ut kokeboken Festmat – kokeboken for deg som vil imponere og servere. Den er det er absolutt vel verdt å finne plass til i kokeboksamlingen.

mat4

mat5

mat6

Mett, tilfredsstilt og takknemlig ruslet jeg de få metrene tilbake til hytta hvor jeg ble nærmest overfalt av en gledesstrålende hund. Hadde det ikke vært for at jeg i all min min grådighet så godt som hadde slikket tallerken ren, skulle jeg jammen ha tatt med en liten “doggie-bag” tilbake til Dicte. Hun hadde åpenbart fortjent det.

Kveldene blir korte når dagene fylles av frisk fjelluft og unike matopplevelser. Denne kvelden ble en overraskende og verdig avslutning for mitt opphold på Harahorn for denne gang. Selv om jeg aldri så gjerne ønsket å forlenge kvelden ut i de små timer, falt øynene raskt men motvillig igjen. Dagen etter ble bilen pakket med en følelsesmessig blanding av takknemlighet og vemod – men med rikelig av påfyll for både kropp og sjel.

Tusen takk til Karin, Hans Eirik og resten av gjengen på Harahorn, for å ha gitt meg, og mange med meg, følelsen av … Det virkelig gode liv …

Les mer om kjøkkenet på Harahorn HER

mat13

mat16

mat14

mat12

NB! Skulle du gå med bryllupsplaner, så finnes det ikke noe bedre ramme for den store dagen enn nettopp Harahorn. Her har de et vakkert kapell for selve vielsen, den beste fjellgourmeten du kan tenke deg og gildehallen for festmiddagen. Men kanskje viktigst av alt – de mest romantiske omgivelsene du kan tenke deg. Både innomhus og utomhus …

mat15

mat11

 

 

Del gjerne: