Del gjerne:

Nils Kjetil Tronrud må sies å ha satt Hønefoss på bilkartet. En “sulten” unggutt med et lidenskapelig forhold til biler, utfordringer og suksess. Nå er historien hans blitt utgitt i bokform – en solskinnshistorie om en dyktig bilselger som endte opp med å bli Norges største private bilforhandler. I flere år har Nils puslet med bokprosjektet sammen med forfatter Atle Gulbrandsen, for å gi sin historie den riktige form. Allerede når man ser forsiden, med den klassiske BMW-grillen og Thomas Klevjers maleri av Askeladden, får man en viss følelse av hva som er i vente. I utgangspunktet var boken trykket i et lite opplag, kun ment for å kunne fortelle historien til venner, bekjente og samarbeidspartnere gjennom årene, samt bevare den for etterkommerne. Det skulle derimot raskt vise seg at interessen for Nils, og moderne norsk bilbransjehistorie, var så stor, at nytt opplag måtte bestilles. Høres det tidlig ut å gi ut bok om sin historie før fylte 50? Vel, alle hans erfaringer tatt i betraktning, skulle vel Nils praktisk talt ha passert 70…

nils21

“Skaperglede” er 156 sider spekket med historier, betraktninger, konklusjoner, utfordringer, lojalitet, suksesser og nedturer, for å nevne noe. Vi følger en utålmodig og bilinteressert gutt som ikke helt trivdes i skolesystemet, men som skulle utvikle seg til å bli en superselger og suksessfull gründer med et utpreget vinnerinnstinkt. Strukturert som han er, har Nils gjennom årene nøysomt samlet og arkivert bilder, dokumenter og avisutklipp, noe som kom godt med da boken skulle skrives. Her er det mange gode historier og “presseklipp” fra bilforretningene hans på blant annet Hønefoss, Nesbyen, Kongsberg, Drammen, Fagernes, Moss og Geilo. Spesielt merket jeg meg følgende sak i Finansavisen 24. juli 2001, vedrørende Nils’ kjøp av Hønefoss Auto og Ford-tomta; “Med den planlagte Ringeriksbanen og plassmangelen i hovedstaden, ser ikke Nils Tronrud bort fra at Hønefoss og den sentrale eiendommen kan bli spennende på sikt”. Det skulle han få helt rett – prosessen tok bare litt for lang tid. Eiendommen ble solgt lenge før vedtaket om Ringeriksbanen kom, og Nils hadde beveget seg videre til nye prosjekter.

nils23

Mange som jobber med bil, er også fascinert bilsport. Nils er således intet unntak. For å være helt ærlig skjønner jeg ham godt, bilsport er jo tross alt for de tøffe gutta. Selv fikk jeg prøve meg på “icedrive” på BMW Winter Experience på Golsfjellet, med pigger i dekkene på størrelse med spiker. Knalltøft og jeg kjørte kjempefort – trodde jeg, helt til jeg ble tatt igjen med en runde… Nils’ meritter som bilsportutøver er derimot mange, og de har bragt han fra Finnskogen til Jamaica. Ikke uventet inneholder boken mange “saftige” og underholdende historier fra nettopp bilsportmiljøet.

Foto: Privat

nils1

nils2

nils3

Som en motpol til motorsporten, er Nils også lidenskapelig opptatt av å ferdes i naturen, spesielt fjellet. Dette, kombinert med en solid porsjon eventyrlyst, har blant annet bragt ham til flere ekstremopplevelser, hvorav flere toppturer i Himalaya. Men selv om han har sittet og nytt utsikten ved foten av Arna Dablam, omtalt som verdens vakreste fjell, er det Skarvheimen og turer fra stølen sammen med familien som ligger hans hjerte nærmest. I tillegg til toppen av Gyrihaugen da – med utsikt over Ringerike!

“Jeg trenger utfordringer og kontraster, men samtidig balanse for å trives. Derfor passer det meg perfekt å kunne pendle mellom Oslo, Røyse og gården på Ål som vi kjøpte for noen år tilbake. Jeg er veldig stolt av, og knyttet til hjembyen min Hønefoss og Ringerike, men det er utvilsomt tiden med familien hjemme på Ål som virkelig betyr noe. Vi kjøpte en gård med tilhørende støl her for noen år siden og stortrives med de friluftsmulighetene som her finnes. Jeg har nok kanskje trappet ned aktivitetsnivået noe, for å kunne tilbringe mest mulig tid med barna, men eventyreren lever fortsatt i meg, Det vil den nok alltid gjøre”, forteller Nils. Selv har jeg møtt Nils gjentatte ganger på Geilo i forbindelse med Skarverennet, og hver gang er da to ting jeg har merket meg; Nils har gått forferdelig fort, og han har gått turen dagen før for å teste løypa. Skjønner dere – den mannen har mye energi!!! Godt at kona Ingeborg og de tre barna Louise, Marlene og Eirik er like aktive og glade i sport og friluftsliv.

nils19

nils4

nils7

nils9

nils6

nils8

Man behøver absolutt ikke kjenne Nils personlig, eller ha spesielt bildilla for å ha glede av boken “Skaperglede”. Det finnes mange gode grunner til å lese den. Boken er en interessant reise i moderne norsk bilhistorie (både opp- og nedturene), et lite stykke lokalhistorie, men kanskje mest av alt – historien og en uredd “guttunge” med sterk drivkraft og et ønske om å lykkes. I dag er bilforretningene solgt og Nils er i gang med nye, spennende eventyr. Den energiske gründeren bruker i dag mye tid på å snakke om utvikling og motivere andre som er ”sultne” på suksess. Han er blant annet styreleder i Bertrand AS, som har spesialisert seg på mentaltrening innen toppidrett og næringsliv.

Jeg har vært så heldig å ha kjent Nils siden tidlig i tenårene. Det, kombinert med en genuin interesse for alle dem som på ulike måter har vært med på å prege bybildet og lokalhistorien på Ringerike, gjør denne boken både interessant og morsom for min del. MEN – den følelsen jeg satt igjen med etter å ha lest boken til Nils, er at dem som absolutt burde lese den, er ungdommer som står på springbrettet ut i det virkelige liv. Slik som for eksempel sønnen min Casper på 18 år, som ikke uventet fattet interesse for boken umiddelbart. “Skaperglede” handler nemlig om det å være på rett sted til rett tid – og samtidig ha mot og evne til å handle når mulighetene byr seg. Dette vet Nils mye om…

Boken “Skaperglede” kan kjøpes hos Galleri Klevjer på Helgelandsmoen. Alle inntektene går til prosjektet “Children of Rwenzori”, en helseklinikk i Uganda. Prosjektet kan du lese mer om HER

nils22

Del gjerne: