Del gjerne:

Billedkunstner Karianne Gruer Torps aller første møte med Paris, skulle vise seg å bli av den uvanlige, ja, uvirkelige sorten; for hva svarer vel en kunstner, når det dumper inn en unik invitasjon om å holde separatutstilling i selveste kunst-mekkaet Paris? Invitasjonen var på ingen måte tilfeldig, og den var naturlig nok en mulighet det åpenbart var umulig å si nei til!!!

Det var med noe blandede følelser at Karianne nøysomt pakket inn sine vakre fjell- og naturlandskap, og sendte disse avgårde med spesialtransport med mottakeradresse Sjømannskirken i Paris. Spent, nervøs, forventningsfull og ydmyk; og så, i begynnelsen av februar, fulgte hun selv etter for åpning av utstillingen. Med seg i «bagasjen» hadde hun sin mann Sigurd, sine to sønner Herman og Tideman, og seks gode venninner – deriblant meg selv.

Så kom den store dagen. Lørdag 3. februar klokken 19.00, ble snoren klippet, og utstillingen “La Lumiére du Nord” høytidelig åpnet under en stemningsfull og fullsatt vernissasje i den vakre sjømannskirken i Le Vesinet – en vakker forstad til Paris.

Men historien begynte lenge før dette – faktisk allerede i november 2015

Fredag 13. november 2015 utførte syv terrorister en rekke simultane bombe- og skyteangrep i Paris. Det gjorde inntrykk på Karianne. – Jeg fikk umiddelbart lyst til å bidra. Idéen kom da om å auksjonere bort ett av mine malerier til inntekt for sjømannskirken i Paris, og at den skulle gjennomføres her, på bloggen Urbant Landliv. Jeg har selv nære familiemedlemmer som har hatt stor glede av Sjømannskirkene, og jeg vet derfor hvordan den fungerer som en trygg “havn” for mange. Mitt ønske var at gaven skulle øremerkes kirkens barne- og ungdomsarbeide.

Det skulle imidlertid vise seg at presteparet i sjømannskirken, Yvonne og Ola Johannes Jordal, ikke bare ble takknemlig for gaven. De forelsket seg også helt i Kariannes vakre bilder og ønsket å dele dette med flere. Det ble dermed helt naturlig for dem å inviterte Karianne til å holde separatutstilling i Sjømannskirken deres.

Mer om kunstauksjonen kan du lese HER

Nå er altså bildene på plass og pryder alle rommene i Sjømannskirken. Der vil de bli hengende og glede et bredt publikum helt frem til 17. mai.

(foto) Tonje Thoresen

Det første møte

Det ble et hjertelig møte da Karianne, dagen før vernissasjen, fikk sitt første møte med Sjømannskirken og dens vertskap. Det var tid for en siste gjennomgang av oppheng av bildene og programmet for vernissasjen. Med henne var også to medhjelpere fra reisefølget; Gry Bang Dalevold og meg selv.

Man kan ikke annet enn å la seg begeistre når man kjører inn i bydelen Vesinet, stopper utenfor 74 Route de Montesson og ser den majestetiske villaen som altså huser Sjømannskirken – vakkert beliggende, tilbaketrukket bak den massive jernporten. At Karianne kjente på spenning og et snev av nervøsitet, er helt forståelig, det gjorde i grunnen vi alle …

Et godt sted å være

Sjømannskirkene er et kirkelig, kulturelt og sosialt møtested for nordmenn i utlandet, og de skiller seg ut fra de mer tradisjonelle kirker vi kjenner til her hjemme. Kirken har mange og varierte oppgaver. Den har en liten stab, bestående av vertskapsparet, sjømannsprest Ola Johannes Jordal, diakonal medarbeider Yvonne Jordal og praktikant Mari Frydenlund Elverhøy.

Kirkerommene i den svært vakre bygningen, er fleksible flerbruksrom som benyttes til alt fra gudstjenester, dåp og bryllup, til sosialt samlingssted, selskapslokale og nå altså som kunstgalleri. Da vi ankom denne fredagen, hang Kariannes mektige fjell som altertavle. Det ble en helt spesiell og visuelt mektig opplevelse …

En opplevelse av de sjeldne

Lørdag kveld stod Sjømannskirken opplyst, pyntet til fest og klar til å ta imot sine gjester. Yvonne Jordal stod selv for åpningen av utstillingen og rørte alle med sin tale – spesielt vi som var i Kariannes reisefølge.

-Vi er så stolte og glade over å kunne presentere Kariannes kunst her i Sjømannskirken. Vi falt umiddelbart for de flotte fjellandskapene, hennes helt unike fargepalett og egenskap til å formidle lyset i sine landskap. Det er selvsagt også spesielt at vår etterhvert nære relasjon har sitt utspring i at Karianne oppsøkte oss med et ønske om å bidra i en vanskelig tid. Det skaper utvilsomt noen spesielle bånd.

Dermed ble snoren klippet av kirkerådsleder Marianne Riviere, før vår egen lokale sopran Anne Gunvor Thoresen, en av seks i Kariannes venninnegjeng, rørte en hel forsamling da hun vakkert og svært passende fremførte Edvard Griegs “Solveigs sang” a cappella. Norge møtte Paris –  idet en sprudlende, lokal jazzduo overtok og sørget for en mer lettbeint underholdning resten av kvelden.

 

«Det hele virket litt uvirkelig …»

For en kveld! Den noe uvirkelige følelsen av være omgitt av Kariannes bilder, mens vi i selskap med gode venner og nye, spennende bekjentskap nyte det rause vertskapets gjestfrihet, franske bobler i glassene og nydelig fingermat tilberedt av kokken fra den norske ambassadens residens i Paris – med god hjelp fra Yvonne.

Ettersom kvelden skred frem, gikk også Kariannes litt smånervøse smil sakte men sikkert over i ren glede og lykke. – Jeg måtte stadig vekk klype meg selv i armen og kjenne litt på nervene. Det hele virket litt uvirkelig og definitivt ikke noe jeg hadde forventet for kun kort tid siden. Og så gjør jo det hele litt spesielt da, å kunne ha med meg familien og seks gode venninner. Jeg er veldig takknemlig for at Yvonne og Ola Johannes har gitt meg denne muligheten.

 

Kvelden ble også et hjertelig gjensyn med Tonje Thoresen, en anerkjent fotograf og motedesigner opprinnelig fra Hønefoss, nå bosatt i Paris. Tonje har tidligere besøkt Karianne hjemme på hennes atelier utenfor Hønefoss og fulgt hennes karriere. Det var også hun som hadde gleden av å overrekke gavesjekken til Yvonne og Ola Johannes, etter kunstauksjonen i 2015.

Ikke vanskelig å si JA!

-Vi blir med!!! Da blir det jentetur til Paris. Og slik ble det. Avgjørelsen ble tatt i det øyeblikket Karianne bestemte seg for å takke ja til utstillingen. Seks stolte venninner, for anledningen iført nyinnkjøpte alpeluer, fikk dermed gleden av å overvære vernissasjen til «La Lumiére du Nord” med Karianne – med en og annen tåre i øyenkroken.

En stor takk til Karianne, Gry, Cathrine, Anne Gunvor, Siri og Birgitte! Takk også til et strålende vertskap i Sjømannskirken i Paris!

 

Del gjerne: