Del gjerne:

Da er familiens store ferieutflukt over for denne gang, og vi er trygt tilbake i Hønefoss. Som så mange ganger før, gikk turen også i år til Italia, som for oss er en utømmelig kilde av opplevelser. Denne gangen fikk det store, varierte og frodige Toscana sette sitt preg på 10 deilige julidager. Tre familier, tilsammen 10 personer, har sammen opplevd kultur, kunst, natur – og for ikke å snakke om fantstiske mat- og vinopplevelser. Vi har trålet langs travle bygater og nytt bassenglivet på landsbygda med en konstant galende hane som bakgrunnsmusikk. Med andre ord – en perfekt ”urban landlivsferie” fylt med kontraster. Helt etter mitt hjerte …

Skal man ha maksimal glede av en slik ferie, er det etter min mening to grunnleggende faktorer som må til: God planlegging men med rom for impulsive utflukter, og en passe fordelt dose av opplevelser og avslapping. Vi valgte å starte med bylivet, nærmere bestemt Firenze.

ferie27

Både SAS og Norwegian flyr direkte til Pisa, hvorfra det kun er én times hyggelig togtur til Firenze. Det å sitte på et tog og se omgivelsene gradvis endre seg til det typiske toscanske landskapet, med sine grønne åser fylt av vinranker og olivenlunder, er i seg selv en opplevelse. I tillegg er det absolutt en mer tidsbesparende måte å reise til Firenze, Italias grønne hjerte, enn å fly via mellomlanding.

Vel fremme i stekende men høyt verdsatt varme, ble vi møtt av vår vertinne som geleidet oss til vår bestilte ”Airbnb”-leilighet. Jeg må nok innrømme at jeg i forkant hadde et snev av skepsis i forhold til dette innlosjeringsfenomenet, noe som skulle vise seg å være totalt ubegrunnet. Leiligheten var utsøkt, akkurat slik som jeg hadde sett for meg en autentisk byleilighet i Firenze. Beliggenheten kunne heller ikke ha vært mer sentral. Så folkens, ”Airbnb” anbefales herved på det varmeste.

Det å skulle gjøre unna denne perlen av en by, som regnes som Renessansens fødeby, på tre dager i 35 varmegrader, ble som forventet en utfordring. Severdighetene stod i kø, så elimineringsmetoden ble raskt innført. Bare det å vandre over den kjente broen Ponte Veccio og suge til seg den autentske atmosfæren, var nok til å ta pusten fra meg. Da var det deilig å kunne slenge seg ned på nærmeste iskrembar (med godt grep om håndveska), hvor jeg erfarte at isen var dobbel pris av det tilhørende glasset med Prosecco. Hmmm …

ferie1

ferie2

Firenze overrasket meg som en forholdsvis liten by, med et oversiktlig sentrum delt i to av elven Arno. Med en sjenerøs spredning av kulturelle høydepunkter, førstklasses shopping, enestående restauranter og forfriskende vannhull innen en overkommelig radius, ble dermed alle medlemmer av reisefølget til enhver tid tilfredsstilt.

ferie4

ferie3

ferie6

Dag tre var imidlertid tiden moden for å børste av oss gatestøvet og trekke ut på landsbygda. Leiebiler ble hentet og kursen satt sørover mens jeg konstanterte at jeg er så langt fra ferdig med Firenze!

Veien frem til å finne et passende leiehus i Toscana, oppleves som en lang tålmodighetsprøve. Det finnes en jungel av utleiefirmaer, og husutvalget virker nærmest uendelig. Etter hvert oppdaget vi derimot at flere av husene dukket opp på flere nettsider. Vi bestemte oss derfor for ett utleiefirma som fremstod som seriøst. Etter noen dagers intens jakt, endte vi opp med en vakker villa med plass til 10 personer i byen Bucine i Arezzo-provinsen. Dette viste seg å være et meget godt valg. Ikke på grunn av byen, som viste seg å være av det mer uinteressante slaget, men på grunn av huset, eiendommen, de vakre omgivelsene og ikke minst de gjestfrie og herlige huseierne. Det ga oss følelsen av å komme på innsiden av det det virkelige italienske landlivet.

ferie31

ferie30

ferie9

ferie28

Mat, eller skal vi si måltider, står sentralt i Italia. Det gjorde det også for vår ”storfamilie” denne uken. Sterkt påvirket av det uformelle italienske kjøkken bugnende av gode råvarer, kokkelerte vi (det vil si i hovedsak mennene) oss gjennom et mangfold av nyanser og råvarer. Italienerne er stolte av sitt kjøkken – det var vi også. Og for ikke å snakke om de utsøkte og i tillegg svært kortreiste vinene …

Ettersom huseierne tilbød tjenesten å tilberede måltider i huset, kunne vi ikke annet enn å takke ja til å prøve dette en kveld. Tanken på et autentisk, toscansk måltid med muligheten til å plukke opp noen gode tips underveis, ble for fristende. Dette viste seg å være et tilbud som involverte hele familien Matteucci, og hele settingen var som å befinne seg på et filmsett. Her dukket det opp mama, papa, tanter og onkler, sønner og nevøer – med Donatella og Giancarlo i spissen. Kun en av dem snakket engelsk, men det er utrolig hvor mye man forstår takket være fingerspråk, Google Transelate og en god Prosecco! Opplevelsen ble på mange måter en kulinarisk oppvekker hvor vi plukket opp ett og annet nyttig tips fra det toscanske kjøkken.

ferie11

ferie13

ferie14

ferie12

ferie22

ferie8

ferie7

Man reiser ikke på ferie til Toscana i sentrum av Chianti-distriktet uten å besøke minst ett av de mange anerkjente vinhusene. Valget vårt falt på byen Montepulciano og vinhuset Contucci. Byen var vakker, vinen fantastisk og treesker med årgangsvin fikk bli med i kofferten hjem. En opplevelse som fikk selv 19-åringene til å få øynene opp for vinkultur …

ferie17

ferie18

ferie35

ferie19

ferie20

ferie21

En ferie som dette blir man liksom aldri helt ferdig med. Det er rett og slett umulig å få hjemlengsel. ”But all good things comes to an end” – det gjorde også vår Tour de Italia 2016. Og hva var vel da mer passende enn å gjøre Det skjeve tårn i Pisa til ”the grand finale”. Og der, midt i gamlebyen ved siden av katedralen, dukket altså det skjeve klokketårnet opp, påbegynt allerede på 1100-tallet. Og tro meg – det er virkelig skjevt. Gamlebyen som omkranser tårnet, er både vakker og autentisk, men mengden av turister og gateselgere setter nødvendivis et mindre flatterende preg på denne delen av byen. Tårnet var en magisk opplevelse, men man trenger ikke mer enn én dag i Pisa …

ferie24

ferie25

Sommeren er på ingen måte over, selv om denne reisen er kommet til sin slutt. Omstillingen fra det gode liv i Toscana til det enda bedre liv på Ringerike, er på ingen måte vanskelig. Så hvis nå bare værgudene tilgodeser oss med varme solskinnsdager, så skal jeg gjøre mitt ytterste for å spre rundt meg den ekte, ujålete og varme italienske gjestfriheten og imøtekommenheten som jeg nå igjen har vært så heldig å få oppleve på nært hold. Og kanskje like viktig – lære av italienerne og styrke den genuine stoltheten rundt vår egen lokale kultur og tradisjon.

ferie36

Del gjerne: