Del gjerne:

De har virkelig skutt gullfuglen i år, Hadeland Glassverk, med fotoutstillingen “Wildlife photograper of the year”. Dette er en utstilling som gir muligheten til å oppleve de mektigste, mest mirakuløse og oppsiktsvekkende, naturskapte øyeblikk – fanget av kameralinsene til noen av verdens aller beste naturfotografer. Små øyeblikk er her blitt til stor kunst. Det traff meg, og mange med meg, midt i hjertet. Utstillingen er en slags oppvåkning med stor påvirkningskraft som belyser brennaktuelle spørsmål på en nær og inderlig måte; nemlig konsekvensene av klima- og miljøutfordringene som truer dyrelivet på vår klode. Det er derfor naturlig at utstillingens samarbeidspartner er World Wide Fund for Nature (WWF).

Utstillingen består av finalebildene i en årlig, omfattende fotokonkurranse i regi av ærverdige Natural Historic Museum i London. De 100 fotografiene som er utstilt i galleriet på Hadeland Glassverk denne sommeren, er da også så uendelig mye mer enn en samling av fantastiske bilder; den visuelle virkningskraften er helt enorm …

Man får virkelig følelsen av å være en del av et globalt miljø, når en utstilling på utlån fra National Historic Museum finner veien til “lille” Jevnaker. Hadeland Glassverk har riktignok gjentatte ganger vist at de evner å trekke store navn til sine utstillinger, men for meg handler dette om så mye mer enn en kunstutstilling …

“Dette er “Oscar-prisutdelingen” blant naturfotografene som Natural History Museum i London nå har arrangert som en årlig konkurranse i mer enn 50 år”

Helt siden 1965, da med 365 deltakere, har denne internasjonale fotokonkurransen eksistert. I 2016 bestod konkurransen av hele 50.000 bidrag fra 96 land, hvorav altså de 100 beste er utstilt på Hadeland Glassverk. Så er det da også det globale mangfoldet som er karakteristisk for utstillingen. Ta deg derfor god tid, og les teksten som følger hvert bilde, så tas du med på en reise rundt i alle verdenshjørner – til havs og på land. Tekstene beskriver også de imponerende og for ikke å snakke om, tålmodighetskrevende fremgansmåtene som er benyttet for å fange disse unike og spektakulære øyeblikkene. Norge er representert med den anerkjente fotografen Audun Rikardsen som tidligere har vunnet “The Wildlife Photographer of the Year Portfolio Award”.

Et samarbeidsprosjekt med WWF

Det var et tydelig engasjert og stolt vertskap, Linn Stokke, Atle Brynestad og adm. direktør Kari Roll-Matthiesen, som ønsket velkommen til åpningen av utstillingen, som de naturlig nok er svært stolte av. Linn Stokke benyttet i sin velkomsttale anledningen til å informere om andre store begivenheter og utstillinger som finner sted på Glassverket i år. Og her er det mye å glede seg til. Atle Brynestad engasjerer seg i miljøproblematikken, og han kunne fornøyd fortelle om miljøtiltak som står sentralt i utviklingen av Hadeland Glassverk – deriblant et nytt, støpt dekke i galleriet med rørsystemer som vil sørge for at galleriet i nær fremtid blir 100 prosent oppvarmet av solenergi.

Brynestad utviste også en spesiell glede over å kunne samarbeide med WWF om dette prosjektet. “Da denne utstillingen ble åpnet i London, var det Kate Middleton, hertuginnen av Cambridge, som stod for den offisielle åpningen. Den jeg fant til å matche henne i Norge, var generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen”, fortalte Brynestad før han ga ordet til nettopp Nina Jensen. Hun fikk samtidig overrakt en vakker, glassblåst panda -tilsvarende den Prins Philip av England i sin tid fikk i gave fra Glassverket.

Det nytter …

Det Nina Jensen hadde på hjertet, har vi alle godt av å høre – og vi får vel egentlig ikke hørt det ofte nok; Nemlig hvor heldige vi er, vi som får lov til å leve på denne flotte planeten hvor vi har muligheten til å leve i samspill med naturen. “Så hvordan har det seg da, at vi mennesker stadig ødelegger og bryter ned denne gaven vi har fått. Menneskelig aktivitet over hele verden påvirker og truer klima og miljø”, fortalte  Jensen til en lydhør forsamling. “Miljøtiltak nytter – men det krever innsats og ikke minst engasjement. Så når dere går herfra i dag, del denne opplevelsen med de rundt dere og spre budskapet slik at mange får oppleve denne utstillingen. Og kom dere ut på tur og opplev den fantastiske naturen som omgir oss”.

10 prosent av billettinntektene fra utstillingen går til WWFs arbeid for utrydningstruede dyr og natur.

Opplevelser for hele familien

Om du er opptatt av miljø, natur, dyr, fotokunst – eller rett og slett bare har lyst til å finne på noe – ja, da bør du ta turen til Hadeland Glassverk denne sommeren. Dette er virkelig stort. Og det var flere enn meg som lot seg imponere og inspirere ved åpningen av “Wildlife photographer of the year” – deriblant et engasjert Kronprinspar og Prins Sverre Magnus, som noe overraskende og i privat regi dukket opp og viste sin interesse for utstillingen.

Dyr og natur er noe er som fascinerer alle aldersgrupper, noe som kom tydelig frem under lørdagens åpning. Så er det da også dette som gjør denne utstillingen til en helt unik og spennende opplevelse for hele familien. Og så Galleributikken da – som for anledningen er fylt opp med spennende og “dyriske” varer inspirert av utstillingen – den er jo en opplevelse i seg selv …

Takket være støtte fra Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal, blir denne utstillingen nå tilgjengelig for skolebarn i lokalsamfunnet. Før sommeren inviteres nemlig alle klasser i grunnskolen i Jevnaker og Lunner kommuner til Hadeland Glassverk hvor de får muligheten til å oppleve denne. Parallelt med dette pågår også en fotokonkurranse, med mulighet for å vinne kamera og fotokurs, gitt av Japan Photo. Og responsen har ikke latt vente på seg – bidragene er allerede begynt å strømme inn.

Henrykt slutter meg derfor avslutningsvis til takketalen til ordfører i Jevnaker kommune, Lars Magnussen, som han forøvrig på sparket helt korrekt åpnet med “Deres Kongelige Høyheter”. Dette ble en stor opplevelse. “Wildlife photographer of the year” er en utstilling som gjør inntrykk – en utstilling jeg håper at mange vil få med seg i sommer. Men sett av god tid – for på Hadeland Glassverk er det også mye annet å oppleve – og ikke minst også hyggelige serveringssteder som er vel verdt et besøk.

Les mer om utstillingen her

 

Del gjerne: